Το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει αντισυνταγματική η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, όπως ίσχυσε μόνο το 2014 σε τρεις περιοχές, τονίζοντας ότι αντίκειται «στο δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας των Χριστιανών, το θρήσκευμα πολιτών».
Συγκεκριμένα, αναφέρεται στη σχετική απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης η οποία υπεγράφη το 2014 με ετήσια ισχύ, και αφορά στην Αττική, στην κεντρική Μακεδονία και στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και ειδικότερα στο ιστορικό κέντρο Αθηνών και στο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, στο ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης και στη Χαλκιδική και στους δήμους Ρόδου, Κω, Σύρου Ερμούπολης, Μυκόνου και Θήρας.
Όπως σημειώνεται, αρμόδιος για το εν λόγω ζήτημα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος μπορεί να εκδώσει σχετικό διάταγμα και όχι ο υπουργός.
«Το Σύνταγμα κατοχυρώνει για τους πάσης φύσεως εργαζομένους και απασχολούμενους (ελεύθερους επαγγελματίες, κ.λπ.) το δικαίωμα ελεύθερου χρόνου και της απόλαυσης του ατομικού και τους από κοινού με την οικογένεια τους, ως τακτικό διάλειμμα της εβδομαδιαίας εργασίας.
Το διάλειμμα αυτό υπηρετεί την υγεία και την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου με τη φυσική και ψυχική ανανέωση που προσφέρει η τακτική αργία στον εργαζόμενο άνθρωπο εντός της κάθε εβδομάδας (άρθρο 5 και 21 Συντάγματος). Συναφώς, προσφέρει και την δυνατότητα οργάνωσης της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής του θέματα για τα οποία μεριμνά επίσης το Σύνταγμα (άρθρο 21).
Περαιτέρω το ως άνω δικαίωμα προσλαμβάνει πρακτική αξία για τους εργαζόμενους όταν αυτοί δύνανται μόνοι ή από κοινού με την οικογένεια τους να μετέχουν στην συλλογική ανάπαυλα μιας κοινής αργίας ανά εβδομάδα, ως τέτοια ημέρα έχει επιλεγεί κατά μακρά παράδοση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα λοιπά κράτη της Ευρώπης, η σχετιζόμενη με την Χριστιανική θρησκεία», υπογραμμίζει το ΣτΕ στην απόφασή του.
ellada
Tags: καταστήματα