Σαμαράς – Στον Παπούλια ως θεματοφύλακας των θεσμών
Ο Αντώνης Σαμαράς χρειάστηκε να αλλάξει τη σημερινή ώρα της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μόλις πληροφορήθηκε ότι είχε ζητήσει ραντεβού αργότερα και ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παίξει μέχρι τέλους σκληρά παιχνίδια πάνω στον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου, όπως λένε στο Μαξίμου, να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές χωρίς να μετρά τις συνέπειες που, όπως πιστεύουν οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά, έχουν περίπου περιγραφεί στον Αλέξη Τσίπρα και στα στελέχη του που έχουν συναντήσει κορυφαίους ευρωπαίους και όχι μόνον αξιωματούχους.
Το Μαξίμου απορρίπτει χωρίς καμία δεύτερη σκέψη οποιοδήποτε σενάριο για συμβούλιο αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας -θέση που έχει εκφράσει και θα επαναλάβει στον Κάρολο Παπούλια ο Φώτης Κουβέλης- ενώ οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά δεν μπαίνουν καν στη συζήτηση για τα περί συνάντησής του με τον Αλέξη Τσίπρα επικαλούμενοι την πολεμική -όπως τη χαρακτηρίζουν- ρητορική επί προσωπικού από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους στενότερους συνεργάτες του.
Η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφορά κυρίως τα εθνικά θέματα, ενόψει και της τριμερούς συνάντησης κορυφής στο Κάιρο ανάμεσα σε Αίγυπτο, Ελλάδα και Κύπρο, σε μια περίοδο όπου τα μηνύματα από τη γείτονα χώρα είναι κάτι περισσότερο από ανησυχητικά.
Λίγα πράγματα από αυτά που καταγράφονται στο Πεντάγωνο καθημερινά έρχονται στο φως της δημοσιότητας και δεν είναι λίγοι εκείνοι στην κυβέρνηση που εκτιμούν ότι οι Τούρκοι παίζουν πλέον ανοιχτά με τη φωτιά και το ατύχημα κρέμεται από μια κλωστή.
Οι εξελίξεις στην περιοχή και ο ρόλος που έχει η Ελλάδα είναι σαφέστατα ένα από τα ισχυρά πολιτικά επιχειρήματα που έχει χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα ο κ. Σαμαράς στις επαφές με τους ομολόγους του, προκειμένου να επιχειρηματολογήσει για τα ζητήματα της οικονομίας και του μνημονίου.
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τον Κάρολο Παπούλια για τις έως τώρα συζητήσεις, προκειμένου η Ελλάδα να εγκαταλείψει οριστικά το μνημόνιο έως το τέλος του έτους και να μπει σε μια προληπτική γραμμή στήριξης κάτι που σημαίνει υποχρεώσεις, προαπαιτούμενα και διαρθρωτικά μέτρα, χωρίς όμως να υπάρχει η ομπρέλα της λέξης μνημόνιο.
Η φράση σταθερότητα για τη χώρα θα ακουστεί πολλές φορές το επόμενο διάστημα μέχρι ο κ. Σαμαράς να κλειδώσει τους 180 βουλευτές για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την επισήμανση ότι δεν χρειάζεται παρά ένα πολιτικό ατύχημα, προκειμένου η χώρα να επιστρέψει στην εποχή που φλέρταρε ανοιχτά με την έξοδο από το ευρώ και τη διεθνή απομόνωση.
Τα σχέδια, ωστόσο, του κ. Σαμαρά για βελούδινη Προεδρική Εκλογή και ομαλή μετάβαση της χώρας στη μετά το μνημόνιο εποχή σκοντάφτουν επί του παρόντος στους φόβους της Ευρωζώνης ότι η Ελλάδα θα ξανακυλήσει στα παλιά -έχοντας μαξιλάρι από το πλεόνασμα και τα 11,4 δισ. του ΤΧΣ- αλλά και στην εκπεφρασμένη θέση του κ. Τσίπρα ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.