Seal Team 6: Η ομάδα της ελίτ των κομάντο – εκτελεστών που εξόντωσαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν

Οι Αμερικανοί τους αποκαλούν «Special Team 6» και είναι η απόλυτη πολεμική «μηχανή» πεζοναυτών, οι οποίοι κατάφεραν να εξοντώσουν τον αρχηγό της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Η συγκεκριμένη ομάδα ειδικά εκπαιδευμένων στρατιωτών χρησιμοποιείται σε αντιτρομοκρατικές και αναγνωριστικού χαρακτήρα επιχειρήσεις, όπως επίσης και σε επιχειρήσεις «μη-συμβατικού πολέμου».

Τις περισσότερες φορές πληροφορούνται την τελευταία στιγμή τον στόχο τους και έχουν μάθει να εκτελούν με ακρίβεια κάθε αποστολή που η κυβέρνηση των ΗΠΑ τους αναθέτει.

Οι SEALs (ακρωνύμιο των «Sea, Air and Land») δημιουργήθηκαν με εντολή του προέδρου Κένεντι το 1961, καθώς η ανάγκη για αντισυμβατικό πόλεμο είχε γίνει επιτακτική στις συγκρούσεις του Βιετνάμ, και έκτοτε έχουν πάρει μέρος σε κάθε πεδίο μάχης του πλανήτη, όπως στον Πόλεμο του Κόλπου, τη Βοσνία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Η επιχείρηση εξόντωσης του Μπιν Λαντεν

Η επιχείρηση «Operation Neptune Spear» εκτελέστηκε στην εντέλεια στις 2 Μαΐου 2011 από την περιβόητη μονάδα «SEAL Team Six» του αμερικανικού στρατού, έπειτα από χρόνια πολυδάπανων παρακολουθήσεων και πρακτορικών παιχνιδιών.

Όταν σιγουρεύτηκαν ότι εκεί κρυβόταν ο ηγέτης της αλ-Κάιντα, οι Αμερικανοί κατέληξαν ότι μια χερσαία επιχείρηση θα ήταν η καλύτερη λύση, καθώς η εναέρια επίθεση δεν μπορούσε να εγγυηθεί το αποτέλεσμα.

Ένα ακριβές αντίγραφο του οικήματος του Οσάμα χτίστηκε μάλιστα στα γρήγορα στη Νεβάδα των ΗΠΑ για να προετοιμαστούν οι κομάντος για την επιχείρηση.

Την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον παρακολουθούσαν το θρίλερ πλάι στους στρατιωτικούς επιτελείς στο περιβόητο «Situation Room», 79 κομάντος και ένα σκυλί, σύμφωνα με τους «New York Times», περικύκλωναν το κρησφύγετο του Οσάμα, έχοντας αποβιβαστεί από τα ελικόπτερα λίγο παρακάτω.


Ο κομάντο που σκότωσε τον αρχηγό της Αλ Κάιντα

Ο Robert O’Neill αναγνωρίζεται πλέον ως ο άντρας που πυροβόλησε και σκότωσε τον μπιν Λάντεν με δυο σφαίρες στο κεφάλι και άλλη μία την ώρα που ήταν πεσμένος στο έδαφος.

Ο βατραχάνθρωπος έγραψε μάλιστα και σχετικό βιβλίο, το «The Operator», και η «Mirror» δημοσίευσε ένα απόσπασμα, από το οποίο μαθαίνουμε τι σκεφτόταν ο ειδικοδυναμίτης κατά τις ιστορικές στιγμές που απάλλασσε τον κόσμο από τον πλέον καταζητούμενο τρομοκράτη της υφηλίου.

Ο Robert O’Neill ήταν ενθουσιασμένος όταν μπήκε στο κατάλυμα του Οσάμα, πιστεύοντας πάντως πως «πιθανότατα δεν πρόκειται να ζήσουμε». Αυτός και ένας ακόμα ανέβηκαν τις σκάλες του τρίτου ορόφου και όταν παραμέρισαν την κουρτίνα της εισόδου, κατάλαβαν ότι αυτή ήταν η στιγμή που περίμεναν.

«Δύο γυναίκες κάθονταν εκεί και ούρλιαζαν σε μας». Ο δεύτερος άντρας, θεωρώντας πως οι γυναίκες φορούσαν γιλέκα αυτοκτονίας, τις πέταξε στο πάτωμα και προσπάθησε να καλύψει τα σώματά τους με το δικό του, ώστε αν είχαν πράγματι βόμβες να μη σκοτωθούν και οι δυο στρατιώτες. Όλα έγιναν «για να έχω περισσότερες ελπίδες επιβίωσης και να κάνω αυτό για το οποίο είχαμε έρθει».

«Φύτεψα σφαίρες στο κεφάλι του Μπιν Λάντεν»

Και μετά ήρθε η Ιστορία: «Γύρισα στα δεξιά και κοίταξα στο διπλανό δωμάτιο. Ο Οσάμα μπιν Λάντεν στεκόταν κοντά στην είσοδο, στην άκρη του κρεβατιού, ψηλότερος και λεπτότερος απ’ όσο υπολόγιζα, με το μούσι του κοντότερο και τα μαλλιά του πιο άσπρα.

Είχε μια γυναίκα μπροστά του και τα χέρια του πάνω στους ώμους της. Σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, σκόπευσα πάνω από τον δεξί ώμο της γυναίκας και πάτησα δύο φορές τη σκανδάλη. Το κεφάλι του μπιν Λάντεν άνοιξε στα δυο και εκείνος κατέρρευσε. Φύτεψα μετά άλλη μια σφαίρα στο κεφάλι του. Για σιγουριά».

Και συνεχίζει: «Τώρα οι άλλοι κομάντος άρχισαν να μπαίνουν στο δωμάτιο. Εγώ καθόμουν εκεί, σχεδόν παγωμένος, και παρακολουθούσα τους συναδέλφους μου να κάνουν τη δουλειά που τους είχα δει να κάνουν εκατοντάδες φορές. Ένας από αυτούς ήρθε και με ρώτησε ‘‘είσαι καλά;’’».

«Ήμουν; Δεν ένιωθα τίποτα. «Ναι’», απάντησα. «Τι κάνουμε τώρα;’». Γέλασε και μου είπε: ‘»Τώρα θα πάμε να βρούμε τους υπολογιστές». Είπα: ‘»Ναι, έχεις δίκιο’» … Τότε ένας άλλος κομάντο είπε: ‘»Ναι, μόλις σκότωσες τον Οσάμα μπιν Λάντεν’»».

Παρά το γεγονός ότι όλοι ήταν σίγουροι πως επρόκειτο για τον διαβόητο ηγέτη της αλ-Κάιντα, έπρεπε να λάβει χώρα μια διεξοδική διαδικασία αναγνώρισης του πτώματος. Μέτρησαν το σώμα του, αν και όχι όπως θα υπολόγιζε κανείς, μιας και δεν είχαν μαζί τους μέτρο! Ένας άλλος κομάντο, παρόμοιου ύψους, ξάπλωσε δίπλα του για να γίνει η μέτρηση. Γεγονός που θα έκανε τον πρόεδρο Ομπάμα να αστειευτεί: «Δώσαμε ένα ελικόπτερο αξίας 60 εκατ. δολαρίων σε αυτή την επιχείρηση. Δεν μπορούσαμε να είχαμε αγοράσει και μια μετροταινία;».

Η ταυτοποίηση έγινε ωστόσο με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού αναγνώρισης προσώπου, παρά την κακή κατάσταση στην οποία βρισκόταν το κεφάλι του τρομοκράτη. Η φωτογραφία της κεφαλής του Οσάμα αναγνωρίστηκε από το πρόγραμμα κατά 90-95%, κάτι που επιβεβαίωσε τόσο το τεστ DNA όσο και μια από τις συντρόφους του τρομοκράτη.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: