Προζύμι με βασιλικό του Σταυρού!!
Στις 14του Μήνα Σεπτέμβρη γιορτάζει η εκκλησία μας την ύψωση του Τιμίου και ζωοποιού Σταυρού.
Εκείνη τη μέρες θα πάρουμε από το χέρι του Ιερέα και με πολύ ευλάβεια ένα κλωνάρια αγιασμενο βασιλικό!
Μ αυτό θα φτιάξουμε το προζύμι μας όπου θα το έχουμε όλο το χρόνο για προσφορα – λειτουργίες ή για ψωμί.
Με πολύ ευλάβεια και ψελνοντας το Απολυτίκιο του Τιμίου Σταυρού
» Σῶσον Κύριε τὸν λαόν σου καὶ εὐλόγησον τὴν κληρονομίαν σου, νίκας τοῖς Βασιλεῦσι κατὰ βαρβάρων δωρούμενος καὶ τὸ σὸν φυλάττων διὰ τοῦ Σταυροῦ σου πολίτευμα»
.
Παίρνουν το κλωνάρια του βασιλικού και σε διάφανο γυάλινο μπολ ρίχνουμε λίγο νερό και με το κλωνάρια σχηματίζουμε το σημείο του Σταυρού 3 φορές. Ρίχνουν λίγο αλεύρι και κάνουμε ένα πηχτό χυλό.
Το κλωνάρι το βαζουμε από πάνω απ το χυλό σε σχήμα Σταυρού ενώ συνεχίζουμε να ψελνουμε.
Το σκεπαζουμε με άσπρη καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε ως την άλλη μέρα.
Το θαύμα είναι ότι χωρίς μαγιά ένζυμα το προζύμι μας φούσκωσε.
Την επόμενη μέρα αφαιρούμε το κλωνάρι και ξανά πάλι βάζουμε χλιαρό νερό και αλεύρι να γίνει πηχτό χυλός, αφήνουμε ξανά ως την άλλη μέρα και κάνουμε το ίδιο για 3 φορά.
Τον χυλό θα τον φυλαξουμε στο ψυγείο.
Όταν θέλουμε να ζυμώσουμε θα βγάζουμε το βάζο μισή ώρα νωρίτερα και θα παίρνουμε 2 με 3 κουταλιά της σούπας απ το χυλό και θα πιανουμε προζύμι το οποίο φουσκώνει σε μια φορά.. Ανανεώνουμε το προζύμι μας κάθε τόσο ώστε να μην χαλάσει. Μια φορά τη βδομάδα βγάζουμε απ το ψυγείο ρίχνουμε νερό και αλεύρι και κάνουμε χυλό, αφήνουμε να φουσκώσει και ξανά στο ψυγείο.
Μπορούμε να φυλαξουμε το προζύμι μας και στην κατάψυξη αν δεν το χρειαστούμε αμέσως.
Κρατάει περίπου 2 μήνες.
ΦΩΤΟ Κ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ ΜPAXARI K KANELA !
(?)
Πηγή: mageirikikaisintages.blogspot.com