Ακούγοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό και την νεοεκλεγείσα κυβέρνησή του θα σκεφτόταν κανείς ότι η επανάσταση αναβλήθηκε και δεν ακυρώθηκε, αναφέρεται σε άρθρο του Reuters, που υπογράφει ο P. Taylor.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο Αλ. Τσίπρας έχει εν πολλοίς απεμπολήσει την αντιμνημονιακή ρητορική που οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία τον Ιανουάριο, φέρνοντας την χώρα στο χείλος της οικονομικής καταστροφής και την έξοδο από το ευρώ.
Ο πρωθυπουργός δηλώνει πλέον ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει άμεσα επώδυνες οικονομικές αλλαγές με μειώσεις δαπανών και αυξήσεις φόρων, που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο που υπεγράφη τον Αύγουστο.
Διπλωμάτες και αναλυτές αναμένουν, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ότι η κυβέρνηση θα έχει κάτι σαν μήνα του μέλιτος για τον υπόλοιπο χρόνο, καθώς θα προσπαθεί να διασφαλίσει την υποδόση των 3 δισ., να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες αλλά και να ξεκινήσει τις συζητήσεις για το χρέος.
Ωστόσο τα προβλήματα… παραμονεύουν από τον επόμενο χρόνο, όταν θα πρέπει να εφαρμοστούν επώδυνες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, στα εργασιακά και στις δημόσιες παροχές, οι οποίες θα πρέπει να εφαρμοστούν από μια αδύναμη και χαμηλού ηθικού δημόσια διοίκηση.
Με δεδομένη την απροθυμία της Γερμανίας και των υπολοίπων βορειοευρωπαίων δανειστών, η αναδιάρθρωση του χρέους φαίνεται ότι θα είναι περιορισμένη, σταδιακή και με κανόνες, με αποτέλεσμα να περιοριστεί η λαϊκή υποστήριξη στον πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με το άρθρο εγείρονται και αμφιβολίες για την καταλληλότητα ορισμένων υπουργών και την έλλειψη καταρτισμένων τεχνοκρατών, που θα υλοποιήσουν τα γραφειοκρατικά των απαιτούμενων πολιτικών.
*πηγή: euro2day.gr
typosthes.gr-Politiki