«Ψάχνουν» 2,5 δισ. για να κλείσει η αξιολόγηση: Σενάρια για μείωση αφορολόγητου και ψαλίδισμα της «προσωπικής διαφοράς»

Εναλλακτικά σενάρια επιβολής νέων δημοσιονομικών μέτρων για την περίοδο 2019-2020 εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει το «χάσμα» που τη χωρίζει αυτή τη στιγμή από τους δανειστές και να κλείσει το συντομότερο δυνατό τις εκκρεμότητες της δεύτερης αξιολόγησης της πορείας υλοποίησης του Μνημονίου με μια νέα συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει και την κατάθεση του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Τα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνουν τη μείωση του αφορολογήτου ορίου των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, την περαιτέρω περικοπή των συντάξεων και μια νέα αύξηση συντελεστών ΦΠΑ!

Οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επεξεργάζονται σενάρια μείωσης του αφορολογήτου ορίου όχι στις 5.000 ευρώ όπως ζητάει το ΔΝΤ αλλά σε υψηλότερα επίπεδα.

Ταυτόχρονα ξεκινά ένας γύρος πολιτικής διαπραγμάτευσης που σφραγίζεται με τις συναντήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Μισέλ Σαπέν αλλά και τον Πιερ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται πλέον το ενδεχόμενο το οικονομικό επιτελείο να αποδεχθεί νέα μέτρα για τη διετία 2019-2020, όχι όμως στο ύψος των 4,5 δις. ευρώ που ζητά το ΔΝΤ αλλά στα επίπεδα των 2 με 2,5 δις. ευρώ προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και να μπει η χώρα τον Απρίλιο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η εξοικονόμηση των 2 με 2,5 δις. ευρώ για τη διετία 2019-2020 εξετάζεται να προκύψει από την εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων:
– Μείωση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών κοντά στα 7.000 ευρώ από τα επίπεδα των 8.636 έως 9.545 ευρώ που βρίσκεται σήμερα.

Ειδικότερα εξετάζεται σενάριο που προβλέπει την περικοπή του αφορολόγητου ορίου για τους άγαμους χωρίς παιδιά μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες από τα 8.636 ευρώ στα 6.818 ευρώ, μέσω της μείωσης της έκπτωσης φόρου από το επίπεδο των 1.900 ευρώ στο επίπεδο των 1.500 ευρώ. Από κει και πέρα για όσους βαρύνονται με ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα μέλη, το αφορολόγητο θα κλιμακώνεται σε λίγο πιο υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα μεταξύ 7.000 και 8.500 ευρώ.

Σε μια τέτοια περίπτωση ακόμη και οι χαμηλόμισθοι που λαμβάνουν καθαρά ποσά της τάξης των 500 ευρώ το μήνα, καθώς επίσης και δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με μηνιαίες αποδοχές ύψους τουλάχιστον 584 ευρώ, θα κληθούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος.

Οι περισσότεροι δε από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κάτά κύριο επάγγελμα αγρότες με ετήσια εισοδήματα άνω των 7.000 ευρώ θα χρεωθούν σε ετήσια βάση με επιπλέον φόρο εισοδήματος ύψους 400 ευρώ έκαστος.

– Αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14% ή ακόμη και στο 15%. Τυχόν εφαρμογή του μέτρου αυτού θα έχει ως συνέπεια να σημειωθούν ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής.

– Ψαλίδισμα της «προσωπικής διαφοράς» στις κύριες συντάξεις με έμφαση στις υψηλότερες.

Τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται από το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνουν είτε και τα τρία παραπάνω μέτρα μαζί είτε τουλάχιστον δύο από τα τρία με περισσότερα πιθανά τη μείωση του αφορολογήτου και την αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ.

Η περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» των κύριων συντάξεων, έστω και μερική, συγκεντρώνει πολύ λιγότερες πιθανότητες.

Πηγή: lykavitos.gr - oikonomia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: