«Η Ελλάδα και η κοινωνία να ασκήσουν όλα τα δικαιώματά τους» τιτλοφορείται η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΡΑΤΤΩ –αυτή είναι η κεντρική πρότασή του, που «συνδέεται άμεσα με τα εθνικά μας ζητήματα και τη θέση μας στην ΕΕ και τον κόσμο, που αφορά και το προσφυγικό και την πορεία της οικονομίας».
Η απόφαση εστιάζει ειδικότερα στις κρίσεις που αντιμετωπίζει ο τόπος:
Η πρώτη κρίση αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το κυπριακό: «Η κυβέρνηση αντιμετώπισε το θέμα με τρόπο επιπόλαιο, χωρίς μελέτη και κατανόηση του τι συμβαίνει. Δεν αντιλήφθηκε το πού το πάει η Τουρκία και με ποιο τρόπο», υποστηρίζει το ΠΡΑΤΤΩ υπογραμμίζοντας συγχρόνως το «μεγάλο κίνδυνο», στον οποίο βρίσκεται το Κυπριακό.
Η δεύτερη μεγάλη κρίση, που τις τελευταίες μέρες φουντώνει όλο και περισσότερο, είναι αυτή του Προσφυγικού. Σύμφωνα με τη θεώρηση του ΠΡΑΤΤΩ, «η καταπάτηση και ακύρωση στην πράξη της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και της συμφωνίας επιστροφών Ελλάδας και Τουρκίας, αποτελούν την καλύτερη απόδειξη ότι οι συμφωνίες αυτές, παρά τις αδυναμίες τους, είχαν άμεση χρησιμότητα».
Παραλλήλως επισημαίνει την «τεράστια ευθύνη» της ΕΕ ως προς το προσφυγικό και προσθέτει: «Η ουσία του προσφυγικού αυτή τη στιγμή είναι ότι η Τουρκία το χρησιμοποιεί ως υποκατάστατο θερμού επεισοδίου».
Η τρίτη κρίση είναι εκείνη του υγειονομικού συστήματος και του συστήματος περίθαλψης.
Για τη σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «μας απάντησε θετικά στην πρότασή μας και είχαμε συνάντηση μαζί του. Αναμφισβήτητα είναι η κύρια δύναμη της αριστεράς και πολύ δύσκολα μπορεί να γίνει κάτι θετικό χωρίς αυτόν. Όμως, ακόμα δεν δείχνει να έχει ξεπεράσει τις πολλαπλές ήττες του καλοκαιριού του 2019», προσθέτει.
Πολιτική
Tags: Έβρος, κυβέρνηση, μετανάστες, τουρκια