Σκέτο από γιουβέτσι µε ντοµάτα, φέτα και βασιλικό


Τώρα που η ντομάτα είναι στα καλύτερά της!

Υλικά

  • 500 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • 700 — 750 γρ. ντοµάτες, ξεφλουδισµένες, ξεσποριασµένες και κοµµένες σε μικρά κυβάκια
  • 1 κουτ. σούπας πελτές (κατά προτίµηση τριπλής συµπύκνωσης, όπως ο θηραϊκός Santos, που βρίσκουµε σε επιλεγµένα παντοπωλεία)
  • 4 κλωνάρια φρέσκο θυµάρι, ολόκληρα, ή 1 κουτ. σούπας ξερό θυµάρι, τριµµένο
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα βασιλικού ή δυόσµου, χοντροκοµµένα
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
  • 6 — 7 φρέσκα κρεµµυδάκια, σε λεπτά φετάκια
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 300 γρ. φέτα, σε µικρούς κύβους
  • 100 ml ελαιόλαδο αλάτι
  • φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Μερίδες 4

Προετοιμασία 20΄ Μαγείρεμα περίπου 35΄

Τα ελληνικά ζυµαρικά (χυλοπίτες, φλοµάρια, κριθαράκι) αποθεώνονται το καλοκαίρι, µαγειρεµένα µέσα σε σάλτσες φρέσκιας ντοµάτας.

ΔιαδικασίαΠροθερµαίνουµε το φούρνο στους 180° C. Σε µια κατσαρόλα µε βαρύ πάτο ζεσταίνουµε σε µέτρια φωτιά το µισό ελαιόλαδο και γλυκαίνουµε το κρεµµύδι για 7 — 8 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει και να γίνει διάφανο. Ρίχνουµε το σκόρδο, το φέρνουµε 1 — 2 βόλτες και προσθέτουµε την ντοµάτα και τη ζάχαρη. Ανεβάζουµε την ένταση της φωτιάς και µαγειρεύουµε για 5 λεπτά. Ρίχνουµε το κριθαράκι και αλατοπίπερο, ανακατεύουµε καλά και µεταφέρουµε το µείγµα σε µια γάστρα (όχι πολύ µεγάλη) ή σε ένα πυρίµαχο ή πήλινο σκεύος. Προσθέτουµε τον πελτέ διαλυµένο σε 700 ml καυτό νερό, το θυµάρι, το βασιλικό ή το δυόσµο, σκεπάζουµε µε το καπάκι ή µε αλουµινόχαρτο πολύ καλά και φουρνίζουµε για 15 λεπτά. Ανοίγουµε το καπάκι ή αφαιρούµε το αλουµινόχαρτο, προσθέτουµε στο σκεύος το υπόλοιπο λάδι και τη φέτα, ανακατεύουµε και ψήνουµε για άλλα 5 λεπτά ή µέχρι να πιει το κριθαράκι τα υγρά. Αν τα υγρά έχουν σωθεί νωρίτερα, προσθέτουµε λίγο ζεστό νερό. Αφήνουµε το φαγητό σε µισάνοιχτο φούρνο για 5 λεπτά και σερβίρουµε, αφού αφαιρέσουµε τα κλωνάρια θυµαριού. Συνοδεύουµε µε πράσινη σαλάτα και κρίθινα παξιµάδια.

Μυστικό

  • Μπορούµε να φτιάξουµε το γιουβέτσι και µε άλλα µικρόσχηµα ζυµαρικά ή χυλοπίτες, προσθαφαιρώντας υγρά και ρυθµίζοντας το χρόνο ψησίµατος, ανάλογα µε το πόσο θέλει κάθε ζυµαρικό για να γίνει.


Πηγή - idiva.gr

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: