Στις 11:00 το πρωί ξεκινά και τυπικά η έναρξη των εργασιών της 18ης Βουλής της Μεταπολίτευσης που προέκυψε μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Σήμερα προβλέπεται απλώς να ορκιστούν τα 300 μέλη της νέας σύνθεσης, εκ των οποίων τα 158 προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, τα 86 από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα 22 από το Κίνημα Αλλαγής, τα 15 από το Κ.Κ.Ε., τα 10 από την Ελληνική Λύση και τα 9 από το Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής, γνωστό ως ΜέΡΑ25.
Οι δύο τελευταίο πολιτικοί σχηματισμοί εισέρχονται για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο, ωστόσο οι επικεφαλής τους κ.κ. Κυριάκος Βελόπουλος και Γιάνης Βαρουφάκης έχουν περάσει και κατά το παρελθόν το κατώφλι του επονομαζόμενου «ναού της Δημοκρατίας».
Το βιβλιαράκι και οι αντιπρόεδροι
Όλοι οι βουλευτές αναμένεται να λάβουν από ένα βιβλιαράκι με τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα της χώρας προκειμένου, κυρίως οι νεοεισερχόμενοι, να εντρυφήσουν στον τρόπο λειτουργίας του Σώματος, ενώ αύριο θα ξαναβρεθούν στην αίθουσα της Ολομέλειας προκειμένου να εκλέξουν Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης τον Κώστα Τασούλα αλλά και τους αντιπροέδρους.
Από τη Νέα Δημοκρατία αντιπρόεδροι θα είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης («παλιά καραβάνα» πλέον σε αυτό το πόστο), ο Θανάσης Μπούρας και ο Χαράλαμπος Αθανασίου, από τον ΣΥΡΙΖΑ θα προταθεί ο Δημήτρης Βίτσας, ενώ από έναν ακόμη αντιπρόεδρο θα έχουν και όλα τα υπόλοιπα κόμματα.
Η δουλειά αυτή καθ” αυτή θα ξεκινήσει επί της ουσίας το Σάββατο με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, όπου θα λάβουν το λόγο θα λάβουν μεταξύ άλλων, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και οι υπουργοί. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Δευτέρας 22 Ιουλίου με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
Χωρίς τη διαδικασία του κατεπείγοντος τα ν/σ
Την αμέσως επόμενη μέρα αναμένουμε το πρώτο νομοσχέδιο που θα αφορά το λεγόμενο «επιτελικό κράτος» και θα περιλαμβάνει διατάξεις που θα αφορούν τις αλλαγές στη δομή των υπουργείων, την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, μια σειρά από τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των δήμων και των περιφερειών προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα που ανέκυψαν μετά την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Θα ακολουθήσει το φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει μειώσεις φόρων.
Όπως μαθαίνουμε, στόχος της κυβέρνησης είναι και τα δύο αυτά σχέδια νόμου να συζητηθούν και να ψηφιστούν υπό κανονικές συνθήκες και όχι με τη μορφή του κατεπείγοντος, το χρονικό διάστημα μεταξύ 29 Ιουλίου και 9 Αυγούστου που η Βουλή θα κλείσει για Δεκαπενταύγουστο και θα ξανανοίξει στις 23 Αυγούστου, αλλά επειδή είναι Παρασκευή, το πιθανότερο είναι η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών να επιστρέψει από τις εκλογικές περιφέρειες και τον τόπο διακοπών, τη Δευτέρα 26 Αυγούστου.
Γεώργιος Σαρρής
Πολιτική
Tags: ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, Βουλή, Κυριάκος Μητσοτάκης, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