Ποιος από εμάς δεν έχει πει ψέματα;
Σίγουρα όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας, έχουμε πει ένα ψέμα είτε αθώο είτε πολύ σοβαρό. Οι λόγοι που χρησιμοποιούμε τα ψέματα στις διαπροσωπικές μας σχέσεις είναι κυρίως για να κρύψουμε τις ανασφάλειες μας και να γίνουμε αποδεκτοί από τους άλλους, αλλά και να αποφύγουμε εντάσεις, παρεξηγήσεις και γενικώς δύσκολες καταστάσεις. Κάποιοι άνθρωποι μάλιστα γνωρίζουν πώς να πουν ψέματα και να είναι πιστευτοί, ώστε να περάσουν το μήνυμα που θέλουν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους άλλους. Ή μήπως έτσι νομίζουν;
Σου παρουσιάζω τους δέκα πιο σίγουρους τρόπους με τους οποίους μπορείς να εντοπίσεις και να «σκανάρεις» τους αληθινούς …ψεύτες:
1. Δεν σε κοιτάζουν στα μάτια.
Δείγμα της ενοχής τους. Γενικότερα, όταν λέμε πράγματα που γνωρίζουμε καλά πως δεν ισχύουν, ασυναίσθητα αποφεύγουμε να κοιτάμε στα μάτια τον συνομιλητή μας και προσπαθούμε με κάποιον τρόπο να κρύψουμε το στόμα μας (με το χέρι μας).
2. Λένε περισσότερα λόγια απ’ όσο χρειάζεται.
Στην προσπάθεια τους να ωραιοποιήσουν την προβολή του λόγου τους, χρησιμοποιούν πολλές αχρείαστες προσθήκες προτάσεων και επιχειρημάτων, προκειμένου να σιγουρευτούν πως δεν υποπτεύτηκες κάτι. Και φυσικά να σε προλάβουν από το να το κάνεις. Να είσαι σίγουρος/η πως δίνουν μεγάλη σημασία στις αντιδράσεις σου, όσο κι αν προσπαθούν να το κρύψουν.
3. Προσποιούνται άγνοια σε κάτι που γνωρίζεις πως το ξέρουν.
Δοκίμασε να τον/τη ρωτήσεις κάτι σχετικό με το θέμα σου, το οποίο γνωρίζεις πως το ξέρει κι αν προσποιηθεί πως δεν έχει γνώση γι’ αυτό, πιθανόν ψεύδεται ασύστολα.
4. Αλλάζουν θέμα συζήτησης με ηγετικό τρόπο.
Κι όταν λέμε ηγετικό, εννοούμε πως παίρνουν τα ηνία της συζήτησης με δυναμικό τρόπο κι αλλάζουν εντελώς θέμα. Θα παρατηρήσεις μάλιστα πως το θέμα που θα σου αναφέρουν, δεν έχει καμία με αυτό που συζητούσατε πριν και ίσως να τους ακούσεις να μιλούν με διαφορετικό τόνο φωνής.
5. Γελούν νευρικά.
Πιστεύω οι λέξεις μιλούν από μόνες τους. Οτιδήποτε ασυνήθιστο δηλώνει ενοχή.
6. Προσπαθούν να σε καλοπιάσουν.
Και το επιχειρούν με δύο τρόπους. Θα επικαλεστούν τη φιλία σας ή την όποια διαπροσωπική σχέση έχετε μεταξύ σας και θα αναφερθούν με θετικά σχόλια γι’ αυτή, ώστε να ελέγξουν τα συναισθήματά σας. Επίσης, υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιήσουν κολακευτικά λόγια για το άτομο σου, σε σημείο αμηχανίας πολλές φορές (ειδικά αν δεν συνηθίζουν να το κάνουν είναι σίγουρα ασυνήθιστο).
Ένα μυστικό που πρέπει να ξέρεις είναι πως οι ψεύτες κατά πλειονότητα προσπαθούν να επηρεάσουν θετικά το ευαίσθητο αίσθημα της αυτοπεποίθησής σου, γιατί αυτό πολλές φορές καθορίζει την ψυχολογία σου και τον τρόπο που ενεργείς. Μην ξεχνάς ότι εμπιστευόμαστε περισσότερο αυτούς που μας γεμίζουν αυτοπεποίθηση και οι ψεύτες το γνωρίζουν.
7. Νιώθεις πως κάτι δεν πάει καλά.
Ο άνθρωπος πέρα από τη λογική, διαθέτει και ένστικτο. Μη φοβάσαι να το εμπιστευτείς κάποιες φορές σε καταστάσεις που δεν γνωρίζεις. Αν πιστεύεις πως κάτι δεν πάει καλά, τότε πολύ πιθανόν κάτι δεν πάει όντως καλά.
8. Μισοκλείνουν τα μάτια τους και κρατούν αμυντική στάση σώματος.
Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στη γλώσσα του σώματος και δηλώνουν ενοχή. Αν παρατηρήσεις πως τα μάτια τους μισοκλείνουν ή κάνουν τικ και έχουν μία στάση φυγής και απομάκρυνσης από εσένα, τότε μάλλον πρέπει να αρχίσεις να τους υποπτεύεσαι. Μπορεί επίσης να κομπιάζουν όταν μιλούν.
9. Σκέφτονται περισσότερο από το φυσιολογικό τις λεπτομέρειες που ζητάς.
Όταν ρωτάς για περισσότερες λεπτομέρειες και επικρατεί μια ύποπτη σιωπή από μέρους τους τότε ίσως… τους έπιασες αδιάβαστους.
10. Δεν δίνουν ικανοποιητικές απαντήσεις.
Δεν απαντούν ευθέως, αλλά προσπαθούν να πάνε το θέμα από εδώ κι από εκεί. Με λίγα λόγια, το γυροφέρνουν. Στην ουσία δεν βγαίνει κάποιο λογικό συμπέρασμα από τις απαντήσεις τους.
Πες μου τουλάχιστον εσύ την αλήθεια… Πιστεύεις ακόμα πως δεν συζητάς με έναν ψεύτη;
neopolis
sxeseis
Tags: σημάδια, σχέση