Σταϊκούρας: Η μείωση του κόστους δανεισμού δείχνει την εμπιστοσύνη των αγορών

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρθηκε στη μείωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας, το οποίο υποχώρησε κάτω από το 1%.

Συγκεκριμένα ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει: «Σήμερα, για πρώτη φορά, το κόστος δανεισμού «σπάει», προς τα κάτω, το φράγμα του 1%.

Η συνεχής μείωση του επιτοκίου και η διατήρησή του σε χαμηλό ύψος αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη των αγορών στην πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στην ασκούμενη οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης.

Συνεχίζουμε, με σχέδιο, μεθοδικότητα και υπευθυνότητα, με στόχο την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

«Δεν τίθεται θέμα αποδέσμευσης περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με σοβαρές αξιόποινες πράξεις»

Δεν τίθεται κανένα θέμα αποδέσμευσης περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με σοβαρές αξιόποινες πράξεις, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Με τη διάταξη του άρθρου 15 του ν. 4637/2019 ορίστηκε ότι εντός προθεσμίας τριών μηνών οι διατάξεις του προέδρου της Αρχής για τις παλιές υποθέσεις διαβιβάζονται στο αρμόδιο δικαστικό όργανο προς κρίση. Τα δικαστικά αυτά όργανα που έχουν και τα εχέγγυα της δικαστικής εξουσίας αποφασίζουν για τη διατήρηση ή μη της πράξης δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων, χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό και σύμφωνα με τις εγγυήσεις του νόμου.

Συνεπώς, το μόνο που απαιτείται να γίνει εντός του τριμήνου είναι η διαβίβαση των υποθέσεων στα αρμόδια δικαστικά όργανα. Η προθεσμία των τριών μηνών για μια διαβίβαση, όπως ήταν αυτή μέχρι τον Νοέμβριο έως και τώρα, για άλλη μια τρίμηνη παράταση, καθίσταται επαρκής. Ωστόσο, για να μην υπάρχει το παραμικρό ενδεχόμενο έστω και μιας υπόθεσης να μην έχει διαβιβαστεί, επεκτείνουμε το τρίμηνο για ένα ακόμα τρίμηνο».

Σημείωσε επίσης, ότι «το υπουργείο Οικονομικών, ως ο κεντρικός συντονιστικός φορέας στα θέματα που σχετίζονται με την καταπολέμηση του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας βρίσκεται από τον Νοέμβριο του 2019, κατά το κρίσιμο χρονικό σημείο της ψήφισης εκείνης της διάταξης που επικαλέστηκε σήμερα συνάδελφος του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεχή επικοινωνία και διαβούλευση με όλους τους διεθνείς εμπλεκόμενους φορείς, ποιους δηλαδή;

Αυτούς που επικαλείται η αξιωματική αντιπολίτευση, την FAF δηλαδή, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και το IMF, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτοί οι φορείς -αντιθέτως απ” ό,τι είπε συνάδελφος- έχουν εκφράσει την ικανοποίηση τους για την ενημέρωση και τη συνεργασία που υπάρχει με τις ελληνικές Αρχές. Αποδέχθηκαν την τεκμηριωμένη θέση της ελληνικής πλευράς, όπως μπήκε μέσα στη διάταξη το Νοέμβριο -και όχι μόνο αυτό, επειδή κάποιοι από την αντιπολίτευση και κάποιοι δημοσιογράφοι επιμένουν- μου εστάλη και επιστολή χθες το πρωί που λέει εντός «misunderstanding» τουλάχιστον, από δημοσιογράφους και κάποιους βουλευτές. “Αρα, είμαστε απολύτως καλυμμένοι ως χώρα απέναντι σε αυτά τα θέματα».

Νωρίτερα, ο κ. Φάμελλος είχε πει ότι με την τροπολογία επιβεβαιώνεται η απρονοησία της κυβέρνησης «που την καταγγέλλαμε και εμείς και οι FT και μας έλεγαν τότε ότι δεν είναι αυτό που νομίζουμε» έθεσε μάλιστα το ερώτημα εάν «μέχρι σήμερα έχουν γίνει αποδεσμεύσεις λογαριασμών για ελεγχόμενους για ξέπλυμα, βάσει του νόμου που ψήφισαν; Και αν ναι πόσοι και σε ποιους;».

Πολιτική

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: