Κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί διάφορες ιδέες για πλωτά φωτοβολταϊκά: το σύστημα της ισραηλινής εταιρείας Solaris Synergy, τα περιστρεφόμενα πλωτά φωτοβολταϊκά που αναπτύσσουν στην Ιταλία, το σύστημα SUNdy του DNV και τα φωτοβολταϊκά νησιά της Nolaris στην Ελβετία.
Παρόλα αυτά η υλοποίησή τους έμεινε στο επίπεδο των δοκιμών. Όμως, η Σιγκαπούρη μπορεί να γίνει η πρώτη πόλη που θα εκμεταλλευτεί την ιδέα των πλωτών φωτοβολταϊκών για να καλύψει της ενεργειακές της ανάγκες.
Η σύγχρονη πόλη-κράτος της νοτιοανατολικής Ασίας προβάλλει ως ιδανικός υποψήφια για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών: πρόκειται για τη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο που συγκεντρώνει πληθυσμό 4,7 εκατ. κατοίκων σε έκταση μόλις 704 τετρ. χιλιομέτρων με πολύ περιορισμένο ελεύθερο χώρο και λίγες στέγες. Ωστόσο, έχει επαρκείς υδάτινους πόρους για να φιλοξενήσει πλωτά πάνελ.
Το έργο θα υλοποιήσει το Συμβούλιο Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (PUB). Το πλωτό πάρκο θα εγκατασταθεί στον Αποταμιευτήρα Υδάτων Τένγκε και θα πλαισιώσει ηλιακά επί στέγης στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Choa Chu Kang Waterworks.
Μαζί τα δύο συστήματα θα μπορέσουν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες 1000 νοικοκυριών.
Η κατασκευή τους αναμένεται να ξεκινήσει εντός του μήνα που διανύουμε.
Όσον αφορά στον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των φωτοβολταϊκών στον αποταμιευτήρα αυτός θα είναι μάλλον θετικός: θα περιοριστεί η απώλεια νερού λόγω εξάτμισης, ενώ θα μειωθεί και η ανάπτυξη άλγης.
Το σημαντικότερο όμως πλεονέκτημα του έργου είναι ότι δεν θα απαιτήσει τη χρήση του περιορισμένου και πολύτιμου ελεύθερης χώρου της Σιγκαπούρης.
Υπάρχουν λίγα μέρη στον κόσμο όπου το επιπλέον κόστος των πλωτών φωτοβολταϊκών δεν τα καθιστά μη ανταγωνιστικά με το κόστος της γης: η Σιγκαπούρη είναι ένα από αυτά.
econews
Tags: έργο, κόστος, κράτος, νησιά, πλωτά φωτοβολταϊκά, Σιγκαπούρη