Στους ιθύνοντες της ΕΚΤ έχουν δημιουργηθεί δεύτερες σκέψεις ως προς το μέλλον του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης -γνωστό και ως QE-, μετά την ισχυροποίηση του ευρώ έναντι των σημαντικότερων ξένων νομισμάτων.
Ειδικότερα, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς τις συνέπειες ενός «ισχυρότερου» ευρωπαϊκού νομίσματος, φοβούμενοι τον αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία της οικονομικής ανάκαμψης.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ολοκληρώνεται στα τέλη του 2017 και οι επίσημες συζητήσεις για το μέλλον του βρίσκονται σε πρόωρο στάδιο. Επομένως, κατά την προσεχή συνεδρίαση της ΕΚΤ, στις 7 Σεπτεμβρίου, θεωρείται απίθανο να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.
Πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters αναφέρουν ότι μετά τις τελευταίες συναλλαγματικές εξελίξεις, οι ιθύνοντες της ΕΚΤ εξετάζουν μία πιο «ομαλή» μείωση του ρυθμού αγοράς κρατικών ομολόγων, με στόχο την συρρίκνωση των αρνητικών επιπτώσεων τόσο στον πληθωρισμό, όσο και στις εξαγωγές.
Μία γρήγορη και βίαιη επιβράδυνση του προγράμματος θα παράσχει ισχυρή ώθηση στο ευρώ, πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα του νομίσματος.
Αξιωματούχος της ΕΚΤ σχολίασε ότι «η συναλλαγματική ισοτιμία έχει καταστεί πολύ μεγάλο ζήτημα. Πλέον η προοπτική εξόδου είναι λιγότερο ευνοϊκή, καθώς κερδίζει έδαφος το επιχείρημα για μία μέση λύση».
Η ΕΚΤ το φθινόπωρο αναμένεται να ανακοινώσει αν θα επεκτείνει τις αγορές κρατικών ομολόγων, οι οποίες ξεκίνησαν πριν από 2,5 χρόνια, με στόχο τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αύξηση του πληθωρισμού και την ισχυροποίηση της ανάκαμψης.
oikonomia
Tags: Ειδήσεις