«Με το τραγούδι, με το κρασί», θα πραγματοποιηθεί τελικά σήμερα το βράδυ (Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015) η εξ αναβολής λόγω της κακοκαιρίας του προηγούμενου Σαββάτου, γιορτή κρασιού και αμπέλου «Κουρήτος» στο Ροδολίβος Σερρών.
Κάτοικοι και επισκέπτες του Ροδολίβους, θα ζήσουν τη διονυσιακή μέθη, γιορτάζοντας τον περίφημο «Κουρήτο», τη γιορτή που πλέον καθιερώθηκε και φέτος πραγματοποιείται για δωδέκατη συνεχόμενη χρονιά. Πρόκειται για μια διοργάνωση του δήμου Αμφίπολης και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδολίβους που γίνεται κάθε χρόνο στο τέλος του Σεπτέμβρη. Κατά τη διάρκειά της ο κόσμος έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει τοπικά αλλά και επώνυμα κρασιά από όλη την Ελλάδα, να γευτεί παραδοσιακά κεράσματα και τοπικά προϊόντα, να παρακολουθήσει το δρώμενο του πατήματος των σταφυλιών στον παμπάλαιο Κουρήτο, να επισκεφθεί τη λαογραφική έκθεση που η θεματολογία της είναι διαφορετική κάθε χρονιά και να ξεφαντώσει στο γλέντι που γίνεται στην πλατεία του χωριού από νωρίς το βράδυ μέχρι τα ξημερώματα.
Τι περιλαμβάνει ο φετινός «Κουρήτος»
Η σημερινή γιορτή κρασιού στο Ροδολίβος, περιλαμβάνει τα εξής:
1. Έκθεση επώνυμων κρασιών οινοπαραγωγών απ’ όλη την Ελλάδα.
2. Λαϊκά δρώμενα του κρασιού και της παράδοσης, (πλατεία «ΟΧΙ»).
3. Λειτουργία του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδολίβους (η αίθουσα παραχωρείται δωρεάν από τη Μαίρη Χατζηαγγέλου – Ζωγράφου).
4. Έκθεση ζωγραφικής των αρχών του 20ου αιώνα στην αίθουσα του Συλλόγου.
5. Τοπικά προϊόντα και παραδοσιακά κεράσματα.
6. Παραδοσιακό γλέντι με λαϊκό μουσικό συγκρότημα, (πλατεία «Αμβράζη»).
Προβολή της αμπελοκαλλιέργειας και των παραδοσιακών προϊόντων
Οι διοργανωτές με τη γιορτή αυτή θέλουν να προβάλλουν την αμπελοκαλλιέργεια και τα παραδοσιακά του προϊόντα (κρασί-τσίπουρο), καθώς σύμφωνα με σχετικές έρευνες που έγιναν από επιστήμονες γεωπόνους το έδαφος του κάμπου του Ροδολίβους είναι ιδανικό για την καλλιέργεια κρασοστάφυλων.
Όσο για το όνομα; Κουρήτος ήταν το βαρέλι που προστατεύει το αγαπημένο ποτό του θεού Διόνυσου. Ο Διόνυσος, ήταν στην αρχαιότητα ο θεός της αμπέλου και του κρασιού, που φέρνει τη διονυσιακή μέθη, τη χαρά, τη θεία έκσταση, και απελευθερώνει τη ψυχή του ανθρώπου. Ο Ι. Θ. Κακριδής, στην «Ελληνική Μυθολογία», αναφέρει ότι οι Κουρήτες ήταν ορεινές πολεμικές θεότητες που συνδέονται με τη φύλαξη του θεού Δία, όταν ήταν μωρό, από τον παιδοκτόνο Κρόνο και ακόμη, έχουν να κάνουν και με τη φύλαξη του θεού Διόνυσου, στη βρεφική του ηλικία, από μίσος της Ήρας. Αυτή η μυθολογική εκδοχή λοιπόν, έρχεται να εξηγήσει γιατί στο Ροδολίβος και σ’ όλα τα χωριά του Παγγαίου, ένα μεγάλο βαρέλι που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι για να πατούν τα σταφύλια και να αποθηκεύουν το κρασί λεγόταν Κουρήτος, γιατί ακριβώς προστάτευε το αγαπημένο ποτό του θεού Διόνυσου.
Ευκαιρία οι επισκέπτες να γνωρίσουν τον παραδοσιακό οικισμό
Αν οι επισκέπτες έχουν λίγο χρόνο στη διάθεσή τους και επισκεφθούν από νωρίς το Ροδολίβος, τότε μπορούν να περπατήσουν στα γραφικά του σοκάκια με τα παλιά καπνομάγαζα, τα μακεδονίτικα και τα νεοκλασικά του σπίτια, το ελληνιστικής εποχής λαξευτό νεκροταφείο στο λόφο του Αγίου Αθανασίου, τα ερείπια της Προύφτσας (Προφήτισσας) που πιθανότατα πήρε την ονομασία της από το πανάρχαιο μαντείο του Διονύσου του Παγγαίου, όπου γυναίκα προφήτισσα έδινε τους χρησμούς του, καθώς και τις περίφημες προϊστορικές βραχογραφίες του Παγγαίου. Το Ροδολίβος, είναι ένας παραδοσιακός οικισμός 2.500 κατοίκων που βρίσκεται ριζωμένος, σε υψόμετρο 380 μ., στους πρόποδες του ιστορικού όρους Παγγαίου. Ένα βουνό συνδεμένο με τους μύθους και τους θρύλους της προϊστορικής Θράκης. Διόνυσος, Λυκούργος, Ρήσος, Θησέας, είναι κάποια από τα γνωστά μυθικά πρόσωπα που σχετίζονται με το Παγγαίο. Ο Διόνυσος, ήταν στην αρχαιότητα ο θεός της αμπέλου και του κρασιού, που φέρνει τη διονυσιακή μέθη, τη χαρά, τη θεία έκσταση, και απελευθερώνει την ψυχή του ανθρώπου.
typosthes.gr-topika
Tags: ΤΟΠΙΚΑ