Υλικά
Για τη ζύμη
- 75 γρ. βούτυρο
- 25 γρ. μαγιά, νωπή
- 250 γρ. γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γρ. ζάχαρη
- 450 γρ. αλεύρι
- λίγο αλάτι
Για τη γέμιση
- 50 γρ. βούτυρο
- 5 γρ. κανέλα
- 100 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
- 30 γρ. μαύρη ζάχαρη, προαιρετικά
Εκτέλεση
Ευχαριστούμε το μέλος Ελένη Κυριακίδου για τη συνταγή της!
- Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά ή στα μικροκύματα σκεπασμένο σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
- Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε τη μαγιά και το γάλα και ανακατεύουμε καλά με τον γάντζο για τις ζύμες. Προσθέτουμε και τη ζάχαρη.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι σιγά-σιγά και ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι που η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ. Προσθέτουμε το βούτυρο, το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο.
- Η ζύμη θα κολλάει ελαφρώς στα χέρια μας αλλά θα είναι και εύπλαστη. Αφαιρούμε από τον κάδο του μίξερ, τη βάζουμε σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με μία μεμβράνη ή μία πετσέτα και την αφήνουμε για 45 λεπτά με 1 ώρα να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την κρυσταλλική ζάχαρη και την κανέλα.
- Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο και ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλαστή σε ορθογώνιο 30×40 εκ.
- Με ένα πινέλο απλώνουμε το μαλακωμένο βούτυρο παντού πάνω στη ζύμη. Με τα χέρια μας σκορπίζουμε πάνω στη ζύμη το μείγμα ζάχαρης-κανέλα.
- Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό κατά μήκος της μεγάλης πλευράς του ορθογωνίου.
- Με ένα πριονωτό, κατά προτίμηση, μαχαίρι κόβουμε το ρολό σε μικρές κάθετες φέτες περίπου 2 εκ. το κάθε ένα και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί 24×30 εκ. το οποίο το έχουμε βουτυρώσει.
- Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για μισή ώρα και μετά τα αλείφουμε, με τη βοήθεια ενός πινέλου, με έναν κρόκο αυγού που τον έχουμε ανακατέψει με 1 κ.γ. νερό.
- Πασπαλίζουμε με λίγη μαύρη ζάχαρη και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στον αέρα για 10-15 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Πηγή - idiva.gr
Tags: φαγητό