Την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αποφάσεις των ελληνικών αρχών σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού που «οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση» εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου Μαργαρίτης Σχοινάς, από τις Βρυξέλλες. Ο κ. Σχοινάς επανέλαβε ότι η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για την ενεργοποίηση του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, το οποίο θα της επιτρέψει να λάβει υλική βοήθεια για τους πρόσφυγες (σκηνές, γεννήτριες, κρεβάτια, είδη υγιεινής και έκτακτης ανάγκης πρώτων βοηθειών). Επίσης, συμφώνησε με τη Frontex σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και παράλληλα υπέβαλε αίτημα για την ανάπτυξη της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης της Frontex (RABIT) στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.
Πρόοδος στο θέμα των hotspots
Εξάλλου, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να ολοκληρώσει τη δημιουργία πέντε κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων (hotspots) στα ελληνικά νησιά. Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει πρόοδος στο θέμα αυτό. Ήδη το hotspot της Λέσβου λειτουργεί και επιταχύνονται οι εργασίες για τη λειτουργία των κέντρων καταγραφής στα υπόλοιπα τέσσερα νησιά. «Ο στόχος παραμένει ο ίδιος. Ελπίζουμε να έχουμε απτή πρόοδο πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου και πριν το τέλος του χρόνου» ανέφερε ο Μ. Σχοινάς. Όσον αφορά, τέλος, το επιχειρησιακό σχέδιο στο οποίο συμφώνησαν οι ελληνικές αρχές με τη Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες θα συμφωνηθούν τις επόμενες ημέρες. Το βέβαιο είναι ότι η Frontex θα βοηθήσει την Ελλάδα στην καταγραφή των μεταναστών εκείνων που δεν έχουν καταγραφεί και βρίσκονται στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.
Βερολίνο: Πρωτοβουλία ενίσχυσης της Frontex
«Η Γερμανία και η Γαλλία -ήδη έγινε συζήτηση στις Βρυξέλλες- έχουν ξεκινήσει μία πρωτοβουλία για την ενίσχυση της Frontex. Και η Επιτροπή θα κάνει συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με το πώς θα μπορούσε να υποστηριχθεί η Frontex στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων» δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο της Frontex και το αν θα μπορούσε να αφαιρεθεί η αρμοδιότητα φύλαξης των εξωτερικών συνόρων από τα κράτη-μέλη. «Ήδη υπάρχει αρκετά μεγάλη στήριξη της Frontex και τοπικά -πχ στην Ελλάδα εργάζονται ήδη τώρα 41 υπάλληλοι και συνολικά έχουν προσφερθεί στην Frontex 100. Δεν θέλω να προτρέξω σε ό,τι αφορά το τι περαιτέρω θα μπορούσαμε εμείς να φανταστούμε ή όχι. Ας δούμε πρώτα τι θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την ενίσχυση της Frontex και το ρόλο της στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων» πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ.
Όλ. Γεροβασίλη: «Η Frontex ανταποκρίθηκε στο 1/10 όσων ζητήσαμε»
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη διέψευσε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε βοήθεια από τη Frontex και τόνισε ότι από όσα ζητήθηκαν, η Frontex ανταποκρίθηκε μόλις στο 1/10 αυτών. Παράλληλα, έκανε λόγο για ψεύδη που διαρρέονται και τα απέδωσε σε κύκλους που επεξεργάζονται σενάρια διάλυσης της ΕΕ, με αφορμή την κατάσταση στο προσφυγικό, χρησιμοποιώντας τη συνθήκη Σένγκεν. Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ την Παρασκευή, η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν δεν εκφράζεται ως επίσημο αποτέλεσμα, αλλά περισσότερο ως διάθεση για κάτι τέτοιο. «Τα ανακοινωθέντα λένε ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται επαρκώς στα καθήκοντα της», είπε. Παραδέχτηκε, πάντως, ότι υπήρξε καθυστέρηση στη δημιουργία των hot spots, καθώς υπήρχαν αντικειμενικές δυσκολίες, όπως η εξεύρεση χώρων για τη φιλοξενία των προσφύγων και των μεταναστών. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, έχουν πλέον εντατικοποιηθεί οι δράσεις και οι ενέργειες και εφεξής θα είμαστε έτοιμοι για όλα.
Δημ. Αβραμόπουλος: «Ώρα αποφάσεων για τρομοκρατία και προσφυγικό»
Την ιδιαίτερη κρισιμότητα της συνεδρίασης των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ με θέμα το προσφυγικό και την τρομοκρατία υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Ο χρόνος τελειώνει. Σήμερα είναι η ώρα των αποτελεσμάτων στα θέματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας» είπε ο Έλληνας επίτροπος προσερχόμενος την Παρασκευή στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στις Βρυξέλλες. Στόχος, σημείωσε, είναι «να δεσμευθούν τα κράτη μέλη ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα στα ζητήματα του PNR (το πλαίσιο αναταλλαγής στοιχείων επιβατών), της τρομοκρατίας, των hot spot, της μετεγκατάσταση και την Europol». «Υπολογίζω πολύ στο πνεύμα υπευθυνότητας και δεσμευτικότητας, καθώς και στην επικράτηση ενός ευρωπαϊκού πνεύματος κατά την διάρκεια των σημερινών μας συζητήσεων» υπογράμμισε ο Δ. Αβραμόπουλος και κατέληξε: «είναι η στιγμή των αποφάσεων…».
typosthes.gr-Politiki