Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να πραγματοποιήσουν στο ξενοδοχείο κλειστές επαγγελματικές συναντήσεις δίνοντας έτσι την ελπίδα πως ίσως και να δημιουργηθούν συνθήκες συνεργασίας και ρώσικων επενδύσεων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Η πληρότητα στο Μακεδονία Παλλάς το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας θα ανέλθει στο 90%, αφού εκτός από τους ρώσους έχουν κάνει κράτηση και πελάτες από το Ισραήλ.
Ο Ιβάν Σαββίδης, μετά την εξαγορά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ εισέρχεται δυναμικά και στην τουριστική αγορά, καθώς φέρεται επίσης να σχεδιάζει επένδυση για τη δημιουργία μεγάλης υπερπολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας σε ακίνητο που απέκτησε πρόσφατα στην Εύβοια. Πηγές του ΙΚΑ χαρακτήριζαν ως ικανοποιητική τη συμφωνία για τη μίσθωση του «Μακεδονία Παλλάς», δεδομένης της παρούσας συγκυρίας, ενώ ανέφεραν πως αποτελεί μια καλή βάση για την εξέλιξη του διαγωνισμού μακροχρόνιας μίσθωσης του ξενοδοχείου, που θα ακολουθήσει. Ανθρωποι της αγοράς επισήμαναν πως ο κ. Σαββίδης αποκτά πλεονέκτημα εν όψει του νέου διαγωνισμού, αφού θα έχει τον χρόνο και τη δυνατότητα να μελετήσει τις ανάγκες της μονάδας και να σχεδιάσει τις απαραίτητες επενδύσεις εκσυγχρονισμού της, σε περίπτωση που αυτή τεθεί υπό τον έλεγχό του για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πάντως, εκτιμάται ότι στον διαγωνισμό για τη μακροχρόνια μίσθωση αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον περισσότεροι «μνηστήρες», ορισμένοι εκ των οποίων εκπροσωπούν μεγάλες ελληνικές ξενοδοχειακές αλυσίδες.
Από τον όμιλο Δασκαλαντωνάκη στον «Ιβάν τον τρομερό»
Το Μακεδονία Παλλάς ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από 35 χρόνια, ανήκει στο ΙΚΑ και από το 1994 τη διαχείριση είχε αναλάβει η εταιρεία ΑΞΤΕ, η οποία ανήκει στον ξενοδοχειακό όμιλο Δασκαλαντωνάκη. Το πεντάστερο ξενοδοχείο, διαθέτει 284 δωµάτια και σουίτες, ανακαινίστηκε πλήρως και επαναλειτούργησε τον Σεπτέµβριο του 1995. Το 2002-2003 ανακαινίστηκε εκ νέου. Παραδοσιακά δε αποτελούσε το κατάλυµα του πρωθυπουργού και υπουργών κάθε χρόνο στο πλαίσιο της ∆ιεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Το «λουκέτο» στο Μακεδονία Παλλάς μπήκε, όταν ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη δεν κατάφερε να βρει μία συμβιβαστική λύση με το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ από το οποίο μίσθωνε το ξενοδοχείο, ώστε να μειωθεί το ενοίκιο που ανερχόταν στα 3,6 εκατ. ευρώ το χρόνο. Τον περασμένο Νοέμβριο η εταιρεία ΑΞΤΕ δημοσιοποίησε τους λόγους αποχώρησης της από το Μακεδονία Παλλάς σε μια αναλυτική ανακοίνωση που εξέδωσε αφήνοντας αιχμές κατά του ΙΚΑ.
«Η εταιρεία ΑΞΤΕ, μισθώτρια του ξενοδοχείου Makedonia Palace, με αίσθημα ευθύνης έναντι των πελατών και κυρίως των εργαζομένων της, συνέχισε να λειτουργεί το ξενοδοχείο τα τελευταία 3 συναπτά έτη παρά τις ζημίες λόγω της γνωστής σε όλους μείωσης του τζίρου των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης και του πολύ υψηλού ενοικίου ύψους 3,6 εκ €, το οποίο έφτασε να αντιστοιχεί στο 40% του κύκλου εργασιών. Τους τελευταίους 12 μήνες η εταιρεία αντί να καταγγείλει τη μίσθωση κατέβαλλε συνεχείς προσπάθειες συνεννόησης με τον εκμισθωτή ώστε να συμφωνηθεί εύλογη μείωση του ενοικίου. Το ΙΚΑ ουδέποτε ανταποκρίθηκε, δεν έκανε καμία μείωση ενοικίου, παρά του ότι έχει νομοθετηθεί η δυνατότητα μείωσης ενοικίων ακινήτων του Δημοσίου σε ποσοστό 20%, αλλά συνέχισε την αδιάλλακτη στάση του επιβάλλοντας καταχρηστικά, παράλογα πρόστιμα. Μην έχοντας άλλα περιθώρια, η εταιρεία μας αναγκάστηκε με μεγάλη της λύπη να αποχωρήσει από το δημιούργημά της, για το οποίο έχει καταβάλλει 73,6εκ ευρώ και να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης μίσθωσης στις 13 Οκτωβρίου, έχοντας προηγουμένως ενημερώσει το ΙΚΑ προφορικά για την πρόθεσή της να λειτουργήσει το ξενοδοχείο χωρίς καμία αμοιβή μέχρι την εξεύρεση νέου ενοικιαστή, πρόταση που κατετέθη και εγγράφως και επισυνάπτεται στο παρόν» ανέφερε μεταξύ άλλων η ΑΞΤΕ.
Οι τίτλοι τέλους είχαν γραφτεί, όταν ο «Ιβάν ο τρομερός», όπως τον χαρακτηρίζουν οι φίλοι του αποφάσισε να καταθέσει προσφορά στον διαγωνισμό του ΙΚΑ. Η εταιρεία «Black & White», συμφερόντων του ομογενούς επιχειρηματία, πλειοδότησε στη διαγωνιστική διαδικασία του ΙΚΑ, τον Φεβρουάριο καταθέτοντας προσφορά μηνιαίου μισθώματος 95.000 ευρώ, την ανώτερη μεταξύ τριών υποψήφιων «μνηστήρων» (81.000 ευρώ της εταιρείας Aenaos και 51.000 της Grecotel), με αποτέλεσμα να αποκτά τον έλεγχο της ξενοδοχειακής μονάδας για 12 μήνες.
Από το ΙΚΑ, που είναι ιδιοκτήτης του ακινήτου, είχε οριστεί ως ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα το ποσό των 50.000 ευρώ. Πέρα από το μίσθωμα, η πλειοδότρια εταιρεία πρέπει να καταβάλει στο Ιδρυμα το 10% των κερδών της, ενώ οφείλει και να κρατήσει το 92% του προσωπικού, που αριθμεί 120 άτομα. Ήδη σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν επανέλθει στα πόστα τους και ο αέρας εκσυγχρονισμού έχει αρχίσει να φυσά και πάλι στο στολίδι της Θεσσαλονίκης.
Tags: διαχείριση, ενοίκιο, εργασία, ευρώ, Θεσσαλονίκη, ΙΣΡΑΗΛ, καταγγελία, ΠΑΟΚ, προσφορά, σύμβαση, χρόνια