Σε τρεις επιστήμονες το Νόμπελ Χημείας 2019 για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου

Το Νόμπελ Χημείας 2019 πήγε φέτος στους Τζον Γκούντιναφ, Στάνλεϊ Γουίτιγχαμ και Ακίρα Γιοσίνο για τη δημιουργία των μπαταριών ιόντων λιθίου.

Οι τρεις επιστήμονες ανακοινώθηκαν ως οι νικητές του βραβείου κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των βραβείων στη Στοκχόλμη και θα μοιραστούν το χρηματικό ποσό των 906 χιλιάδων δολαρίων.

«Αυτή η ελαφριά, επαναφορτιζόμενη και ισχυρή μπαταρία χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή παντού, από τα κινητά τηλέφωνα μέχρι τους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Επίσης, μπορεί να αποθηκεύσει σημαντικές ποσότητες ηλιακής και αιολικής ενέργειας ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια κοινωνία χωρίς ορυκτά καύσιμα», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση της η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ηλικία 97 ετών, ο καθηγητής Στάνλεϊ Γουίτιγχαμ γίνεται ο μεγαλύτερος άνθρωπος στην ιστορία που κερδίζει το βραβείο. Γεννήθηκε το 1922 στην Γερμανία και έκανε το Διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, στις ΗΠΑ. Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας των ΗΠΑ.

Ο Μ. Στάνλει Γουίτινγκχαμ γεννήθηκε το 1941 στη Μ. Βρετανία και έκανε το Διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Binghamton της πολιτείας της Ν. Υόρκης των ΗΠΑ.

Ο Ακίρα Γιοσίνο γεννήθηκε το 1948 στην Ιαπωνία και έκανε το Διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Οζάκα, στην Ιαπωνία. Συνεργάζεται με την εταιρεία Asahi Kasei Corporation του Τόκιο και το Πανεπιστήμιο Meijo της Ναγκόγια στην Ιαπωνία.

texnologia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: