Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε μετά τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας πως η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να επιλυθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου και με αλληλεγγύη μεταξύ των συμμάχων.
«Η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να επιλυθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου και με αλληλεγγύη μεταξύ των συμμάχων», δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ και πρόσθεσε πως «αυτό το θέμα το συζητήσαμε με τους υπουργούς σήμερα και δώσαμε μεγάλη στήριξη στον μηχανισμό αποκλιμάκωσης, στον διάλογο, στη μείωση της έντασης και στη διερεύνηση τρόπων για την ενίσχυση αυτού του μηχανισμού».
Ο κ. Στόλτενμπεργκ ζήτησε να μην λαμβάνονται θέσεις υπέρ της κλιμάκωσης της έντασης αλλά να στηρίξουμε έναν μηχανισμό αποκλιμάκωσης για την αποφυγή επεισοδίων και ατυχημάτων.
Η αποφυγή μάλιστα τέτοιων επεισοδίων και ατυχημάτων είπε ότι δεν πρέπει να ανατίθεται στους διοικητές των πλοίων ή τους πιλότους των καταδιωκτικών.
«Εμείς οι πολιτικοί», τόνισε, «πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να επιλύσουμε τη διαφορά στο επίπεδό μας. Ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης δεν θα είναι η μόνη λύση αλλά θα ανοίξει τον δρόμο για συνομιλίες πιο προωθημένες. Και πιστεύω ότι αυτό θα επιτρέψει να αρχίσουν τις διερευνητικές επαφές υπό την αιγίδα της Γερμανίας το συντομότερο δυνατόν».
Συνεχάρη Ελλάδα και Τουρκία
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, συνεχάρη την Ελλάδα και την Τουρκία για την ευελιξία που έδειξαν προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή αυτόν τον μηχανισμό.
Επιβεβαιώνουν, είπε, την στήριξή τους στις διαδικασίες που διασφαλίζουν μια υπεύθυνη συμπεριφορά στη θάλασσα και στον αέρα. Αναφέρθηκε επίσης στην εγκαθίδρυση ανοιχτής τηλεφωνικής επικοινωνίας με τη συνδρομή των δικτύων του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε πως επιδίωξή μας είναι «να δούμε πώς μπορούμε να διευρύνουμε αυτόν τον μηχανισμό.
Είναι θέματα που θέσαμε σε πολιτικό επίπεδο στις επισκέψεις μου στην Άγκυρα και στην Αθήνα και συζήτησα γι” αυτά με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον πρόεδρο Ερντογάν».
Αναφερόμενος και πάλι στον μηχανισμό αποκλιμάκωσης της έντασης είπε ότι τέθηκε σε εφαρμογή σε επίπεδο τεχνικο-στρατιωτικό και επανέλαβε ότι πρέπει να κατανοήσουμε ότι την ευθύνη για την αποφυγή των επεισοδίων και ατυχημάτων στη θάλασσα δεν μπορεί να την επωμισθούν οι διοικητές των πλοίων, οι στρατιωτικοί και οι πιλότοι των καταδιωκτικών που δραστηριοποιούνται στη Αν. Μεσόγειο.
Γι αυτό, τόνισε, τους καλώ όλους να συμβάλουν για να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις για να αποφευχθούν τέτοιου είδους επεισόδια και ατυχήματα.
Μάλιστα έκανε σαφές ότι η έδρα του ΝΑΤΟ είναι ένα φόρουμ που μπορεί να γίνει πρόοδος, δεδομένου ότι η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν καθημερινές συναντήσεις εδώ και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα προκειμένου να αποφύγουν όλες τις παρεξηγήσεις.
Πολιτική
Tags: ΚΟΣΜΟΣ, τουρκια