Stratfor: Τι πρέπει να περιμένουμε μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι

Με τη νέα τάξη πραγμάτων που διαμορφώνεται εκ των πραγμάτων μετά τις σοκαριστικές επιθέσεις στο Παρίσι ασχολείται σε έκτακτη έκθεσή του το κορυφαίο think tank Stratfor που επιχειρεί να σκιαγραφήσει τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχουν οι τρομοκρατικές επιθέσεις επί γαλλικού εδάφους στην εσωτερική αλλά και στη διεθνή πολιτική σκηνή.
Στις βασικές παραδοχές του Ινστιτούτου περιλαμβάνεται το γεγονός πως το αιματοκύλισμα στο Παρίσι δεν θα έπρεπε να αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, αλλά και το ερώτημα του κατά πόσον αν οι τρομοκρατικές ενέργειες έγιναν κατόπιν οδηγιών ή με βοήθεια από το εξωτερικό.
Χαρακτηριστικά στην έκθεσή τους οι αναλυτές του Stratfor σημειώνουν: «Αν και σοκαριστικές, οι επιθέσεις δεν ήταν μια παντελής έκπληξη. Πολλά άτομα από τη Γαλλία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν ταξιδέψει στη Συρία για να ενταχθούν σε εξτρεμιστικές ομάδες εκεί. Όπως έδειξαν και οι επιθέσεις στο Charlie Hebdo, υπάρχει ένας συνεχής κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων εντός της Ευρώπης. Ένα σημαντικό ερώτημα για τη συνέχεια είναι αν η φύση των επιθέσεων ήταν λαϊκή ή αν οι επιτιθέμενοι έλαβαν οδηγίες ή βοήθεια από το εξωτερικό, από ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος ή την Αλ Κάϊντα».
Σημαντική είναι και η βεβαιότητα που εκφράζουν οι αναλυτές του ινστιτούτου για το πόσο δύσκολο είναι να ελέγξει η Ευρώπη το ποιοι και πως φτάνουν στο έδαφός της: «Επιπλέον, η πρόσφατη εισροή προσφύγων στην Ευρώπη από περιοχές όπως η Συρία τονίζει τον κίνδυνο τζιχαντιστικές ομάδες να έχουν στείλει μέλη τους μέσα στις μεγάλες προσφυγικές ροές προκειμένου να διενεργήσουν επιθέσεις στην Ευρώπη».
Ως προς τις περαιτέρω πολιτικές επιπτώσεις αυτής της τρομοκρατικής επίθεσης το Stratfor επισημαίνει ότι «οι επιθέσεις είναι βέβαιο πως θα έχουν πολιτικές επιπτώσεις. Έρχονται πέντε ημέρες πριν τον προγραμματισμένο απόπλου του μοναδικού αεροπλανοφόρου της Γαλλίας, του Charles de Gaulle, προς τον Περσικό Κόλπο όπου θα αναλάβει δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία. Η Γαλλία πραγματοποιεί αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία από το τέλος Σεπτεμβρίου. Αν οι επιθέσεις «οδηγήσουν» στην βασική περιοχή επιχειρήσεων του Ισλαμικού Κράτους, τότε η Γαλλία πιθανότατα θα εμβαθύνει την εμπλοκή της στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ, σε μια περίοδο που το πεδίο μάχης ιδιαίτερα στη Συρία έχει γίνει περίπλοκο». Και συνεχίζει τονίζοντας πως «από πολιτικής απόψεως, οι επιθέσεις συνιστούν μια υπενθύμιση των μακροχρόνιων εθνοτικών τριβών στη Γαλλία, μετά από αρκετούς μήνες στους οποίους η προσοχή έχει επικεντρωθεί στην γειτονική Γερμανία.

Μεγάλος αριθμός μεταναστών εισέρχεται στη Γερμανία από τα ανατολικά και τα νότια, ενώ πολύ λίγοι από αυτούς προχωρούν προς τη Γαλλία. Ως αποτέλεσμα η Γαλλία είχε διατηρήσει ένα σχετικά χαμηλό προφίλ στις προσπάθειες να αποσοβήσει τη ροή των μεταναστών, αν και έχει παραστεί σε αρκετές συνόδους για το θέμα και έχει στηρίξει τις προσπάθειες της Γερμανίας για μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, τα χθεσινά γεγονότα θα πρέπει να αναμένεται ότι θα ενισχύσουν την επιχειρηματολογία των ομάδων εκείνων που ζητούν να σταματήσει η ροή των μεταναστών και να κλείσουν τα σύνορα σε χώρες όπως η Γερμανία, η Σουηδία και στο μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης».
Στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Γαλλίας είναι προφανές πως ακριβώς λόγω αυτών των επιθέσεων η Μαρίν Λε Πεν και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο πιθανότατα θα δουν τη δημοτικότητά τους να αυξάνεται λόγω της αντιμεταναστευτικής ρητορικής τους. Επίσης υπάρχει και ο παράγων Σαρκοζί: Ο Νικολά Σαρκοζί έχει επίσης ιστορικό τήρησης σκληρής στάσης σε θέματα ασφάλειας, θέμα για το οποίο έκανε εκστρατεία μόλις πριν από μια εβδομάδα. Τώρα αναμένεται να δώσει «μάχη» με τον πιο ήπιο Αλέν Ζουπέ για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματός του στις εκλογές του 2017 και οι ψηφοφόροι μπορεί πλέον να στραφούν προς το μέρος του λόγω των επιθέσεων.

newmoney.gr

karfitsa.gr-Diethni

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: