Τους δικούς της όρους στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για μία νέα συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, βάζει η Ελλάδα, με τους εταίρους να μη δείχνουν διάθεση να υποχωρήσουν στις πιέσεις Ερντογάν όσο οι τουρκικές αρχές εμπλέκονται σε προσπάθειες μαζικής εισόδου μεταναστών σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Τις αλλαγές που η ελληνική πλευρά επιθυμεί να δει σε μία νέα, βελτιωμένη, συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, συζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντηση τους χθες στο Βερολίνο.
Στο τραπέζι της συνάντησης Μητσοτάκη- Μέρκελ «έπεσαν» σκέψεις για κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής με την Frontex, όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα για τον έλεγχο των ροών, καθώς και η πραγματοποίηση επιστροφών από την Ελλάδα στην Τουρκία όχι μόνο από τα νησιά του Αιγαίου αλλά και από την ενδοχώρα.
Υπενθυμίζεται ότι η παραβιασθείσα πλέον συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν επέτρεπε την επιστροφή ατόμων που δεν δικαιούνται άσυλο εάν είχαν μεταφερθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα, γεγονός που σε συνδυασμό με το μεγάλο αριθμό ροών και αιτήσεων και το συνακόλουθο «φρακάρισμα» του συστήματος απονομής ασύλου, συνέβαλε στην παραμονή μεγάλου αριθμού στα νησιά.
Η καγκελάριος από την πλευρά της επεσήμανε ότι η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016, δεν αφορά μόνο τα χρήματα που λαμβάνει η Τουρκία από την Ευρώπη αλλά και τον σεβασμό των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή. Τόνισε, επίσης, ότι το θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού αφορά την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ.
Στόχος του κ.Μητσοτάκη κατά τη συνάντηση με την κ.Μέρκελ ήταν να θέσει τη βάση για το χτίσιμο συμμαχιών ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 26ης Μαρτίου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Φυσικά η Γερμανία αποτελεί πάντα τον κυριότερο «παίκτη» στην ΕΕ και διαχρονικά η κυβέρνηση Μέρκελ έχει επιδείξει ανοχή απέναντι στην Τουρκία, η οποία πράγματι φιλοξενεί στο έδαφος της 3,7 εκατομμύρια πρόσφυγες, κυρίως απο τη Συρία.
Τα παζάρια Ερντογάν όμως φαίνεται πως έχουν εκνευρίσει και τη Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία όπως και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν διαμήνυσαν χθες στην Άγκυρα ότι η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά και ευρωτουρκικά σύνορα θα πρέπει να αποκλιμακωθεί πρώτα, προκειμένου να υπάρξει και κάποια συμφωνία.
Τα παζάρια βεβαίως θα συνεχιστούν μέχρι τις 26 Μαρτίου και στο μεταξύ η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει και την τουρκική προσπάθεια να παρουσιαστεί η χώρα μας ως αποκλειστικά υπεύθυνη για μία ανθρωπιστική κρίση και για παραβιάσεις δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών.
Ο κ. Μητσοτάκης τόσο κατά τη συνάντηση με την κ.Μέρκελ, όσο και στο German Council on Foreign Relations κατήγγειλε οργανωμένη επιχείρηση διασποράς ψευδών ειδήσεων από την τουρκική πλευρά, αλλά και την άμεση και έμμεση εμπλοκή τουρκικών αρχών στη δημιουργία και συνέχιση της μαζικής αυτής απόπειρας παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων.
Έδειξε μάλιστα στην κ.Μέρκελ τις εικόνες με στρατιωτικό όχημα της Τουρκίας, που έχει χρηματοδοτηθεί από πόρους της ΕΕ, να επιχειρεί να κατεδαφίσει τον φράχτη που προστατεύει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα στην περιοχή του Έβρου.
Ενώ στο German Council on Foreign Relations ξεκαθάρισε ότι ως πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν δέχεται μαθήματα από την Τουρκία σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έκανε λόγο για ασύμμετρη απειλή, τονίζοντας ότι: “Πολλοί από αυτούς που βρέθηκαν στα σύνορα πήραν εντολές ή αναγκάστηκαν να πάνε εκεί”, και κάλεσε την Τουρκία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση.
«Είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε μαζί αλλά όχι υπό συνθήκες εκβιασμού όπως αυτός που αποπειράθηκε να επιβάλλει η Τουρκία στην Ελλάδα αλλά και στην Ε.Ε. Δεν είμαστε ποτέ αυτοί που προκαλούν αλλά θα απαντήσουμε με ισχύ σε οποιαδήποτε πρόκληση», τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός σημειωτέον σήμερα θα βρεθεί στην Αυστρία όπου θα συναντηθεί με τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος διαφωνεί παγίως με την υποδοχή προσφύγων από τη χώρα του, ακόμη και παιδιών και γυναικών, έχει όμως δηλώσει ότι πρέπει η ΕΕ να μη δείξει αδυναμία απέναντι στην Άγκυρα, αλλά να στηρίξει την Ελλάδα προκειμένου τα σύνορα με την Τουρκία να παραμείνουν κλειστά. Υπενθυμίζεται ότι τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να υποδεχθεί 1000-1.500 ανήλικους πρόσφυγες κάτω των 14 ετών από την Ελλάδα.
Το Βερολίνο όμως βεβαίως επιθυμεί να δημιουργηθεί μία «συμμαχία προθύμων» για την υποδοχή προσφύγων σε ευρωπαϊκές χώρες, αλλά πρόθυμοι δεν υπάρχουν πολλοί… Ιδίως όσο η κατάσταση παραμένει λεπτή στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Τα μηνύματα Μέρκελ και τα παιχνίδια Ερντογάν με Κομισιόν- ΝΑΤΟ
Η κ. Μέρκελ στην ομιλία της στο Ελληνογερμανικό Φορουμ ξεκαθάρισε εξάλλου ότι κατανοεί το βάρος που σηκώνει η Τουρκία, αλλά δεν μπορεί να εξωθεί μετανάστες στα σύνορα με την Ελλάδα. Η πολιτική αυτή είναι αδιέξοδη, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, επιμένοντας ότι λύση είναι η ανανέωση της συμφωνίας Τουρκίας- ΕΕ του 2016.
Την ίδια ώρα ο Ερντογάν αποχωρούσε εσπευσμένα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, αν και προβλεπόταν η συμμετοχή του στη συνέντευξη τύπου.
Στους δημοσιογράφους μίλησαν μόνο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ανακοίνωσαν ότι ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέ Μπορέλ και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέλαβαν να εξετάσουν ποια σημεία της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας έχουν αποδειχθεί δυσλειτουργικά.
Ο κ. Μισέλ επέμεινε ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις ροές προσφύγων και μεταναστών προς τα σύνορα με Ελλάδα και Ευρώπη. Η κ.Φον Ντερ Λάιεν πάντως ερωτηθείσα από τουρκικά ΜΜΕ για βία εις βάρος μεταναστών από τις ελληνικές αρχές, δεν απέρριψε τις καταγγελίες ως fake news, αλλά επανέλαβε ότι πάνε μαζί ο σεβασμός των ευρωπαϊκών συνόρων και του «ανθρώπινου δικαιώματος» της αναζήτησης ασύλου.
Ο κ.Ερντογάν εν τω μεταξύ, συνεχίζοντας τα παζάρια, επέλεξε να κάνει δηλώσεις από τις Βρυξέλλες έχοντας δίπλα του τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, αφού μέσω της Συμμαχίας η Άγκυρα πιέζει για στήριξη στη Συρία απέναντι στη Ρωσία, αλλά και οικονομική στήριξη στο προσφυγικό.
«Το σύνορο της Τουρκίας με τη Συρία είναι το νοτιοανατολικό σύνορο του ΝΑΤΟ» υπενθύμισε με νόημα ο Τούρκος Πρόεδρος, δηλώνοντας ότι η χώρα του είναι το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που έχει πολεμήσει σώμα με σώμα με το ISIS, αλλά και το μεγάλο αριθμό προσφύγων που φιλοξενεί.
Πολιτική
Tags: angela merkel, Έβρος, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετανάστες, πρόσφυγες, τουρκια