Στη Θεσσαλονίκη διεθνές μαθητικό συνέδριο για τον Ελύτη

Μαθητές, πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες, ηθοποιοί, μουσικοί και δημοσιογράφοι θα συμμετάσχουν στο 5ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο με θέμα: «Οδυσσέας Ελύτης. Ο ποιητής του Αιγαίου», για να προσεγγίσουν τη ζωή και το έργο του κορυφαίου Έλληνα ποιητή και βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας, Οδυσσέα Ελύτη.

Το συνέδριο διοργανώνει το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και θα πραγματοποιηθεί για τη φετινή μόνο χρονιά, λόγω των ειδικών συνθηκών, όχι στην Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα στο Ζωγράφειο Λύκειο, όπως τα προηγούμενα χρόνια, αλλά στη Θεσσαλονίκη, στα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, από τις 30 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου 2016.
Στο μαθητικό συνέδριο θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις από διακεκριμένους επιστήμονες και μαθητές 18 σχολείων (δημόσιων και ιδιωτικών) της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αμερικής, της Πόλης και της Ίμβρου, για τις θεματικές ενότητες: Ο Ελύτης, η Ελλάδα και η Ευρώπη – Οι ελληνικές αξίες του ποιητή – Ο Ελύτης και η ιστορία – Ο ποιητής μεταφραστής και μεταφρασεολόγος – Ποιητικά θέματα στον Ελύτη – Ελύτης και τέχνες – Ο μελοποιημένος Ελύτης.

Την εναρκτήρια ομιλία θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών
κ. Θανάσης Βαλτινός.

Παράλληλα με τις εισηγήσεις θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων:
• Μουσικό αναλόγιο από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, την Τετάρτη, 30 Μαρτίου.
Οι Μικρές Κυκλάδες και ο Μεγάλος Ναυτίλος. Μια βόλτα στις Μικρές Κυκλάδες με τον Μεγάλο Ναυτίλο
Ποιήματα μελοποιημένα από τους συνθέτες Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι, Δημήτρη Λάγιο και Δημήτρη Παπαδημητρίου τραγουδάει η Χριστίνα Μαξούρη. Τη συνοδεύει στο πιάνο ο Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης.
Ποιήματα και κείμενα του Οδυσσέα Ελύτη απαγγέλλουν και διαβάζουν η Φιλαρέτη Κομνηνού, ο Θοδωρής Γκόνης, η Ναταλία – Άννα Βασιλέκα, η Εύα Οικονόμου – Βαμβακά και ο Δημήτρης Κοντός.
Σκηνοθεσία – Επιλογή/Επιμέλεια κειμένων: Θοδωρής Γκόνης, σκηνογραφική επιμέλεια: Ελένη Στρούλια, βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Συμεωνίδου.
• Προβολή ταινιών στον Κινηματογράφο «Ολύμπιον» την Πέμπτη, 31 Μαρτίου: «Οδυσσέας Ελύτης», σε σκηνοθεσία Γιώργου Σγουράκη και «Ζωντανή ανθολογία», σε σκηνοθεσία Λάκη Παπαστάθη.
• Ταξίδι με τον Οδυσσέα… Ελύτη: Συναυλία με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη και το Μουσικό Σχολείο Βόλου, την Παρασκευή, 1 Απριλίου.


• Συζήτηση με θέμα: «Με ανοιχτά χαρτιά για τον Οδυσσέα Ελύτη» στον Χώρο Τεχνών Βέροιας, το Σάββατο, 2 Απριλίου. Συμμετέχουν: οι συγγραφείς: Θανάσης Βαλτινός, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, ο Επίτιμος Καθηγητής του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ David Connolly, ο Καθηγητής του Τμήματος Μεσαιωνικών και Σύγχρονων Γλωσσών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Peter Mackridge, η Kαθηγήτρια Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Σαπιέντσα της Ρώμης Paola Maria Minucci, ο Ποιητής Κυριάκος Συφιλτζόγλου και εκπρόσωποι των μαθητών. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Μανώλης Πιμπλής.
• Εικαστική έκθεση από το Γ΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας (ΑΣΚΤ) καθώς και φοιτητές και αποφοίτους της ΑΣΚΤ με θέμα: «Εικαστικές αναζητήσεις στην ποίηση του Ελύτη». Την έκθεση επιμελείται η Ερατώ Χατζησάββα, Επίκουρη Καθηγήτρια της ΑΣΚΤ.
• Ανακοίνωση Βραβείων του «Ζωγράφειου Αγώνα», διαγωνισμού διηγήματος, στο πλαίσιο του Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου, με θέμα: «Κωνσταντινούπολη: πόλη αληθινή ή πόλη ονειρική».
Ο «Ζωγράφειος Αγών» είχε θεσμοθετηθεί από τον Φιλολογικό Σύλλογο Κωνσταντινουπόλεως, στα τέλη του 19ου αιώνα, για τη βράβευση δέκα εκθέσεων «περί ζώντων μνημείων», δηλαδή εκθέσεων που παρουσίαζαν «τις ελληνικές διαλέκτους, τα ήθη και τα έθιμα του ελληνικού λαού», με τη «γενναία χορηγία του αγωνοθέτου και μεγάλου του Συλλόγου ευεργέτου Χρηστάκη Εφέντη Ζωγράφου». Την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποτελούν: Πρόεδρος: Κατρίν Βελισσάρη, τ. Διευθύντρια Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), Θανάσης Βαλτινός, Συγγραφέας, Πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών, Κωνσταντίνος Μπλιάτκας, Δημοσιογράφος, Θέμης Πάνου, Ηθοποιός, Συγγραφέας, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Συγγραφέας, Κατερίνα Σχινά, Δημοσιογράφος, Κριτικός Λογοτεχνίας, Μεταφράστρια.
Πρόκειται για το πέμπτο μαθητικό συνέδριο. Τα προηγούμενα που πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, στο Ζωγράφειο Λύκειο, ήταν αφιερωμένα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, τον Κ. Π. Καβάφη, τον Γιώργο Σεφέρη, τον Γεώργιο Βιζυηνό και πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή 300 μαθητών και εκπαιδευτικών από σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Τουρκίας, της Αμερικής καθώς και εκλεκτών εκπροσώπων των γραμμάτων και των τεχνών.
Για την επιτυχία του συνεδρίου συνεργάστηκαν διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, λογοτέχνες, δημοσιογράφοι και εκπαιδευτικοί. Ακολουθούν τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου: Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Oμότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Θανάσης Βαλτινός, Συγγραφέας, Πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών, Κατρίν Βελισσάρη, τ. Διευθύντρια Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Γιώργος Γεωργής, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Νεάπολης – Πάφου, Θοδωρής Γκόνης, Σκηνοθέτης, Συγγραφέας, Διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Ανθούλα Δανιήλ, Δρ. Φιλολογίας, Συγγραφέας, Κριτικός Λογοτεχνίας, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Βιβλιογράφος, Ποιητής, Επίτιμος Διδάκτωρ Φιλολογίας, Ερατοσθένης Καψωμένος, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΠΙ, David Connolly, Επίτιμος Καθηγητής του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, Θωμάς Κοροβίνης, Φιλόλογος, Συγγραφέας, Λίνα Λυχναρά, Καθηγήτρια, Συγγραφέας, Peter Mackridge, Καθηγητής του Τμήματος Μεσαιωνικών και Σύγχρονων Γλωσσών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Paola Maria Minucci, Kαθηγήτρια Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Σαπιέντσα της Ρώμης, Ελπινίκη Νικολουδάκη – Σουρή, Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Παπαναστασίου, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Διευθυντής Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών, Λάκης Παπαστάθης, Σκηνοθέτης, Νικήτας Παρίσης, Φιλόλογος, Συγγραφέας, Γιάννης Πάσχος, Συγγραφέας, Μανώλης Πιμπλής, Δημοσιογράφος, Αλεξάνδρα Σαμουήλ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του ΠΚ, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Συγγραφέας, Κυριάκος Συφιλτζόγλου, Ποιητής, Ολυμπία Ταχοπούλου, Σύμβουλος, Καθηγήτρια στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Ιφιγένεια Τριάντου – Καψωμένου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του ΠΙ, Ασπασία Χασιώτη, Δρ. Φιλολογίας, Γενική Διευθύντρια Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη, Ερατώ Χατζησάββα, Επίκουρη Καθηγήτρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ).

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος – Pierce, «Άξιον» Ιδιωτικά Σχολεία, Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα – Λιναρδάτου, Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, Εκπαιδευτήρια Σύγχρονη Παιδεία, Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλίνων, Ευρωπαϊκό Σχολείο Ηρακλείου Κρήτης, Ζάππειο Λύκειο, Ζωγράφειο Λύκειο, Ιόνιος Σχολή, Γυμνάσιο Ίμβρου, Κολλέγιο Αθηνών, Κολλέγιο Ψυχικού, Λύκειο Πεδινής Ιωαννίνων, Μουσικό Σχολείο Βόλου, Παγκύπριο Γυμνάσιο – Λύκειο Λευκωσίας, St. Catherine’s British School, Ορθόδοξη Ελληνική Κοινότητα Flushing Νέας Υόρκης.

Περισσότερα για το Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο μπορείτε να πληροφορηθείτε στην ιστοσελίδα του συνεδρίου:
www.zografeio.mandoulides.edu.gr http://mandoulides.edu.gr/scholiki-zoi/diethnes-mathitiko-sinedrio/

Το συνέδριο θα μεταδίδεται διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας: www.livemedia.gr

typosthes.gr-topika

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: