Ρομπότ εξετάζει τους μαθητές για να δει τι έχουν καταλάβει από την παράδοση

Αμερικανοί ερευνητές βρήκαν ένα πολύ έξυπνο τρόπο να αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη, κατασκευάζοντας ένα ρομπότ που έχει μάθει να θέτει μόνο του ερωτήσεις.

Συγκεκριμένα, το σύστημα που ανέπτυξαν ο Σίνγια Ντου (Cornell University) και συνάδελφοί αντιστρέφει τον τρόπο που χρησιμοποιείτο μέχρι στιγμής η τεχνητή νοημοσύνη, δηλαδή να δέχεται ερωτήσεις και να δίνει απαντήσεις.  Το ρομπότ αυτό μπορεί και κάνει ερωτήσεις βασιζόμενο στα πράγματα που έχει μάθει.

Σύμφωνα με το New Scientist, ο αλγόριθμος machine learning μπορεί να διαβάσει ένα κομμάτι κειμένου και να «σκεφτεί» ερωτήσεις που θα ελέγχουν το πόσο καλά κατάλαβε κάποιος ένα θέμα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα δίκτυο νευρώνων και το εκπαίδευσαν σε πάνω από 500 άρθρα της Wikipedia και σε 100.000 ερωτήσεις σχετικά με αυτά.

Το σύστημα έμαθε να αναγνωρίζει μοτίβα, όπως ότι ημερομηνίες συνδέονταν με ερωτήσεις οι οποίες ξεκινούσαν με το «πότε» και το ότι οι τοποθεσίες συχνά οδηγούσαν σε ερωτήματα που άρχιζαν με το «πού», κάτι που το έκανε να κάνει ερωτήσεις σχετικές με την ύλη που είχε αποστηθίσει και κατανοήσει.

Στη συνέχεια, δόθηκαν στο ρομπότ αποσπάσπαματα από άρθρα της Wikipedia που δεν είχε δει ακόμα. Λαμβάνοντας ένα απόσπασμα από κείμενο σχετικά με την οικονομική ανισότητα, έθεσε το ερώτημα «πότε έπεσε στις ΗΠΑ η ανισότητα στα εισοδήματα;», ενώ ένα άρθρο για μια πολιτική οργάνωση στο Πακιστάν έφερε την ερώτηση «πότε ιδρύθηκε το κόμμα Τζαμαάτ-ε-Ισλάμι;».

Τέσσερις εθελοντές αξιολόγησαν ιδιαίτερα θετικά τις ερωτήσεις που υποβάλλονταν από το σύστημα, τόσο από άποψης «φυσικότητας», όσο και από άποψης δυσκολίας- ειεικά σε σχέση με άλλα υπάρχοντα παρεμφερή συστήματα.

 

texnologia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: