Προσοχή! Κανόνες για σωστές και ασφαλή αγορές από το ίντερνετ

Είμαι αραχτός στο σαλονάκι μου με το λαπτοπάκι μου και θυμάμαι ότι πρέπει να πάρω ένα καινούργιο ποντικάκι (mouse), έτσι, λίγο πιο μουράτο, γιατί το παλιό έχει φάει και καμιά δεκαριά πεσίματα και δεν κατάφερε να περάσει επιτυχώς τη βασική εκπαίδευση ελευθέρων πτώσεων.

Με λίγα λόγια, άλλα πατάς και άλλα κάνει, κοινώς «τα έχει φτύσει».

Πού να τρέχω τώρα στα καταστήματα και να ψάχνω δεξιά αριστερά, ενώ έχω στον υπολογιστή όλη την αγορά στα πόδια μου.

Θα κάνω μια έρευνα, θα βρω αυτό που συμφέρει εμένα και την τσέπη μου, θα το παραγγείλω, θα επιλέξω τον τρόπο πληρωμής, θα το παραλάβω όμορφα κι ωραία και όλα αυτά χωρίς καν να σηκωθώ και από την νιρβανο-κατάστασή μου…cool!

Καλό έτσι;

Όμως, ας το δούμε λίγο καλύτερα, πιο αναλυτικά κι ας βάλουμε κάποιους κανόνες έρευνας, προσοχής και επαγρύπνησης στο όλο θέμα «αγορές από το ιντερνέτ», γιατί τη σήμερον ημέρα και μέσα σε ένα δωμάτιο να σε κλείσουν και να σου απαγορέψουν την έξοδο, με μόνο ένα κομπιούτερ και μια σύνδεση στην κατοχή σου, μπορείς να παραγγείλεις σχεδόν τα πάντα.

Πρώτα από όλα, πρέπει να έχω καταλήξει τι θέλω να αγοράσω, βασικό αυτό και να μη χαζεύω στα διάφορα ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shops) που βρίσκω μπροστά μου και ό,τι μου γυαλίζει να το παραγγέλνω.

Το θέμα «έρευνα αγοράς» παίζει μεγάλο ρόλο και αυτό που πρέπει να κάνω είναι να αρχίσω το ψάξιμο βάζοντας κάποιες λέξεις κλειδιά σε μια μηχανή αναζήτησης.

Αν ξέρω περισσότερα στοιχεία πχ. μάρκα, τα βάζω κι αυτά, έτσι ώστε να έχω καλύτερα αποτελέσματα.

Δεν τελειώνω στα γρήγορα και μελετώ όλες τις πληροφορίες και τα χαρακτηριστικά που μου προσφέρονται σχετικά με το αντικείμενο που με ενδιαφέρει.

Όσο πιο καλά ενημερωμένος είμαι, τόσο καλύτερα για μένα, γιατί έτσι θα καταλήξω στην αγορά του σωστού προϊόντος και δεν θα με πιάσουν κότσο.

Ανάμεσα στα αποτελέσματα θα δω πολλά online e-shops και θα πάρω μια εκτίμηση της τιμής του, στο περίπου.

Καιρός λοιπόν, να βάλω μπροστά ένα εργαλείο που θα κάνει την δουλειά για μένα.

Έναν ερευνητή που θα μου προσφέρει μια σύγκριση τιμών από διάφορα καταστήματα που πωλούν το ίδιο προϊόν.

Μια πολύ καλή μηχανή αναζήτησης και σύγκρισης τιμών για την ελληνική αγορά είναι το skroutz και θα το βρω εδώ: www.skroutz.gr

Κατά την αναζήτηση θα βγει μια λίστα των καταστημάτων και μπορώ αν θέλω να τα σορτάρω (να τα κατηγοριοποιήσω έτσι που να παρουσιάζονται από το πιο φτηνό ή από το πιο ακριβό).

Στο κάθε κατάστημα υπάρχει σύνδεσμος από όπου μπορώ να μεταβώ κατευθείαν στο προϊόν που αναζητώ και να το μελετήσω ή να το παραγγείλω.

