Λαχταριστή πίτα με γέμιση μελιτζάνας και γαρνιτούρα από σάλτσα ντομάτας
Υλικά
Για 4-6 άτομα
Για τη ζύμη
120 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
50 γραμμάρια νιφάδες βρώμης
80 γραμμάρια βούτυρο κομμένο σε κύβους
3 κουταλιές κρύο νερό
Γα τη γέμιση
1 μελιτζάνα, κομμένη σε φέτες
1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε χοντρές φέτες
1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
2 κολοκυθάκια, κομμένα σε χοντρές φέτες
3 ντομάτες, κομμένες σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες
2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
2 κλαράκια δενδρολίβανο
Λίγο θρούμπι τριμμένο
130 γραμμάρια τυρί φέτα θρυμματισμένη
2 κουταλιές παρμεζάνα
Αλάτι και πιπέρι
Για την σάλτσα ντομάτας
75 γραμμάρια βούτυρο
60 γραμμάρια αλεύρι
1/2 κουταλιά του γλυκού πολτός ντομάτας
1 ποτήρι του κρασιού κρασί Μαυροδάφνη ή Μαδέρα
4-5 φλιτζάνια ζωμός κρέατος
Αλάτι-πιπέρι
1 τριμμένο καρότο στο λεπτό μέρος του τρίφτη
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 φύλο δάφνης για άρωμα
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Αναμιγνύετε το αλεύρι, τη βρώμη και το βούτυρο ώστε το μείγμα να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα. Συνεχίζετε το ανακάτεμα και ρίχνετε λίγο – λίγο το νερό ώσπου να γίνει συμπαγής ζύμη. Ζυμώνετε για λίγο και την αφήνετε για 30 λεπτά στο ψυγείο.
Αναμειγνύεται όλα τα λαχανικά σε ταψί. Προσθέτετε το σκόρδο, το βούτυρο, το δενδρολίβανο και το θρούμπι, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Τα ψήνετε για 40 λεπτά σε φούρνο προθερμασμένο στους 200 βαθμούς.
Για τη συναρμολόγηση ζύμης – γέμισης
Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο και στρώνετε σε φόρμα 23 εκ. Σκεπάζετε με λαδόκολλα, γεμίζετε με φασόλια και ψήνετε για 15 λεπτά. Αφαιρείτε την λαδόκολλα και τα φασόλια και ψήνετε άλλα 5 λεπτά.
Την γεμίζετε με τα λαχανικά, τοποθετείτε τη φέτα από πάνω, πασπαλίζετε με την παρμεζάνα και ψήνετε για 10 λεπτά.
Σερβίρουμε με λίγα φύλλα μαϊντανού.
Όταν στρώνετε τη ζύμη στη φόρμα την τρυπάτε με πιρούνι για να ψηθεί ομοιόμορφα χωρίς να φουσκώσει κατά τόπους.
Σερβίρουμε με σάλτσα ντομάτας.
Για την σάλτσα ντομάτας
Βάζουμε το ζουμί να κάψει (όχι να βράσει) και το διατηρούμε ζεστό.
Σε ανοιχτή κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε λίγο-λίγο το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τριμμένο καρότο, το αλεύρι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, να διαλυθεί τελείως το αλεύρι.
Εξακολουθούμε να ανακατεύουμε επάνω σε σιγανή φωτιά επί 10 λεπτά μέχρις ότου να πάρει ένα σκούρο χρώμα(προς το ανοιχτό καφέ).
Προσθέτουμε τότε το ζεστό ζουμί, ανακατεύοντας συνεχώς να μη σβολιάσει, εν συνεχεία το κρασί, τη ντομάτα, το δαφνόφυλλο, αλάτι και πιπέρι.
Το αφήνουμε στη φωτιά 15-20 λεπτά ακόμη,ανακατεύοντας συνεχώς μέχρις ότου πήξει,οπότε είναι έτοιμο.
Πηγή - idiva.gr
Tags: φαγητό