Είτε έχεις ένα μωρό μέσα σου, είτε σε απόσταση αναπνοής (στην κούνια δίπλα στο κρεβάτι σας), το σeξ, μάλλον, βγαίνει από τη λίστα με τις προτεραιότητες σου (λογικά, τη θέση του παίρνει ο ύπνος). Τι γίνεται όμως όταν θα σε (ξανα)απασχολήσει; Πόσο ασφαλές είναι; Πόσο χρόνο πρέπει να περιμένεις μέχρι να πεις ότι είσαι σε θέση να το κάνεις και να αισθάνεσαι άνετα με αυτό; Ο Δρ. Ελευθέριος Μερίδης, μαιευτήρας-γυναικολόγος, απαντά και καταρρίπτει όλους τους μύθους που υπάρχουν γύρω από το σeξ κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το τέλος μιας εγκυμοσύνης.
Μπορεί μια έγκυος να έχει σeξουαλικές επαφές; Κι αν ναι, πόσο συχνά;
Για τις περισσότερες γυναίκες είναι ασφαλές να συνεχίσουν να κάνουν σeξ καθ’ όλη τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης χαμηλού ρίσκου και, μάλιστα, όσο συχνά το επιθυμούν. Δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για το μωρό καθώς ο αμνιακός σάκος και οι μύες της μήτρας προστατεύουν το μωρό ενώ η βλέννη και ο κλειστός τράχηλος προφυλάσσουν από πιθανές μολύνσεις.
Αφού μια γυναίκα γεννήσει, πόσο καιρό πρέπει να περιμένει για να ξανακάνει σeξ;
Οπωσδήποτε μέχρι να σταματήσει το αίμα μετά τον τοκετό (λοχεία) κάτι που συνήθως διαρκεί περίπου τρεις εβδομάδες. Αυτό συμβαίνει γιατί στο σημείο της μήτρας όπου ήταν προσκολλημένος ο πλακούντας βρίσκεται ακόμα σε φάση επούλωσης και αν κάνετε σeξ νωρίτερα μπορεί να προκαλέσετε μόλυνση. Το πιο σημαντικό είναι να αισθανθείτε, εκτός από σωματικά, και συναισθηματικά έτοιμη.
Ένας μικρός αριθμός ζευγαριών ξεκινούν να κάνουν σeξ εντός ενός μηνός μετά τον τοκετό, αλλά τα περισσότερα ζευγάρια περιμένουν τουλάχιστον έξι εβδομάδες –όπως γίνεται και στις περιπτώσεις που έχει γίνει περινεοτομία κατά τη διάρκεια του τοκετού. Στους τρεις μήνες τα περισσότερα ζευγάρια έχουν ξανακάνει σeξ εκτός κάποιων που προτιμούν να περιμένουν έξι μήνες.
Είναι λογικό μια γυναίκα να μην έχει καμία διάθεση για σeξ;
Φυσικά. Ακόμα και να μην αισθανθούν την επιθυμία για σeξ τις πρώτες εβδομάδες ή μήνες μετά τον τοκετό, και πάλι, είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό καθώς μπορεί να αισθάνονται εξουθενωμένες από την έλλειψη ύπνου ή από τις απαιτήσεις που έχει ο νέος τους ρόλος ως μητέρα. Επίσης, για όσες θα θηλάσουν, η έκκριση της προλακτίνης μπορεί να ελαττώσει σημαντικά την επιθυμία για σeξ.
Πώς είναι η αίσθηση όταν τελικά ξανακάνεις σeξ μετά τον τοκετό;
Το πιθανότερο είναι ότι η αίσθηση δεν θα είναι η ίδια. Ακόμα και για αυτές στις οποίες δεν έγινε περινεοτομία κατά τον τοκετό, η περιοχή θα είναι μελανιασμένη και ευαίσθητη για αρκετό διάστημα. Εάν έχει γίνει περινεοτομία είναι λογικό να υπάρχει και αρκετός πόνος στην περιοχή της τομής και των ραμμάτων. Θα πρέπει να περιμένουν να σταματήσει ο πόνος και να επουλωθεί η τομή μέχρι να δοκιμάσουν να ξανακάνουν σeξ.
Όσο για τις γυναίκες που κάνουν καισαρική, δεν υπάρχει οίδημα, πόνος η περινεοραφή στην γεννητική περιοχή αλλά και αυτές θα πρέπει να αισθανθούν έτοιμες και ότι έχουν αναρρώσει μετά από ένα μείζον χειρουργείο.
Μπορεί η γέννηση ενός παιδιού να διαταράξει τις ισορροπίες σε ένα ζευγάρι;
Ο τοκετός είναι ένα υπέροχο και συγκλονιστικό γεγονός καθώς μια νέα ζωή δημιουργείται από δυο ανθρώπους που αγαπιούνται. Ωστόσο ενδέχεται να κάνει τις ισορροπίες του ζευγαριού να κλονιστούν: ένας άντρας μπορεί να δυσκολεύεται να αναγνωρίσει την γυναίκα που αγαπούσε και επιθυμούσε σeξουαλικά στη γυναίκα που έχει γίνει η μητέρα των παιδιών του, και μια γυναίκα μπορεί να μην μπορεί να αναγνωρίσει στον πατέρα των παιδιών της τον άντρα που την έκανε να τον ερωτευτεί. Σε αυτή την περίοδο προσαρμογής είναι πολύ σημαντικό για το ζευγάρι να θυμάται πάντα όλα όσα τους έφεραν μαζί και τους ενώνουν ακόμα, και να δώσουν χρόνο και αγάπη ο ένας στον άλλον, ώστε να ξαναέρθουν κοντά συναισθηματικά και σeξουαλικά.
Πότε το σeξ είναι απαγορευτικό στην εγκυμοσύνη
Σε περιπτώσεις αιμορραγίας από τον κόλπο, προδρομικού πλακούντα, ανεπάρκειας πρόωρης διαστολής του τραχήλου, πρόωρης έναρξης ωδίνων (πρόωρος τοκετός) καθώς και μετά την ρήξη των υμένων (σπάσιμο των νερών) χρειάζεται να απέχετε από τη σeξουαλική σας δραστηριότητα.
Ευχαριστούμε τον Δρ. Ελευθέριο Μερίδη – Μαιευτήρα Γυναικολόγο (womenshealthcenter.gr)
sxeseis