Την ανάγκη να αναπτυχθούν τα κέντρα καταγραφής των προσφύγων (Hotspots) στην Ελλάδα, με δυνατότητα εξυπηρέτησης 50.000 ατόμων, τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και προειδοποίησε για τους κινδύνους από το γεγονός ότι μεταξύ χωρών των Βαλκανίων σημειώνονται πλέον πραγματικές εντάσεις με αφορμή την μετακίνηση των προσφύγων.
«Πρέπει να αναπτύξουμε τα κέντρα καταγραφής στην Ελλάδα σε σημαντικό αριθμό – 50.000 είναι ο αριθμός που πρέπει να επιδιώξουμε», δήλωσε ο κ. Σουλτς νωρίτερα απόψε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και εξέφρασε την ελπίδα να υιοθετηθεί το σχέδιο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισήμανε ακόμη ότι ένα από τα σοβαρά προβλήματα το τελευταίο διάστημα είναι ότι πολλά ανακοινώνονται αλλά μετά δεν υλοποιούνται και τόνισε ότι στην περίπτωση της προώθησης προσφύγων από τη μία χώρα στην άλλη έχει προστεθεί κάτι το οποίο ο ίδιος δεν θεωρούσε ως τώρα πιθανό, ότι μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων πχ. την Σερβία – Κροατία, Σλοβενία – Κροατία, ΠΓΔΜ «σημειώνονται πραγματικές εντάσεις».
Αυτό είναι επικίνδυνο, τόνισε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης, «για αυτό είμαστε υποχρεωμένοι σήμερα εδώ να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα». Αναφερόμενος δε στη στάση πολλών ευρωπαϊκών χωρών, ο Μάρτιν Σουλτς προειδοποίησε ότι με την τακτική του «να μην καεί το δικό μου σπίτι και ας καεί το σπίτι του γείτονα», η Ευρώπη δεν θα προχωρήσει. «Είμαι σίγουρος ότι θα το καταφέρουμε, διότι η πίεση ανεβαίνει. Αν οι κυβερνήσεις δεν δείχνουν στους πολίτες ότι φέρνουν λύσεις, τότε χάνουν την εμπιστοσύνη και αυτό ισχύει για κάθε κυβέρνηση, αριστερή ή δεξιά», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαπραγματευτεί συμφωνία επανεισδοχής με το Αφγανιστάν, ο κ. Σουλτς σημείωσε ότι κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει και χαιρέτισε την δήλωση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες ότι «πρέπει να στείλετε πίσω τους ανθρώπους που δεν έχουν δικαίωμα να μείνουν». Νομίζω το είπε διότι οι πρόσφυγες «χρειάζονται ένα μήνυμα – ότι όσοι δεν διώκονται και δεν έχουν καμία πιθανότητα δεν πρέπει να αφεθούν στους εγκληματίες και τους διακινητές», δήλωσε ο κ. Σουλτς.
ethnos.gr
karfitsa.gr-Diethni
Tags: Μάρτιν Σουλτς, πρόσφυγες