Σαουδική Αραβία: Δέχθηκε να αγοράζει τα drones του γαμπρού του Ερντογάν

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σήμερα την υπογραφή πολυάριθμων συμφωνιών με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης μιας για αγορά τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης στο σουνιτικό βασίλειο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη «μεγαλύτερη αμυντική σύμβαση» στην ιστορία της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν έφτασε χθες στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στις πλούσιες μοναρχίες του Κόλπου, που αποσκοπεί σε μια διπλωματική ώθηση για την επιδιόρθωση σχέσεων με τις δυνάμεις του Κόλπου, την τόνωση επιχειρηματικών δεσμών προς βοήθεια της χειμαζόμενης τουρκικής οικονομίας.

Σε μια τελετή, ο Ερντογάν υπέγραψε μαζί με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MbS) -τον ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας- συμφωνίες στους τομείς της ενέργειας, των επενδύσεων, της άμυνας και των μέσων ενημέρωσης, μετέδωσε το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Μεταξύ αυτών των συμφωνιών είναι «δύο συμβόλαια με την τουρκική εταιρεία Baykar» -στην οποία συνδιοκτήτης είναι ο γαμπρός του Ερντογάν— η οποία κατασκευάζει drones, ιδιαίτερα το TB2 Bayraktar, ναυαρχίδα της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας.

Η Σαουδική Αραβία «θα αποκτήσει drones με στόχο να ενισχύσει την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων του βασιλείου και τις αμυντικές και κατασκευαστικές του ικανότητες», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ μπιν Σαλμάν.

Το οικονομικό ύψος των συμφωνιών δεν αποκαλύφθηκε ούτε οι τύποι των drones που σχεδιάζει να αγοράσει το βασίλειο, αλλά ένας Άραβας διπλωμάτης, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, τόνισε ότι η αγορά αφορά το μοντέλο TB2.

Με tweet του ο διευθύνων σύμβουλος της Baykar, Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, έκανε λόγο για τη «μεγαλύτερη σύμβαση εξαγωγών στους τομείς της άμυνας και της αεροπορίας στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας», χωρίς να αποκαλύψει το ποσό.

Η ανάπτυξη της τοπικής στρατιωτικής βιομηχανίας αποτελεί μέρος ενός φιλόδοξου σχεδίου του πρίγκιπα μπιν Σαλμάν για τη διαφοροποίηση της οικονομίας του βασιλείου μακριά από το πετρέλαιο.

Η τουρκική εταιρεία υπογράμμισε σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της ότι η συμφωνία περιλαμβάνει συνεργασία για τη μεταφορά τεχνολογίας και την κοινή παραγωγή «ώστε να προωθηθεί η ικανότητα ανάπτυξης υψηλής τεχνολογίας των δύο χωρών».

Η επίσκεψη του Τούρκου πρόεδρου στη Σαουδική Αραβία είναι η δεύτερη μετά την επαναπροσέγγιση μεταξύ Ριάντ και Άγκυρας, που ήρθε έπειτα από μια περίοδο διπλωματικής ψυχρότητας που έφτασε στο αποκορύφωμά της το 2018 με τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Η επίσκεψη Ερντογάν έρχεται σε μια περίοδο που η Τουρκία παλεύει με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας και τον πληθωρισμό που έχουν πλήξει την οικονομία της.

Επενδύσεις και χρηματοδότηση από χώρες του Κόλπου συνέβαλαν στην ανακούφιση πιέσεων στην τουρκική οικονομία και στα συναλλαγματικά της αποθέματα από το 2021, όταν η Άγκυρα ξεκίνησε μια διπλωματική προσπάθεια για την αποκατάσταση των δεσμών με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: