Στην αντεπίθεση περνάει η Ελλάδα με επιθετική διπλωματία κατά της Τουρκίας που επιδίδεται σε ρεσιτάλ προκλητικότητας και εμπρηστικής ρητορικής το τελευταίο διάστημα. Η Άγκυρα κλιμακώνει τις επιθέσεις, καθώς χθες βράδυ προχώρησε σε έκδοση αντι-NAVTEX με αφορμή ελληνικές ασκήσεις στο Αιγαίο, επικαλούμενη το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης της Λήμνου και του Αη Στράτη, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης.
Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Συνεχίζει δηλαδή ακάθεκτη τη στρατηγική που έχει χαράξει στην Ανατολική Μεσόγειο δυναμιτίζοντας ακόμη περισσότερο το κλίμα, με τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου να εγκυμονεί.
Διπλωματικός μαραθώνιος
Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει το διπλωματικό μπαράζ με στόχο να προωθήσει την στρατηγική των ΑΟΖ και της επέκτασης των χωρικών υδάτων. Ασκεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μέτρα που συνδέονται με την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας όπως και σε κράτη μέλη της ΕΕ (Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία) που συνεχίζουν τα προγράμματα εξοπλιστικών που έχουν υπογράψει με την Τουρκία, ύψους πολλών δισ. ευρώ. Είναι οι ίδιες που καθυστερούν και τις κυρώσεις σε βάρος της και επιμένουν στο διάλογο που δεν μπορεί να γίνεται ενώ είναι σε εξέλιξη εχθρικές ενέργειες της γειτονικής χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με επιστολή του προς τον Ύπατο αρμοστή για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, επισημαίνει όχι μόνο την τουρκική παραβατικότητα, αλλά και το θεμελιώδες δικαίωμα της χώρας μας να κάνει επίκληση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ρήτρα αμοιβαίας αλληλεγγύης).
Ποιες ευρωπαϊκές χώρες πωλούν όπλα στην Τουρκία;
Η Ισπανία κατασκευάζει ελικοπτεροφόρο για την Τουρκία, η Ιταλία και η Ολλανδία επίσης κάνουν εξαγωγές όπλων, ενώ η Γερμανία εισπράττει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από πωλήσεις όπλων στην Τουρκία. Και μάλιστα παραβιάζοντας πρόσφατη απόφαση της ΕΕ, καθώς μετά την εισβολή στην Συρία για την περίφημη ζώνη ασφαλείας με την βοήθεια της Ρωσίας, η ΕΕ αποφάσισε να παγώσουν οι πωλήσεις όπλων και πυρομαχικών στην Τουρκία. Ωστόσο η Γερμανία, σίγουρα και άλλες χώρες συνέχισαν κανονικά τις εξαγωγές και η Μέρκελ δημόσια παραδέχθηκε ότι συνεχίζει τις πωλήσεις. Σημειώνεται ότι το 2018, οι εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία, είχαν συνολικά αξία 242,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή αντιπροσώπευαν σχεδόν το ένα τρίτο του τζίρου της γερμανικής βιομηχανίας.
Πού στοχεύει η Ελλάδα
Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού εξηγούν ότι η ασφυκτική πίεση που η Αθήνα επιχειρεί να ασκήσει στην Τουρκία με τη συνδυαστική κίνηση- της διακοπής της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε- Τουρκίας και της επιβολής εμπάργκο όπλων -έχει δύο στοχεύσεις. 1ον να διαφανεί η αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς να μένει ζωντανή η συζήτηση περί «απειλής κυρώσεων», τόσο οικονομικών, όσο και από πλευράς γεωπολιτικής επιρροή της και 2ον να αναδειχθούν τα όρια που θα μπορούσαν να τεθούν στις σχέσεις των Ευρωπαίων – Τουρκίας, εφόσον δεν σταματήσει εδώ και τώρα τις μονομερείς ενέργειες.
Πολιτική
Tags: τουρκια