Ύφεση 5-10% στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, αναμένει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, λόγω της κρίσης με τον κορονοϊό.
Ακριβής εκτίμηση για ύφεση δεν μπορεί να γίνει ούτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο γιατί δεν γνωρίζουμε την έκταση της κρίσης, μόνο την έντασή της, είπε ο κ. Σταϊκούρας στην ΕΡΤ.
«Η Κομισιόν εκτίμησε για την ευρωπαϊκή οικονομία ύφεση 5-10%, εκεί θα κυμανθεί και η Ελλάδα, όλες οι χώρες σε αυτό το εύρος θα κυμανθούν» τόνισε.
Σύμφωνα με τον υπουργό, κάθε μήνας που μένει κλειστή μα οικονομία στοιχίζει στο ΑΕΠ περίπου 2,5 ποσοστιαίες μονάδες.
Αναφορικά με τη στρατηγική της κυβέρνησης, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως οφείλει να δώσει πολλά μπροστά, να ρίξει πολλά όπλα στη μάχη, αλλά πρέπει να κρατάμε καύσιμα και για την επόμενη μέρα.
Ερωτηθείς για το επίδομα επιβράβευσης σε αστυνομικούς και εργαζόμενους στην καθαριότητα και για τα φοιτητικά ενοίκια, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως και τα δύο αξιολογούνται και στην ώρα τους θα ανακοινωθούν.
Για την επιστρεπτέα προκαταβολή, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως πιθανώς το μέτρο να επαναληφθεί τον Μάιο, ενώ για την πρώτη κατοικία ρωτήθηκε εάν θα υπάρξει νέα παράταση του καθεστώτος προστασίας και απάντησε πως η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την κατάλληλη στιγμή, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
Για τους 15.000 εργαζόμενους στον πολιτισμό και τους καλλιτέχνες, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως η κυβέρνηση θα δρομολογήσει τις κατάλληλες επιλογές, σημειώνοντας πως όλος ο κλάδος του πολιτισμού έχει μπει στα μέτρα στήριξης, όλοι οι κωδικοί. Απλώς στον χώρο του πολιτισμού, όπως και σε κάποιους άλλους, υπάρχει μια κατηγορία εργαζομένων που αμείβεται με άλλους όρους, όχι με όρους μισθωτού, όπως είπε. Χρειάζεται εξειδικευμένη προσέγγιση και αυτό κάνουμε το επόμενο διάστημα, τόνισε.
Τον Μάιο θα σχεδιάσουμε την πολιτική μας ανάλογα με τις εξελίξεις που έχουμε στο βασικό πεδίο, αυτό της υγειονομικής κρίσης, πρόσθεσε.
Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του Eurogroup καλό συμβιβασμό για τρεις λόγους. Πρώτον επειδή υπήρξε συμφωνία, δεύτερον επειδή η Ευρώπη αποφάσισε χρηματοδοτικά εργαλεία ύψους 540 δισ. ευρώ και τρίτον επειδή παρότι δεν υπήρχε ποσοτικοποίηση των μέτρων και σαφής αναφορά στην αμοιβαιοποίηση του χρέους, τουλάχιστον γραπτώς υπάρχει αναφορά για δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων για τη σύσταση ταμείου ανάκαμψης.
Προηγουμένως είχε αποφασιστεί, θύμισε, να μην υπάρχουν δημοσιονομικοί στόχοι για φέτος και οι δαπάνες στη μάχη κατά του κορονοϊού να εξαιρούνται από τα δημοσιονομικά αποτελέσματα.
Ευελπιστούμε όλα αυτά να είναι το εφαλτήριο για ακόμα πιο φιλόδοξες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες το άμεσα επόμενο διάστημα, κατέληξε.
Πολιτική
Tags: κορονοϊός