Υλικά
- 500 γρ. περίπου αλεύρι, (μπορεί και λιγότερο) για όλες τις χρίσεις
- 1/2 νεροπότηρο φυσικό χυμό πορτοκάλι
- 1/2 νεροπότηρο καλαμποκέλαιο –
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 φακ. ξερή μαγιά –
- 1/2 φακ. μπέικιν πάουντερ
- 1 βανίλια
- 2 κ. σούπας κακάο
- 1 κ. γλυκού γεμάτο σκόνη κανέλα
- 1/2 κ. γλυκού γαρίφαλο
- 1 πρέζα αλάτι
- 60 γρ. τριμμένο καρύδια
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
- 1/2 κιλό ζάχαρη
- 2 νεροπότηρα νερό
- 1 βανίλια
- 1 ξυλάκι κανέλα
Εκτέλεση
- Σε λεκάνη βάζουμε το σπορέλαιο,τον χυμό πορτοκαλιού,την μαγιά το ξύσμα πορτοκαλιού, ανακατεύουμε με το σύρμα.
- Κατόπιν ρίχνουμε λίγο λίγο το αλευριά όπου έχουμε ανακατέψει (μέσα στο αλεύρι) το μπέικιν, την βανίλια,το αλάτι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
- Πλάθουμε σε ρολό την ζύμη και παίρνουμε το 1/3 το τοποθετούμε σε μπολ και προσθέτουμε το κακάο, την κανέλα, το γαρίφαλο, το καρύδι και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.
- Στρώνουμε στον πάγκο μας λαδόκολλα βάζουμε την άσπρη ζύμη και την ανοίγουμε σε παραλληλόγραμμο σχήμα.
Την καφέ ζύμη την πλάθουμε σε τρία μπαστουνιά στο ίδιο πλάτος με την άσπρη, τοποθετούμε στην άκρη της ζύμης το μπαστούνι και το τυλίγουμε 2 φόρες. - Με μαχαίρι κόβουμε το ρολό από την υπόλοιπη λευκή ζύμη και κόβουμε το ρολό σε μικρά ρολόγια σε μέγεθος ενός δαχτύλου τα τοποθετούμε στην λαμαρίνα του φούρνου μας τα πιέζουμε ελαφρά από πάνω να απλώσουν λίγο και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 1/2 ώρα περίπου.
- Σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα αφήνουμε για 10 λεπτά περίπου να βράσουν σε χαμηλή θερμοκρασία.
- Οσο είναι ζεστά τα ροξάκια και το σιρόπι τα σιροπιάζουμε βάζοντας λίγα λίγα μέσα στην κατσαρόλα μέχρι να δούμε ότι έχουν πιει (ρουφήξει) το ανάλογο σιρόπι και τα τοποθετούμε σε πιατέλα.
Πηγή - idiva.gr
Tags: φαγητό