Σκληρή στροφή της κυβέρνησης στο προσφυγικό με αποτροπή και κλειστά σύνορα

Σκλήρυνση της πολιτικής της στάσης στο προσφυγικό- μεταναστευτικό επιλέγει η κυβέρνηση, την ώρα που: Η Τουρκία κάνει πράξη τις απειλές της για προώθηση προσφύγων κυρίως από τη Συρία προς την Ευρώπη. ΕΕ και ΝΑΤΟ επιλέγουν να «καλοπιάσουν» την Άγκυρα για να σταματήσει τις ροές και για να επέλθει οριστικό ρήγμα στις σχέσεις με Ρωσία. Και στη βάση της ΝΔ αλλά και στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου επικρατεί δυσαρέσκεια για το συνολικό χειρισμό του προβλήματος.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Την κομματική βάση και ιδίως το δεξιό κομμάτι ψηφοφόρων, αλλά και κεντρώους που βλέπουν τη μετανάστευση και την αύξηση του αριθμού προσφύγων ως «απειλή», στοχεύει να ικανοποιήσει η πολιτική αποτροπής και κλειστών συνόρων, η ρητορική περί σφραγίσματος των παρανόμων εισόδων και εν γένει περί παρανόμων μεταναστών.

Ιδίως στον απόηχο των επεισοδίων σε Λέσβο και Χίο για τα ελεγχόμενα κλειστά κέντρα, τα οποία όπως συμφωνήθηκε στη σύσκεψη Μητσοτάκη- δημάρχων- αντιπεριφερειαρχών των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, θα γίνουν στους χώρους που θα προτείνουν οι τοπικοί φορείς. Και ήδη ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ, πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά, Χαράλαμπος Αθανασίου, πρότεινε η κλειστή δομή να γίνει στο ακατοίκητο νησάκι Τοκμάκια, δηλαδή επανέρχεται και επισήμως η συζήτηση για κέντρα προσφύγων και μεταναστών σε ξερονήσια, κάτι που είχε συζητηθεί και στο υπουργικό και στο παρελθόν έχει προταθεί από τοπικά στελέχη, αν και το είχε απορρίψει δημοσίως πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος. Όλα δείχνουν όμως ότι πλέον η κυβέρνηση ενδέχεται να το κάνει αποδεκτό, ως πρόταση των ίδιων των νησιών, επιλέγοντας την πιο «σκληρή» λύση.

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σάμο, που είχε δρομολογηθεί στη συνάντηση με τους δημάρχους των νησιών και προγραμματιζόταν για σήμερα, αναβλήθηκε εν τω μεταξύ, καθώς συγκλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, σύσκεψη με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και εκπροσώπων του Λιμενικού Σώματος.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης και ο κ.Φλώρος είχαν μεταβεί χθες στα σύνορα στον Έβρο, όπου ετέθη σε εφαρμογή το δόγμα της αποτροπής. Και εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο πρωθυπουργός τους ενημέρωσε για τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων της μετά τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι δεν θα μπορούν πλέον να αποτρέπουν τους πρόσφυγες από το να έρχονται παρανόμως στη χώρα μας. Ενημέρωσε επίσης αναλυτικά τους συνομιλητές του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο προσφυγικό μετά τις συγκρούσεις στο Ιντλίμπ και αντήλλαξαν απόψεις για τις δυνατότητες αντίδρασης που υπάρχουν.

Σε ανάρτηση του στο Twitter εν τω μεταξύ ο κ.Μητσοτάκης έδινε επίσημα τη σκληρή γραμμή αποτροπής και άφηνε αιχμές για τη στάση της ΕΕ στο Συριακό και απέναντι στην Τουρκία: «Σημαντικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων έχουν συγκεντρωθεί σε μεγάλες ομάδες στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα και έχουν επιχειρήσει να εισέλθουν στη χώρα παράνομα. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Δεν θα γίνει ανεκτή καμία παράνομη είσοδος στην Ελλάδα. Αυξάνουμε την ασφάλεια των συνόρων μας. Η Ελλάδα δε φέρει καμία ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δε θα υποστεί τις συνέπειες αποφάσεων που έχουν λάβει άλλοι. Έχω ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση».

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν προηγουμένως ότι: «Η Ελλάδα έχει αυστηροποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη φύλαξη των συνόρων της σε ξηρά και θάλασσα. Μετά τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ».

Η επικοινωνία με την ΕΕ κρύβει δύο ζητήματα: Πρώτον, βάσει τη συνθήκης της Γενεύης αλλά και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, μία χώρα δεν επιτρέπεται να αρνηθεί την είσοδο αιτούντα άσυλο στο έδαφος της, αλλά πρέπει να τον κάνει δεκτό και να εξετάσει το αίτημα του. Όμως η Ελλάδα από χθες στα χερσαία σύνορα εφαρμόζει πολιτική αποτροπής, δηλαδή δεν επιτρέπει την είσοδο στο έδαφος της προκειμένου να υποβληθεί αίτηση ασύλου. Τα δε ΜΑΤ… μετακόμισαν από τα νησιά στον Έβρο, όπου δραστηριοποιήθηκαν και καταδρομείς για πρώτη φορά σε τέτοιου είδους επιχείρηση από το 1997, όταν είχαν συνδράμει στην επιτήρηση των συνόρων με την Αλβανία.

Παρόμοια εντολή αποτροπής έχει δοθεί για τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, όπου υπάρχει όμως ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος θυμάτων. Χθες σε Λέσβο και Σάμο έφτασαν συνολικά 151 άτομα από τα τουρκικά παράλια. Όμως ο μεγαλύτερος αριθμός έχει προωθηθεί από την Τουρκία στον Έβρο, όπου εκτιμάται ότι βρίσκονται 1.500 άτομα, κυρίως Σύροι πρόσφυγες.

Τα «χάδια» ΕΕ και ΝΑΤΟ στην Τουρκία εξοργίζουν την Αθήνα

Το δεύτερο ζήτημα που κρύβουν οι επικοινωνίες με τους εταίρους είναι πως η ΕΕ φαίνεται για άλλη μία φορά να επιλέγει έκουσα άκουσα να μην έρθει σε σύγκρουση με την Τουρκία, αλλά την τακτική του κατευνασμού για να σταματήσουν οι ροές. Η Άγκυρα όμως με την προώθηση προσφύγων προς την Ευρώπη βάζει και οριστικά την ταφόπλακα στη συμφωνία της με τις Βρυξέλλες για το προσφυγικό, συμφωνία που ούτως ή άλλως βέβαια ουσιαστικά δεν εφαρμοζόταν ή είχε πενιχρά σχετικά αποτελέσματα στο σκέλος των επιστροφών.

Βερολίνο και Παρίσι εξέφρασαν τη στήριξη τους στην Τουρκία για την επίθεση που δέχθηκαν δυνάμεις της από το καθεστώς Άσαντ, το οποίο υποστηρίζει η Μόσχα. Η Αθήνα εν τω μεταξύ άσκησε βέτο σε δήλωση στήριξης του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία, καθώς το κείμενο δήλωσης φερόταν να μην είχε αναφορά στην τήρηση της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας.

Η κυβέρνηση θέλει σαφώς να δείξει στο εσωτερικό ακροατήριο ότι δε θα επιτρέψει στους συμμάχους και εταίρους να μετακυλίσουν το προσφυγικό πρόβλημα στην Ελλάδα για να «χαϊδέψουν» την Τουρκία και να αποδυναμώσουν τη Ρωσία. Βέβαια κατά πόσο είναι εφικτά τα κλειστά σύνορα στη θάλασσα, είναι ένα άλλο ζήτημα.

Πολιτική

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: