Πίσω φαίνεται πως παίρνει η κυβέρνηση τη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο και αφορά τους φορολογικούς συντελεστές για τα εισοδήματα από την είσπραξη ενοικίων.
Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, πιθανότατα σήμερα, η σχετική διάταξη θα αποσυρθεί από το πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή. Έτσι, αναμένεται ότι θα παραμείνουν ως έχουν οι φορολογικοί συντελεστές για τα εισοδήματα από την είσπραξη ενοικίων. Με τη συγκεκριμένη διάταξη η οποία θα αποσυρθεί αυξάνονταν οι φορολογικοί συντελεστές αυτοί (παράγραφος 5 του άρθρου 2).
Ο κ. Αλεξιάδης ζήτησε να παγώσει η συζήτηση στις Επιτροπές, οι οποίες επεξεργάζονται το πολυνομοσχέδιο, ως προς τις παραγράφους 5 και 6 του άρθρου 2 αφού προηγουμένως, κατά την ομιλία του, είχε προαναγγείλει αλλαγές, όπου απαιτηθούν, οι οποίες θα προκύψουν αφενός από την κοινοβουλευτική συζήτηση, αφετέρου από την συζήτηση που διεξάγεται με τα τεχνικά κλιμάκια στο υπουργείο Οικονομικών.
Έτσι, μετά και την απόσυρση της παραγράφου 6 του άρθρου 2, δεν υποχρεούνται σε φορολογική δήλωση οι Σύλλογοι Γονέων και οι διαχειριστές πολυκατοικιών.
Υπενθυμίζεται πως το πολυνομοσχέδιο, στην Παράγραφο 5 του Άρθρου 2, προβλέπει αύξηση του συντελεστή φορολόγησης ενοικίων στο 15% από 11% για ετήσια έσοδα έως 12.000 ευρώ, και στο 35% από 33% για έσοδα άνω των 12.000 ευρώ. Οι αυξήσεις θα ίσχυαν αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2015.
Ανείσπρακτα ενοίκια
Ως προς το θέμα των ανείσπρακτων ενοικίων, ο κ. Αλεξιάδης (σε ενημέρωσή του προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες) είπε πως καταργείται η εκχώρηση των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο, ωστόσο δεν έχει αποφασιστεί ο τρόπος φορολόγησής τους. Εφόσον προκύψει λύση για αυτό το θέμα από την συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια, η σχετική διάταξη θα ενσωματωθεί στο συζητούμενο νομοσχέδιο, αν ωστόσο δεν καταλήξει το θέμα, θα κατατεθεί σχετική ρύθμιση το επόμενο διάστημα. Ο αρμόδιος υπουργός, δήλωσε ότι ήταν απολύτως αναγκαία η κατάργηση της εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο. Μάλιστα είπε πως αυξήθηκαν από τα 31 δισ. σε 81 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημόσιου.
Ορθολογικοποίηση προστίμων
Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, καθόρισε ως μία από τις πιο ουσιαστικές ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου την ορθολογικοποίηση των προστίμων προκειμένου να αυξηθεί η εισπραξιμότητα, δεδομένου ότι ο φορολογικός μηχανισμός είναι τόσο βεβαρημένος με πάρα πολλές υποθέσεις ώστε υπάρχει κίνδυνος να παραγραφούν 11.500 υποθέσεις μέχρι τέλος του έτους. Ακόμη, ο αρμόδιος υπουργός αναφέρθηκε με έμφαση στις διατάξεις που αφορούν στην ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για την φοροδιαφυγή, την εκλογίκευση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας με στόχο να ευνοηθούν οι επιχειρήσεις.
Τέλος, ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε στην κριτική που άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητώντας να σταματήσει η «καταστροφολογία» που αναπτύσσουν περί «φοροκαταιγίδας» αλλά και σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ και ζήτησε να «δώσουμε όλοι, μαζί με την κοινωνία, τον αγώνα για την διαφθορά και την διαπλοκή».
