Αλλαγές στην λειτουργία της αγοράς επέρχονται με μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα για την επικύρωση της συμφωνίας με τους δανειστές και την εκταμίευση της πρώτης προβλεπόμενης δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε για συζήτηση και ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προβλέπονται μεταξύ άλλων αλλαγές στις προσφορές/εκπτώσεις των καταστημάτων, μέτρα απελευθέρωσης για πώληση του γάλακτος και μέτρα απελευθέρωσης πώλησης του ψωμιού, με βάση την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ.
Το νομοσχέδιο δίνει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να προχωρούν «σε πώληση εμπορευμάτων ή η παροχή υπηρεσιών με μειωμένες τιμές καθ’όλη τη διάρκεια του έτους χωρίς υποχρέωση προηγούμενης γνωστοποίησης», όπως ακριβώς είχε προτείνει ο ΟΟΣΑ, δηλαδή η κάθε επιχείρηση να πραγματοποιεί εκπτώσεις όποτε αυτή επιθυμεί και να μην καθορίζονται από το κράτος, όπως ισχύει σήμερα.
Σχετικά με την άρση των περιορισμών στην πώληση του ψωμιού, αίρονται οι περιορισμοί αναφορικά με τα σημεία πώλησής του και πλέον θα επιτρέπεται να γίνεται εμπόριο και από άλλες επιχειρήσεις, αλλά πάντα με αυστηρή τήρηση των νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών, ενώ θα επιτρέπεται στα πρατήρια άρτου να ολοκληρώνεται το ψήσιμο ψωμιού από έτοιμα προϊόντα ζύμης κάνοντας χρήση της ονομασίας «αρτοποιείο».
Για τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος, ο αρχικός σχεδιασμός με βάση τις συστάσεις του ΟΟΣΑ προέβλεπε την κατάργηση της καθοριζόμενης από το κράτος διάρκειας ζωής του γάλακτος και ο καθορισμός αυτής να γίνεται ελεύθερα από τον παραγωγό με βάση τη μέθοδο παστερίωσης. Με αυτό τον τρόπο, ένα γάλα φρέσκο θα μπορούσε να έχει διάρκεια ζωής ακόμη και 11 ημέρες.