-Αθωώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης τόσο ο ίδιος όσο και μια υπάλληλος
-Ασκήθηκε δίωξη μετά από καταγγελία της αντιπολίτευσης
Αθώους έκρινε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης τον δήμαρχο Τοπείρου κ. Στέλιο Χατζηευαγγέλου καθώς και μια υπάλληλο του δήμου ανταποκρίτρια του ΟΓΑ, στους οποίους είχε ασκηθεί δίωξη για παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος αντίστοιχα.
Η δίωξη ασκήθηκε μετά από μηνυτήρια αναφορά του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Τοπείρου, κ. Θωμά Μίχογλου, για υπόθεση που αφορούσε το 2008, όταν με έγγραφό του ο ΟΓΑ ζήτησε από τον δήμαρχο Τοπείρου να διευθετήσει πρόβλημα που ανέκυψε με συγκεκριμένη υπάλληλο, που εκτελούσε χρέη ανταποκρίτριας του ΟΓΑ.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για εργαζόμενη της πρώην ΔΕΤΑ του δήμου, η οποία έπρεπε είτε να αντικατασταθεί τον Ιούνιο του 2008 είτε να μεταταχθεί σε υπηρεσία του δήμου, ώστε να γίνει υπάλληλος δημοσίου δικαίου, από ιδιωτικού που ήταν στη ΔΕΤΑ. Παρά τη δέσμευση του δημάρχου τότε για τη μετάταξη της υπαλλήλου, αυτό δεν συνέβη πριν από την 01 Ιανουαρίου του 2011, με αποτέλεσμα να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του για παράβαση καθήκοντος και κατά της υπαλλήλου για ηθική αυτουργία στην πράξη αυτή του κ. Χατζηευαγγέλου.
Κατηγορίες ωστόσο που δεν στοιχειοθετήθηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία, παρουσία πλήθος κόσμους που κατέκλεισε στην κυριολεξία την αίθουσα του δικαστηρίου παρακολουθώντας με ενδιαφέρον τις λεπτομέρειες τις επίμαχης υπόθεσης αλλά και την απόφαση του δικαστηρίου.
Μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Τοπείρου κ. Μίχογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στα στοιχεία που τον οδήγησαν στο να καταθέσει τη μηνυτήρια αναφορά. Ακολούθως οι μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορούμενων ανέφεραν πως την επίμαχη χρονική περίοδο 2008-2010 δεν υπήρχαν στον δήμο διαθέσιμοι υπάλληλοι για να αναλάβουν τα καθήκοντα της κατηγορουμένης, ώστε να την αντικαταστήσουν. Παράλληλα, ανέφεραν πως η υπάλληλος προσέφερε κανονικά τις υπηρεσίες της ως ανταποκρίτρια, εξυπηρετώντας το μεγαλύτερο πληθυσμιακά Δημοτικό Διαμέρισμα του δήμου Τοπείρου, που είναι το Εύλαλο.
Η καθυστέρηση στη μετάταξη της υπαλλήλου αποδόθηκε σε κώλυμα, για το οποίο δεν ευθύνεται ο δήμαρχος αλλά σε μια νομοθετική μεταβολή που έπαιρνε διαρκώς αναβολές και αφορούσε το σύνολο των υπαλλήλων στις δημοτικές επιχειρήσεις, που ήταν σε παρόμοιο εργασιακό καθεστώς.
«Αρχικά η απορρόφηση των υπαλλήλων στις δημοτικές επιχειρήσεις θα γινόταν στις 31 Δεκεμβρίου 2008, κάτι όμως που δεν συνέβη γιατί πάρθηκε αναβολή» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Χατζηευαγγέλου στην απολογία του. «Δεν παρακάλεσε ποτέ τον δήμαρχο να με κρατήσει παράτυπα στη θέση της ανταποκρίτριας» τόνισε η κατηγορούμενη υπάλληλος κατά τη διάρκεια της απολογίας της.
Η Εισαγγελέας της έδρας ανέφερε στην αγόρευσή της πως όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία από τον Ιούνιο του 2008 έως τα τέλη του 2010 δεν υπήρχαν άλλοι υπάλληλοι στον δήμο για να αναλάβουν τα συγκεκριμένα καθήκοντα ή ήταν επιφορτισμένοι με άλλα καθήκοντα, ή δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να αναλάβουν το συγκεκριμένο έργο. Η ίδια επισήμανε πως δεν προέκυψε δόλο στη συμπεριφορά του δημάρχου, καθώς η καθυστέρηση αποδίδεται στο ότι δεν υπήρχαν οι κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις στη ΔΕΤΑ. Παράλληλα, δεν προέκυψε κάποια ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στην κατηγορούμενη υπάλληλο και τον δήμαρχο, ώστε αυτή να μπορεί να τον επηρεάσει στην απόφασή του, ενώ ο ΟΓΑ είχε τη δυνατότητα να προχωρήσει στην παύση της υπαλλήλου από τη θέση της ανταποκρίτριας, κάτι που δεν έπραξε ποτέ. Από τα παραπάνω προκύπτει πως οι κατηγορίες τόσο της παράβασης καθήκοντος όσο και της ηθικής αυτουργίας δεν στοιχειοθετούνται, και ως εκ τούτου οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.
Στο άκουσα της αθώωσης των δύο κατηγορουμένων το ακροατήριο ξέσπασε σε επιφωνήματα χαράς και χειροκροτήματα.
Tags: έργο, καταγγελία, Ξάνθη, ΟΓΑ, παράβαση