Προς από κοινού διαπραγμάτευση τιμών στα φάρμακα πέντε ευρωπαϊκές χώρες

Στη συγκρότηση μόνιμης τεχνικής Επιτροπής με ειδικούς στη φαρμακευτική πολιτική από κάθε χώρα, η οποία θα προετοιμάσει τα επόμενα βήματα που είναι η δικτύωση και ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειριών και τεχνογνωσίας ανάμεσα στα κράτη-μέλη σε θέματα Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (ΗΤΑ), ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του συστήματος Υγείας, θεραπευτικών πρωτοκόλλων, τιμολόγησης φαρμάκων και, κυρίως, συστηματικής διαπραγμάτευσης με τη φαρμακοβιομηχανία αποφάσισαν οι πέντε χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου (Ελλάδα, Κύπρος, Πορτογαλία, Ιταλία, Μάλτα) που έλαβαν μέρος στην συνάντηση που πραγματοποιηθηκε την Παρασκευή στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Η αναβαθμισμένη αυτή διακρατική συνεργασία σε επιχειρησιακό επίπεδο που για πρώτη φορά αναπτύσσεται στο Ευρωπαϊκό Νότο, δημιουργεί τις προϋποθέσεις σε επόμενο στάδιο και για πολιτικές συγκλίσεις σε πολλά κομβικά ζητήματα που αφορούν την πολιτική φαρμάκου και την προώθηση από κοινού παρεμβάσεων στα θεσμικά όργανα της ΕΕ» σημειώνει το ελληνικό υπουργείο Υγείας.

Η πολυμερής συνάντηση για το φάρμακο οργανώθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας Ανδεέα Ξανθού. Στη συνάντηση που συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος συμμετείχαν οι υπουργοί Υγείας Ελλάδας, Κύπρου και Πορτογαλίας, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας της Μάλτας, εκπρόσωπος της υπουργού Υγείας της Ιταλίας, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Υγείας της ΕΕ καθώς και πολλοί εμπειρογνώμονες από όλες τις χώρες.

Στη συζήτηση μετείχε ως παρατηρητής ο Πρέσβης της Βουλγαρίας στην Ελλάδα.

Συντονιστικό ρόλο στην τεχνική συζήτηση για τη διαπραγμάτευση με τη φαρμακοβιομηχανία με στόχο μείωση των τιμών αποζημίωσης στα ακριβά-καινοτόμα φάρμακα, είχε ο Π. Καναβός, καθηγητής στο London School of Economics, ειδικός στη φαρμακοοικονομία και άτυπος τεχνικός σύμβουλος της χώρας μας.

Κοινή διαπίστωση όλων των μερών είναι η ανάγκη διακρατικής συνεργασίας και συντονισμού ανάμεσα σε ομάδες χωρών με στόχο την από κοινού διαπραγμάτευση τιμών στα φάρμακα που θα επιτρέπουν την ευχερή πρόσβαση των ασθενών στις νέες αποτελεσματικές θεραπείες, αλλά και θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων συστημάτων υγείας.

typosthes.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: