Αν και δεν οδηγούνται για πρώτη φορά στα όρια του αδιεξόδου οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και θεσμών αυτή τη φορά όλα δείχνουν πως οι διαφωνίες μεταξύ των δανειστών και τα μη επαρκή στοιχεία που καταθέτει η ελληνική κυβέρνηση ναρκοθετούν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, αφού οι εκπρόσωποι του Ταμείου θέτουν στο τραπέζι απαιτήσεις που μπορούν να τινάξουν στον αέρα τη χώρα. Συγκεκριμένα το ΔΝΤ επιμένει στην απαίτηση Τόμσεν για νέα μέτρα τα επόμενα χρόνια, ενώ ζητεί βαθιές περικοπές στις κύριες συντάξεις.
Όλα αυτά, ενόσω η ελληνική πλευρά βιάζεται και, μάλιστα, έχει ήδη αρχίσει να περνά πολύς χρόνος, όπως διαπιστώνουν με ανησυχία κυβερνητικά στελέχη. «Αν δεν κλείσει η αξιολόγηση σύντομα, θα χαθεί και το 2016», λένε με προφανή ανησυχία τα εν λόγω στελέχη, που διαπιστώνουν, στις συζητήσεις με τους δανειστές, ότι η άτεγκτη στάση του ΔΝΤ έχει «μουδιάσει» και τους Ευρωπαίους, οι οποίοι πλέον επείγονται εξίσου με την Αθήνα για επίλυση των διαφορών.
Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση αναμένεται να αξιολογήσει το επόμενο διάστημα όλες τις δυνατότητες για εξεύρεση λύσης χωρίς το ΔΝΤ: ήδη, το πρόγραμμα του 2012 έχει λήξει και στο παρασκήνιο διεξάγονται σκληρές συζητήσεις για το επόμενο Μνημόνιο. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι, σε αυτή τη φάση, το «ιδεατό» σενάριο, θα ήταν να κλείσει η αξιολόγηση… χωρίς το ΔΝΤ, με την υποσημείωση ότι το ΔΝΤ θα επανέλθει στην διαδικασία επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας, παραπέμποντας στη συμφωνία που θα γίνει μεταξύ ΔΝΤ-Βρυξελλών-Αθήνας για το επόμενο Μνημόνιο του Ταμείου με την Ελλάδα.
Οι ελπίδες της κυβέρνησης για «υπέρβαση» του Ταμείου αναπτερώνονται και λόγω προσφυγικού: η Άνγκελα Μέρκελ έχει διαμηνύσει στον πρωθυπουργό ότι για την ίδια η διαχείριση των προσφυγικών ροών είναι το υπ’ αριθμό 1 θέμα και ως εκ τούτου, στο Μαξίμου εκτιμάται ότι το τελευταίο που θα ήθελε τώρα η Γερμανίδα καγκελάριος θα ήταν να μπει η Ελλάδα σε πολιτική αναταραχή, λόγω της αποτυχίας εξεύρεσης συμφωνίας με τους δανειστές.
Action24.gr-Politiki
Tags: alpha, mega