Την πρώτη θέση σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών και την έκτη θέση στην Ε.Ε. κατέχει η Ελλάδα ως προς το επίπεδο Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά.
Τα σχετικά στοιχεία έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, στη Γ.Σ. Ένωσης Παραγωγών Αλκοολούχων Ποτών Ευρώπης (SpiritsEUROPE), σημειώνοντας ότι η μεγάλη αυτή διαφορά στη φορολόγηση ευνοεί παράνομες πράξεις, όπως είναι η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο. Επιπλέον δημιουργεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία από τα παράνομα προϊόντα αλκοόλ και δυσλειτουργίας στην αγορά.
Ο κ. Πιτσιλής προανήγγειλε τη σύσταση Επιχειρησιακού Κέντρου με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, του ΣΔΟΕ και των τελωνειακών αρχών και τόνισε την ανάγκη εντατικοποίησης των επιτόπιων ελέγχων και στις πύλες εισόδου στη χώρα, απλοποίησης των διαδικασιών για τη μείωση των διοικητικών δαπανών, και εκσυγχρονισμού του ρυθμιστικού πλαισίου αλλά και των ελεγκτικών μηχανισμών με την προμήθεια επιπρόσθετων ανιχνευτικών συστημάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κ. Γιώργος Βασιλειάδης εξήγησε ότι το λαθρεμπόριο χρηματοδοτεί το οργανωμένο έγκλημα, εστιάζοντας στις απώλειες που επιφέρει στα δημόσια έσοδα και όλες τις πτυχές της οικονομίας, ενώ εξήρε τις πρόσφατες σημαντικές επιτυχίες και το δύσκολο έργο των διωκτικών αρχών, επισημαίνοντας ότι η Πολιτεία βρίσκεται σε συνεργασία με τον κλάδο με κοινό σκοπό την πάταξη του λαθρεμπορίου, στόχο που θα αποφέρει οικονομική ανάπτυξη και θα προστατέψει αποτελεσματικά τον υγιή ανταγωνισμό.
Στον επίσημο χαιρετισμό του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Τ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι η υπερφορολόγηση στα αλκοολούχα ποτά έχει οδηγήσει σε μείωση της νόμιμης ζήτησής τους και υπογράμμισε ότι η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου αποτελεί για την Κυβέρνηση βασική δέσμευση.
Οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις στα αλκοολούχα ποτά τα προηγούμενα χρόνια (+125% την περίοδο 2009-2010) είχαν ως αποτέλεσμα μέρος της κατανάλωσης να κατευθυνθεί σε άλλες κατηγορίες με χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή καθώς και να αυξηθούν οι διασυνοριακές αγορές και το λαθρεμπόριο κυρίως μη εμφιαλωμένων αποσταγμάτων και προϊόντων αμφίβολης προέλευσης και ποιότητας, με κινδύνους για την υγεία και σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο για τα δημόσια έσοδα, την απασχόληση με την απώλεια 20.000 θέσεων εργασίας και εν γένει την ελληνική οικονομία, όπως τόνισε στην παρουσίαση του ο κ. Ν. Βέττας, Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Ο κ. Ξενοφών Πετρόπουλος εκπροσωπώντας τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) είπε ότι η φορολογία έπληξε καίρια την ανταγωνιστικότητα του εγχώριου τουριστικού προϊόντος, αναφέροντας ότι το κόστος του καλαθιού του τουρίστα αυξήθηκε κατά 10% σε μόλις ένα χρόνο και διερωτήθηκε για την αποτελεσματικότητα της δημοσιονομικής απόδοσης της αύξησης του ΦΠΑ στο 24% και της κατάργησης της εξαίρεσης του 50% στον ΕΦΚ στα αλκοολούχα ποτά στα Δωδεκάνησα, ενώ τόνισε την ανάγκη εδραίωσης συνεργειών με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, αλλά και δημιουργίας φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Ο κ. Κωνσταντίνος Μαχαίρας του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) pαρουσιάζοντας τις τελευταίες τάσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη έφερε το παράδειγμα της Ρουμανίας που μειώνει τους φόρους στα τρόφιμα επισημαίνοντας τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από αυτήν την κίνηση, και προέβλεψε ότι η υπεύθυνη κατανάλωση και η εταιρική κοινωνική ευθύνη, τομείς στους οποίους ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών έχει δώσει βαρύνουσα σημασία, θα αποκτήσουν περαιτέρω σημασία στο εγγύς μέλλον.
Πηγή:iefimerida.gr
ellada