Εδώ χρειάζεται προσοχή στο τι προσφέρει το κάθε ένα.

Μελετάω την τιμή, τη διαθεσιμότητα (γιατί μπορεί και να μην το έχει άμεσα), την εγγύηση, τον τρόπο πληρωμής και τα έξοδα αντικαταβολής που είναι σημαντικά, ώστε να μη μου έρθει τελικά πιο ακριβά από ό,τι φανταζόμουν.

Δίνω σημασία και διαβάζω την πολιτική του καταστήματος σχετικά με την επιστροφή χρημάτων ή ελαττωματικών προϊόντων.

Επίσης, προσέχω να είναι αξιόπιστο και με μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο μπορώ να δω σχόλια, αξιολογήσεις, παρατηρήσεις ή παράπονα από άλλους αγοραστές σχετικά με το ποιόν του καταστήματος

Κατέληξα λοιπόν και είμαι έτοιμος για την αγορά.

Προτιμώ αγορά με αντικαταβολή αν παρέχει το κατάστημα, αν όχι, επιλέγω την ασφαλέστερη για μένα.

Τα περισσότερα έγκυρα e-shops με την ολοκλήρωση της παραγγελίας, στέλνουν ενημερωτικό e-mail.

Κανόνες που πρέπει να τηρώ

-Το κυριότερο, χρησιμοποιώ πάντα προπληρωμένη πιστωτική κάρτα (είναι εύκολο να βγει από την τράπεζα και ασφαλέστερη) και αναλόγως τη γεμίζω με το ποσό που θέλω να διαθέσω.

-Προσέχω πού δίνω τα ατομικά στοιχεία μου και σε ποιόν (πολλές εταιρείες πωλούν αυτά τα στοιχεία σε τρίτους), δίνω λοιπόν μόνο τα απαραίτητα.

-Κάνω τις συναλλαγές μου από αξιόπιστους και ασφαλές browsers (Internet Explorer, Firefox, Chrome, Opera) προσέχοντας σε ποιες σελίδες ανακατευθύνομαι κατά την πληρωμή.

-Μελετώ προσεκτικά την πολιτική, την αξιοπιστία και τους όρους συναλλαγής του καταστήματος (τα είπαμε αυτά).

-Για αγορές από το εξωτερικό είναι προτιμότερο να επιλέξω μια αξιόπιστη υπηρεσία συναλλαγής πχ. Paypal που μπορεί να με αποζημιώσει σε περίπτωση εξαπάτησης.

-Δεν κάνω παραγγελίες από κομπιούτερ τρίτων προσώπων, φίλων ή ιντερνέτ καφέ κλπ. ώστε να μη φορτώσει ξαφνικά από το πουθενά καμιά πιστωτική μου.

-Κωδικοί: φροντίζω να τους έχω σε μια θέση ασφαλή (εγώ προτιμώ ένα μικρό σημειωματάριο χειρόγραφο στο σπίτι μου) και όχι σε τηλέφωνο, κομπιούτερ κλπ. κινητά αντικείμενα, που σε περίπτωση απώλειας οι κωδικοί μου είναι εύκολα προσβάσιμοι.

Επίσης καλό θα είναι να μην χρησιμοποιώ εύκολους κωδικούς, αλλά να βάζω και κάνα νουμεράκι με σύμβολα μαζί με τη λέξη.

Τέλος, η αγορά από το εξωτερικό θέλει και αυτή την ερευνά της κατά τον ίδιο τρόπο.

Προτιμώ έγκυρα καταστήματα και πάντα μα πάντα προσέχω, ενώ είμαι και καχύποπτος.

Οι αγορές γενικώς από το διαδίκτυο είναι ασφαλείς αν και εμείς μάθουμε πώς και από πού αγοράζουμε.

Να είστε καλά και αν πάτε για καμιά αγορά online, eyedoll-ενημερωθείτε πρώτα εδώ κι έπειτα αποκτείστε το αντικείμενο του πόθου σας.

moda

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: