1. Σκορδ&;λιά με Ψωμί
Υλικά
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 5 φέτες ψωμί μπαγιάτικο
- 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
- 1/2 φλ. καρυδόψιχα
- 2 κ.σ. ξύδι
- αλάτι
Εκτέλεση
Βάζουμε το ψωμί σε ένα μπολ με νερό και το βρέχουμε, μέχρι να μουλιάσει. Κατόπιν, αφαιρούμε την κόρα του και το στίβουμε. Βάζουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι, το σκόρδο, το ξύδι και το αλάτι και τα χτυπάμε. Προσθέτουμε το ψωμί και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το λάδι και χτυπάμε μέχρι να δέσει και να γίνει λείο το μείγμα μας.
2. Σκορδαλιά με παρέτα
Υλικά
- 750 γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια
- 1 κ.γ. αλάτι χοντρό
- 3 σκ. σκόρδο
- 175 ml παρθένο ελαιόλαδο
- 50 ml ξύδι από λευκό κρασί
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- 3-4 κλωναράκια μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
- Σε μία κατσαρόλα με νερό ρίχνουμε 1 κ.γ. αλάτι χοντρό και φέρνουμε σε βρασμό.
- Προσθέτουμε τις πατάτες που έχουμε ξεφλουδίσει και κόψει σε μικρά κομμάτια και βράζουμε για 15-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμες, όταν τις τρυπάμε με μία κατσαρόλα και σπάνε.
- Παράλληλα σε ένα μίξερ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το ξύδι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί το σκόρδο.
- Μόλις οι πατάτες είναι έτοιμες, τις μεταφέρουμε γρήγορα σε ένα σουρωτήρι και στραγγίζουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί η υγρασία τους. Δεν αφήνουμε παραπάνω γιατί δεν θα μπορέσουμε να τις λιώσουμε.
- Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και πολτοποιούμε τις πατάτες ελαφρά με το εργαλείο που κάνουμε πουρέ αλλά όχι τελείως.
- Προσωπικά μου αρέσει η σκορδαλιά να έχει κομματάκια πατάτας.
- Προσθέτουμε στις πατάτες το μείγμα με το σκόρδο και ανακατεύουμε να πάει παντού.
- Στο σημείο αυτό δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε τη σκορδαλιά στις προτιμήσεις μας.
- Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, μαϊντανό και ελαιόλαδο.
- Να έχουμε υπόψη μας ότι όσο περνάει η ώρα η μυρωδιά του σκόρδου γίνεται πιο έντονη. Επίσης με το πέρασμα της ώρας η σκορδαλιά μας σφίγγει περισσότερο.
Πηγή - idiva.gr
Tags: alpha, mega, φαγητό