Ράπτη: Πολύ πίσω σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο των εργασιών κοινοβουλευτικού ελέγχου η βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Θεσσαλονίκης Έλενα Ράπτη κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, με θέμα «Πιλοτικό πρόγραμμα αύξησης των μεταμοσχεύσεων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης».

Η Έλενα Ράπτη ρωτά τον Υπουργό αν «μπορεί να ολοκληρωθεί και με την απόφαση της 4ης ΥΠΕ η μεταφορά του παραρτήματος του ΕΟΜ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και να στελεχωθεί με το παραπάνω προσωπικό» και αν «μπορεί το υπουργείο Υγείας να βοηθήσει στην υπερπήδηση πιθανών γραφειοκρατικών δυσκολιών και να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας για την έναρξη αυτού του πιλοτικού προγράμματος μεταμοσχεύσεων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης

«Κύριε υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, ο τομέας των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα είναι πολύ πίσω σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Παρά το γεγονός πως η κοινωνία, αποδέχεται σε μεγάλο ποσοστό την ιδέα της δωρεάς οργάνων, η Πολιτεία δεν έχει οργανώσει αποτελεσματικά ένα σύστημα ανεύρεσης και αξιοποίησης δοτών μέσω των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, που θα είχε ως αποτέλεσμα να σώζονται χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Τα τελευταία 4 χρόνια υπήρξε πλήρης στασιμότητα στο ζήτημα των μεταμοσχεύσεων, ενώ πριν αποχωρήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρόλαβε να δώσει υποσχέσεις για το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο, το οποίο ακόμα και με τις καλύτερες προϋποθέσεις δε θα μπορέσει να λειτουργήσει πριν την πάροδο μιας πενταετίας.

Και για αντιληφθεί κάποιος την έννοια του  χρόνου, αξίζει  να σημειωθεί πως οι ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, έχουν μέση επιβίωση στα 5 χρόνια κάνοντας αιμοκάθαρση, ενώ όσοι ασθενείς λαμβάνουν μόσχευμα έχουν τη διπλάσια. Ωστόσο ο μέσος όρος αναμονής για μόσχευμα στην Ελλάδα δυστυχώς είναι 6,5 χρόνια και συνεπώς ένα μεγάλο ποσοστό των νεφροπαθών είναι πολύ πιθανό να χάσει τη ζωή του περιμένοντας μάταια σε μία λίστα αναμονής.

Όπως γνωρίζετε η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη στην οποία έγινε η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού στην Ελλάδα, το 1968, και εξακολουθεί να παραμένει η πρωτεύουσα των μεταμοσχεύσεων. Ως βουλευτής Θεσσαλονίκης, αλλά και με ενεργό ενδιαφέρον στη διάδοση της δωρεάς οργάνων, στηρίζω την πρόταση του Καθηγητή κου Φουζά, Δ/ντή της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του Α.Π.Θ., να ξεκινήσει άμεσα από τη Θεσσαλονίκη ένα πιλοτικό πρόγραμμα δωρεάς οργάνων, που θα μπορέσει στη συνέχεια να εφαρμοστεί και σε εθνικό επίπεδο. Το πιλοτικό πρόγραμμα θα οργανωθεί στο πλαίσιο του «ισπανικού» μοντέλου οργάνωσης της δωρεάς οργάνων.

Η πιλοτική εφαρμογή προγράμματος δωρεάς οργάνων στη Θεσσαλονίκη, με βάση το «Ισπανικό Μοντέλο» θα αυξήσει τον αριθμό των δοτών σε Ευρωπαϊκά επίπεδα και θα αναγκάσει την όποια Ελληνική Κυβέρνηση να το εφαρμόσει σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό θα αυξήσει τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων με σημαντικότατες επιπτώσεις, όπως η μείωση του αριθμού των δεκάδων ασθενών που πεθαίνουν κάθε χρόνο, ενώ περίμεναν κάποιο μόσχευμα. Επιπλέον, δεκάδες Έλληνες ασθενείς μεταμοσχεύονται στο εξωτερικό και ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει για τις μεταμοσχεύσεις αυτές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και σε τιμές από τριπλάσιες μέχρι και δεκαπλάσιες από όσο κοστίζουν στην Ελλάδα. Η αύξηση των μεταμοσχεύσεων νεφρού υπολογίζεται ότι θα μειώσει το ετήσιο κόστος των νεφροπαθών από το 43% του κόστους του ΕΣΥ σε 20%.

Μάλιστα, καθότι στο ΑΧΕΠΑ έχουν σταματήσει οι μεταμοσχεύσεις εδώ και 20 χρόνια, προτείνεται η μεταφορά του παραρτήματος Βορείου Ελλάδος του ΕΟΜ στο Ιπποκράτειο (έχουν γίνει στο νοσοκομείο 2.228 μεταμοσχεύσεις ήπατος και νεφρών), πρόταση που έχει γίνει ήδη δεκτή από τα Δ.Σ του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και των δύο Νοσοκομείων (εκκρεμεί η απόφαση της 4ης ΥΠΕ).

Η μεταφορά θα ενισχυθεί με την πρόσληψη τριών επικουρικών Ιατρών, κατά προτίμηση εντατικολόγων και τριών νοσηλευτών με αποκλειστική απασχόληση τη δωρεά οργάνων, που θα εγκατασταθούν στα νοσοκομεία Παπανικολάου, Παπαγεωργίου & ΑΧΕΠΑ και θα επισκέπτονται τα άλλα τρία νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (Άγιος Δημήτριος, Άγιος Παύλος και Γεννηματάς) για τον εντοπισμό πιθανών δοτών και την υποστήριξη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στη διαχείριση της διαδικασίας της δωρεάς οργάνων.

Με την πεποίθηση πως η παραπάνω πρόταση θα πολλαπλασιάσει τους δότες και με τη βεβαιότητα πως και λόγω της ιατρικής σας ιδιότητας έχετε ιδιαίτερη ευαισθησία στο συγκεκριμένο θέμα,

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

3.    Μπορεί να ολοκληρωθεί και με την απόφαση της 4ης ΥΠΕ η μεταφορά του παραρτήματος του ΕΟΜ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και να στελεχωθεί με το παραπάνω προσωπικό;

4.    Μπορεί το υπουργείο σας να βοηθήσει στην υπερπήδηση πιθανών γραφειοκρατικών δυσκολιών και να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας για την έναρξη αυτού του πιλοτικού προγράμματος μεταμοσχεύσεων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης»;

Πολιτική

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: