Ψημένο γαλλικό ψωμί με blueberry (μύρτιλλο) και λεμόνι!


Το ετοιμάζουμε το βράδυ και το ψήνουμε το πρωί

Υλικά για το γαλλικό ψωμί (μπαγκέτα):

  • 1 μεγάλο καρβέλι περίπου 12 φλιτζάνια γαλλικό ψωμί , κομμένο σε κύβους
  • 1½ μπλοκ τυρί κρέμα
  • 5 κουτάλια της σούπας Lemon Curd  ή κρέμα λεμονιού
  • 1½ φλιτζάνια φρέσκα μύρτιλλα
  • 12 μεγάλα αυγά χτυπημένα
  • 2 φλιτζάνια πλήρες γάλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
  • ⅓ φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου ή θυμαρίσιο μέλι
  • ξύσμα από 2 λεμόνια

Υλικά για τη σάλτσα :

  • 1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 κουτάλια της σούπας καλαμποκάλευρο
  • ¾ φλιτζάνι νερό
  • ¼ φλιτζάνι φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
  • 1½ φλιτζάνια φρέσκα ή κατεψυγμένα μύρτιλλα

Εκτέλεση

  1. Λαδώνουμε μια πιατέλα πυρίμαχη 9x13cm .
  2. Τοποθετούμε τα μισά κομμάτια από τα κύβους ψωμιού ομοιόμορφα στο πιάτο.
  3. Σε ένα μίξερ βάζουμε, το μείγμα τυριού κρέμα μαζί με τη κρέμα λεμονιού και χτυπάμε στη μεσαία σκάλα μέχρι να αφρατέψει.
  4. Απλώνουμε το μίγμα πάνω από τους κύβους ψωμιού.
  5. Βάζουμε τα φρέσκα μύρτιλλα ομοιόμορφα πάνω από το μείγμα κρέμας τυριού Τοποθετούμε από πάνω το υπόλοιπο ψωμί σε κύβους ομοιόμορφα.
  6. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε μαζί τα αυγά, το γάλα, τη βανίλιας, και το σιρόπι σφενδάμου ή το δικό μας θυμαρίσιο μελί.
  7. Χτυπάμε τα μείγμα των αυγών αργά σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το μείγμα στους κύβους ψωμιού εστί ώστε να μουσκευτούν όλα και το αφήνουμε όλη τη νύχτα στο ψυγείο.
  8. Βγάζουμε την πιατέλα από το ψυγείο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  9. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και την τοποθετούμε στη μεσαία σχάρα.   Ψήνουμε για 30 λεπτά.
  10. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά ή μέχρι το κέντρο να γίνει σταθερό και από πάνω να ροδίσει .
  11. Πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού.
  12. Το αφήνουμε για να έρθει σε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 15-20 λεπτά, έτσι ώστε να μπορέσει να σφίξει .

Για τη σάλτσα :

  1. Σε μια κατσαρόλα, χτυπάμε ελαφρά τη ζάχαρη, καλαμποκάλευρο, νερό, και το χυμό λεμονιού.
  2. Προσέχουμε βέβαιος να διαλυθεί πλήρως το καλαμποκάλευρο.
  3. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε τα μύρτιλλα
  4. Συνεχίζουμε να ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι.
  5. Τέλος περιχύνουμε τη μισή ζεστή σάλτσα πάνω από το γλυκό. Κρατάμε την υπόλοιπη σάλτσας για το σερβίρισμα.

Tips* Η σάλτσα μπορεί να γίνει το βράδυ και την επόμενη να τη ζεστάνουμε.

Για 10-12 άτομα.


Πηγή - idiva.gr

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: