Είναι απ’ αυτά τα αυτοσχέδια γλυκά που δεν έχουν ιδιαίτερη δυσκολία αλλά έχουν αυτό το κάτι που αναζητάμε μερικές φορές…όταν λέμε , θέλω ένα γλυκό που να μην είναι βαρύ και να έχει σοκολάτα και να θυμίζει κάτι…αλλά δεν ξέρουμε τι ακριβώς θέλουμε. Δεν ξέρω αν έγινα κατανοητή , αλλά ξέρω σίγουρα ότι το γλυκάκι αυτό θα αρέσει σε όποιον το δοκιμάσει και θα το ευχαριστηθεί δεόντως. Πρόκειται για τη βελτιωμένη έκδοση ενός πολίτικου γλυκού με κρέμα που έχω φτιάξει στο παρελθόν χωρίς τη σοκολάτα , αλλά σερβιρισμένο με γλυκό του κουταλιού βύσσινο . Αυτή τη φορά το εμπλούτισα με μια γενναία δόση γκανάζ σοκολάτας και έγινε πραγματικά υπέροχο :
Yλικά:
Για το πεντεσπάνι:
- 4 αυγά
- 240 γρ. κοκ. φαρίνα
- 1 κ.γλ. μπέικιν
- 340 γρ. ζάχαρη
- Ξύσμα και χυμό ενός λεμονιού
- 2 βανίλιες
Για το σιρόπι:
- 300 ml. νερό
- 200 γρ. ζάχαρη
- 1 κ. γλ. κανέλα
- χυμό από μισό λεμόνι
Για την κρέμα:
1 λίτρο γάλα (1,5 % λιπαρά)
80 γρ. ζάχαρη
90 γρ. κορν φλάουρ
Για τη γκανάζ σοκολάτας :
- 400 γρ. κουβερτούρα
- 300 γρ. γάλα εβαπορέ αδιάλυτο ή κρέμα γάλακτος
- 1 γεμάτη κ.σ. μαργαρίνη
Εκτέλεση:
-Ετοιμάζουμε πρώτα το πεντεσπάνι. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη , σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν καλά! Στη συνέχεια χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και αναμιγνύουμε απαλά με σπάτουλα . Αδειάζουμε το μίγμα σε λαδωμένο ταψάκι 35×25 και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 25-30 λεπτά. . (κάνουμε το τέστ με τη λάμα του μαχαιριού για να είμαστε σίγουροι ότι έχει ψηθεί καλά.)
-Στη συνέχεια βράζουμε τα υλικά για το σιροπι για 2-3 λεπτά. Περιμένουμε να κρυώσει για ένα τεταρτάκι και με τη βοήθεια πινέλου σιροπιάζουμε το πεντεσπάνι .
-Αμέσως μετά ετοιμάζουμε την κρέμα : Βάζουμε το γάλα και τη ζάχαρη στην κατσαρόλα και ανάβουμε τη φωτιά. Φυλάμε μόνο μια κούπα απ’ το γάλα και εκεί διαλύουμε το κορν φλάουρ. Όταν κοντεύει να βράσει το γάλα με τη ζάχαρη , προσθέτουμε και το διαλυμένο κορν φλάουρ και ανακατεύουμε ζωηρά , μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά. Περιμένουμε δυο-τρία λεπτά να σταθεί και αδειάζουμε την κρέμα μας πάνω στο σιροπιασμένο πεντεσπάνι. Όταν το γλυκό μας κρυώσει το βάζουμε στο ψυγείο.
-Τέλος ετοιμάζουμε τη γκανάζ σοκολάτας :
Λιώνουμε σε μπαιν μαρί ή στα μικροκύματα την κουβερτούρα κομματιασμένη και το εβαπορέ . Ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να λιώσει εντελώς η κουβερτούρα , να ενσωματωθεί με το γάλα και να γίνει ένα βελούδινο , πυκνόρρευστο μίγμα . Προσθέτουμε τότε και την μαργαρίνη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα . Όταν ενσωματωθεί κι αυτή πλήρως , η γκανάζ είναι έτοιμη . Περιμένουμε να κρυώσει ελαφρά και τότε την αδειάζουμε στο ήδη παγωμένο γλυκό . Τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει η γκανάζ εντελώς , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε .
Καλή επιτυχία !
Πηγή:
Originally posted 2017-02-02 10:50:57.
Πηγή - idiva.gr
Tags: φαγητό