Προσθήκες
Στο μεταξύ, αυξάνεται από τα 50.000 ευρώ στα 100.000 ευρώ το όριο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, πάνω από το οποίο προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους ενώ αντίστοιχα αυξάνεται από τα 150.000 στα 200.000 ευρώ το ληξιπρόθεσμο (άνω των τεσσάρων μηνών) χρέος προς το Δημόσιο, το οποίο επισύρει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών.
Πρόκειται για διάταξη που περιλαμβάνεται στο τελικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή μαζί με τις υπόλοιπες διατάξεις που υπήρχαν στο σχέδιο που είχε δοθεί σε διαβούλευση.
Ειδικότερα διευκρινίζεται ότι «αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων που εκδόθηκαν για χρέη μικρότερα από εκατό χιλιάδες ευρώ και δεν έχουν εκτελεστεί κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, δεν εκτελούνται. Αν άρχισε η εκτέλεσή τους, διακόπτεται. Εκκρεμείς αιτήσεις Προϊσταμένων Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών ή Ελεγκτικών Κέντρων ή Τελωνείων για χρέη κατώτερα αυτού του ποσού, δεν εισάγονται για συζήτηση. Η αναστολή της παραγραφής των χρεών, κατώτερων του ποσού των εκατό χιλιάδων ευρώ, για τα οποία υποβλήθηκε αίτηση ποινικής δίωξης, λήγει με τη δημοσίευση του νόμου αυτού, η παραγραφή συνεχίζεται και δεν συμπληρώνεται πριν την πάροδο έτους από τη λήξη της αναστολής».
Ταμειακά διαθέσιμα σε έναν λογαριασμό
Παράλληλα με άλλη διάταξη προσθήκη στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι σε έναν ενιαίο λογαριασμό που θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργού Οικονομικών θα μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, δηλαδή ασφαλιστικών ταμείων και οργανισμών του δημοσίου. Ο «Ενιαίος Λογαριασμός Θησαυροφυλακίου» θα συσταθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου, και μέσω αυτού ο υπουργός Οικονομικών θα παρακολουθεί και θα προγραμματίζει με ενιαίο τρόπο τις ταμειακές ροές από και προς αυτόν, θα προσδιορίζει το ύψος των διαθεσίμων και τις ανάγκες δανεισμού και θα διαχειρίζεται τα διαθέσιμα προς τοποθέτηση πλεονάσματα.
Δηλώσεις Χουλιαράκη
Η ψήφιση του νομοσχεδίου αποκαθιστά την εμπιστοσύνη και της αξιοπιστία της χώρας και εξαλείφει το ρίσκο εξόδου της χώρας από το κοινό νόμισμα, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ανοίγοντας τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη κοινή συνεδρίαση των τριών αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής.
Μεταξύ άλλων, προσδιόρισε τους τρεις βασικούς και μεγάλους στόχους του νομοσχεδίου που είναι:
α) Περαιτέρω δημοσιονομική σταθερότητα. Οι στόχοι που ενσωματώνονται εδώ και στο Μεσοπρόθεσμο είναι ιδιαίτερα ήπιοι και ρεαλιστικοί και μειώνουν την ανάγκη λήψης μέτρων, είπε.
β) Εμπέδωση της οικονομικής σταθερότητας, ώστε «να αποκατασταθούν υγιείς συνθήκες ρευστότητας»
γ) Υποστήριξη της μακροχρόνιας οικονομικής ανάπτυξης που θα είναι βιώσιμη από τη στιγμή που η χώρα θα βγει από τη κρίση.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων.
typosthes.gr-Oikonomia
Tags: αναπληρωτής, Βουλή, δημοσιο, ΕΝΦΙΑ, ευρώ, ζήτηση, κόμματα, κυβέρνηση, ποινή, φοροδιαφυγή, χρόνια