Σουφλέ πατάτας

Υλικά
  • 8 πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε τέταρτα
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 2 φλιτζάνια γραβιέρα τριμμένη
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 5 αυγά χωριστά οι κρόκοι από τα αυγά + 2 ασπράδια αυγών επιπλέον
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέριΕκτέλεση

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις.

    Bράζουμε τις πατάτες σε κατσαρόλα με αρκετό νερό για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται εύκολα με το πιρούνι. Τις στραγγίζουμε καλά και τις επαναφέρουμε στη ζεστή κατσαρόλα. Προσθέτουμε το βούτυρο και λιώνουμε τις πατάτες με το ειδικό εργαλείο για πουρέ. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Αλατοπιπερώνουμε, τρίβουμε ελάχιστο μοσχοκάρυδο, τυρί και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε ζωηρά.

    Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε με το μίξερ χειρός στην πιο δυνατή ταχύτητα, για περίπου 10 λεπτά. Όταν γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα, δηλαδή άσπρη αέρινη κρέμα που στέκεται, είναι έτοιμα. Ρίχνουμε 3 κ.σ. μαρέγκα στο κρύο μείγμα πατάτας και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε ακόμα λίγη μαρέγκα και ανακατεύουμε με κουτάλι. Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα, από κάτω προς τα πάνω με κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως τα υλικά.

    Βουτυρώνουμε ατομικά πυρίμαχα σκεύη για σουφλέ και τα γεμίζουμε με το μείγμα πατάτας. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά ώσπου το σουφλέ να φουσκώσει καλά και να ροδίσει η επιφάνεια. Προαιρετικά, μπορούμε να “ντύσουμε” περιμετρικά το εσωτερικό κάθε σκεύους με λαδόκολλα ώστε να σχηματίσουμε ένα ψηλό τείχος που θα προστατεύσει το σουφλέ να φουσκώσει ομοιόμορφα κατά το ψήσιμο.

Originally posted 2017-09-24 10:14:37.

Πηγή - idiva.gr

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: