Η οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (ΡΧΣ) δημοσίευσε νέα λίστα για την ελευθερία του Τύπου, προσαρμόζοντάς την στις εξελίξεις της χρονιάς που μας πέρασε.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, η χώρα μας ανέβηκε το 2017 μία θέση πιο πάνω, κατατασσόμενη 88η μεταξύ 180 χωρών, ωστόσο, όπως αναφέρει η οργάνωση η κατάσταση στο πεδίο των μέσων ενημέρωσης στη χώρα παραμένει απογοητευτική.
Η ΡΧΣ ασκεί έντονη κριτική στην διαδικασία δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν έχει κατορθώσει να πατάξει τη διαφθορά και να παράσχει επαρκές πλαίσιο για τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης της χώρας.
Μάλιστα, σημειώνει πως έγινε προσπάθεια παρέμβασης στον ΔΟΛ με τον διορισμό ενός πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, του Βασίλη Μουλόπουλου, ως επικεφαλής της διαδικασίας διάσωσης, που «προστίθεται σε ένα ήδη ελαττωματικό μιντιακό τοπίο».
Όσον αφορά στις υπόλοιπες χώρες, η Γερμανία βρίσκεται στην 16η θέση και κατατάσσεται μαζί με χώρες όπως η Νορβηγία (1η), η Σουηδία (2η), η Φινλανδία (3η), η Αυστρία (11η) και η Εσθονία (12η) σε μια κατηγορία που περιγράφεται ως «καλή».
Αντίθετα, η Τουρκία κατατάσσεται στην 155η θέση, με την οργάνωση να επισημαίνει ότι η χώρα «σήμερα αναδεικνύεται στη μεγαλύτερη φυλακή στον κόσμο για τους εκπροσώπους του Τύπου».
Επτά θέσεις μπροστά από την Τουρκία «η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένει σταθερά στην τελευταία πεντάδα της κατάταξης», στην 148η θέση.
H Βόρεια Κορέα κατέλαβε την τελευταία θέση στον κατάλογο, την οποία κατείχε για μια δεκαετία ένα άλλο απολυταρχικό κράτος, η Ερυθραία. Η Βόρεια Κορέα εξακολουθεί να κρατά «τον πληθυσμό της στην άγνοια και τον τρόμο». «Ακόμη και αν ακούσει κάποιος ειδήσεις σε ξένο ραδιοφωνικό σταθμό μπορεί να καταλήξει σε στρατόπεδο συγκέντρωσης»»
Η Κίνα, η σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Συρία -η φονικότερη χώρα για τους δημοσιογράφους (177η θέση)- και το Τουρκμενιστάν (178η) συμπληρώνουν την τελευταία πεντάδα.
ellada
Tags: Ειδήσεις