«Παιδιά τα έχουν τσιμπήσει σκορπιοί, αρουραίοι και φίδια. Εκατοντάδες άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν ένα και μόνο ντους. Η έλλειψη φαγητού έχει γίνει κανονικότητα». Με αυτόν τον τρόπο περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στα προσφυγικά καμπ της Λέσβου δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, μετά την αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τα ελληνικά νησιά ανθρώπων που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη.
Εκρόσωπος της ΜΚΟ «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα. «Τουλάχιστον 24.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά είναι παγιδευμένοι στις γεμάτες από κόσμο δομές φιλοξενίας στα νησιά του Αιγαίου και υποβάλλονται σε συνθήκες τρομακτικές, ευρισκόμενοι στα όρια μίας ανθρωπιστικής καταστροφής» τονίζει η Sophie McCann.
Τέσσερα χρόνια μετά τη μεγαλύτερη σύγχρονη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, υπάρχει ο φόβος ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. «Τα επίπεδα που έχει φτάσει ο ανθρώπινος πόνος είναι απερίγραπτα» προσθέτει η McCann, λέγοντας ότι τα περιστατικά αυτοτραυματισμών έχουν αυξηθεί δραματικά: «Παλεύω για να βρω τις κατάλληλες λέξεις γιατί τίποτα δεν μπορεί να αποδώσει την απόλυτη μιζέρια και δυστυχία, που στην Ευρώπη είναι ειλικρινά αδιανόητες».
Η Ελλάδα λαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπίσει την αλματώδη αύξηση των ροών
Το δράμα που ξετυλίγεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης, έπεται της αύξησης των ροών ανθρώπων που επιχειρούν το επικίνδυνο πέρασμα στην Ευρώπη.
Με θράσος που δεν έχει ξαναπαρατηρηθεί μετά από την αμφιλεγόμενη συμφωνία ΕΕ-Άγκυρας για την αντιμετώπιση του φαινομένου το 2016, οι διακινητές μεταφέρουν κατά φορτία τους αιτούντες άσυλο στις ακτές της Λέσβου, της Σάμου, της Κω, της Λέρου και της Χίου.
Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι έφτασαν στις ελληνικές ακτές, αριθμός που είναι μεγαλύτερος από το μισό όλων των αφίξεων από της θάλασσα στη χώρα το 2019. Με το φαινόμενο να συνεχίζεται στους ίδιους ρυθμούς και τον Σεπτέμβριο, υπάρχει ο φόβος ότι η Ευρώπη είναι μπροστά στο ενδεχόμενο ακόμη μιας προσφυγικής κρίσης.
Τουλάχιστον το 1/3 των εισερχομένων είναι ασυνόδευτα παιδιά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. «Έγινε τόσο γρήγορα, που οι ΜΚΟ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο», λέει η Sofia Malmqvist από τον Ερυθρό Σταυρό. «Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως οξεία στα νησιά. Είμαστε ανήσυχοι. Οι Αρχές αναζητούν λύσεις σύντομα, προσπαθώντας να μεταφέρει μετανάστες στην ενδοχώρα, αλλά τι θα συμβεί τον χειμώνα;».
Το δημοσίευμα του Guardian αναφέρει, τέλος, ότι αυτή τη στιγμή στη Μόρια βρίσκονται 10.400 άνθρωποι – όταν ο χώρος σχεδιάστηκε για 3.000 – ενώ ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα στη Σάμο με την εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Αθήνα να τονίζει ότι «έχει επτά φορές περισσότερο κόσμο από τη χωρητικότητά του».
ellada
Tags: ΑΙΓΑΙΟ, μετανάστες, πρόσφυγες