Το ετοιμάζουμε το βράδυ και το ψήνουμε το πρωί
Υλικά για το γαλλικό ψωμί (μπαγκέτα):
- 1 μεγάλο καρβέλι περίπου 12 φλιτζάνια γαλλικό ψωμί , κομμένο σε κύβους
- 1½ μπλοκ τυρί κρέμα
- 5 κουτάλια της σούπας Lemon Curd ή κρέμα λεμονιού
- 1½ φλιτζάνια φρέσκα μύρτιλλα
- 12 μεγάλα αυγά χτυπημένα
- 2 φλιτζάνια πλήρες γάλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
- ⅓ φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου ή θυμαρίσιο μέλι
- ξύσμα από 2 λεμόνια
Υλικά για τη σάλτσα :
- 1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
- 2 κουτάλια της σούπας καλαμποκάλευρο
- ¾ φλιτζάνι νερό
- ¼ φλιτζάνι φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
- 1½ φλιτζάνια φρέσκα ή κατεψυγμένα μύρτιλλα
Εκτέλεση
- Λαδώνουμε μια πιατέλα πυρίμαχη 9x13cm .
- Τοποθετούμε τα μισά κομμάτια από τα κύβους ψωμιού ομοιόμορφα στο πιάτο.
- Σε ένα μίξερ βάζουμε, το μείγμα τυριού κρέμα μαζί με τη κρέμα λεμονιού και χτυπάμε στη μεσαία σκάλα μέχρι να αφρατέψει.
- Απλώνουμε το μίγμα πάνω από τους κύβους ψωμιού.
- Βάζουμε τα φρέσκα μύρτιλλα ομοιόμορφα πάνω από το μείγμα κρέμας τυριού Τοποθετούμε από πάνω το υπόλοιπο ψωμί σε κύβους ομοιόμορφα.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε μαζί τα αυγά, το γάλα, τη βανίλιας, και το σιρόπι σφενδάμου ή το δικό μας θυμαρίσιο μελί.
- Χτυπάμε τα μείγμα των αυγών αργά σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το μείγμα στους κύβους ψωμιού εστί ώστε να μουσκευτούν όλα και το αφήνουμε όλη τη νύχτα στο ψυγείο.
- Βγάζουμε την πιατέλα από το ψυγείο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και την τοποθετούμε στη μεσαία σχάρα. Ψήνουμε για 30 λεπτά.
- Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά ή μέχρι το κέντρο να γίνει σταθερό και από πάνω να ροδίσει .
- Πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού.
- Το αφήνουμε για να έρθει σε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 15-20 λεπτά, έτσι ώστε να μπορέσει να σφίξει .
Για τη σάλτσα :
- Σε μια κατσαρόλα, χτυπάμε ελαφρά τη ζάχαρη, καλαμποκάλευρο, νερό, και το χυμό λεμονιού.
- Προσέχουμε βέβαιος να διαλυθεί πλήρως το καλαμποκάλευρο.
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε τα μύρτιλλα
- Συνεχίζουμε να ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι.
- Τέλος περιχύνουμε τη μισή ζεστή σάλτσα πάνω από το γλυκό. Κρατάμε την υπόλοιπη σάλτσας για το σερβίρισμα.
Tips* Η σάλτσα μπορεί να γίνει το βράδυ και την επόμενη να τη ζεστάνουμε.
Για 10-12 άτομα.
Πηγή - idiva.gr
Tags: λεμόνι, φαγητό