Ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, Ευριπίδης Στυλιανίδης, μίλησε για την πορεία των εργασιών της Επιτροπής.
Αρχικά ο κ. Στυλιανίδης είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο FM 104,9»: «Είχαμε κάνει έναν προγραμματισμό από την αρχή, τον οποίο παρακολουθήσαμε με αυστηρότητα, ουσιαστικά κάναμε εννέα συνεδρίες μέχρι τώρα, οκτώ θεματικές. Την επόμενη εβδομάδα κλείνουμε την τελευταία θεματική συνεδρίαση, που αφορά στον εκλογικό νόμο και στην ψήφο των ομογενών και αμέσως μετά πηγαίνουμε σε ψηφοφορία και διαμόρφωση της τελικής εισήγησης της Επιτροπής, η οποία μέχρι τις 11 Νοεμβρίου θα έχει κατατεθεί στην Ολομέλεια».
«Ουσιαστικά», συνέχισε «ξεκινήσαμε να διαχειριστούμε μία «ημιθανή» κατάσταση, διότι δυστυχώς αυτή η αναθεώρηση ήταν «ακρωτηριασμένη» από την προαναθεωρητική προτείνουσα Βουλή, γιατί άφησε από έξω πολύ σημαντικά άρθρα, που θα μπορούσαν να δώσουν νέα πνοή στη χώρα, όπως το άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, όπως το άρθρο 24 για τα περιβαλλοντικά ισοδύναμα, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον οικιστικής ανάπτυξης, όπως το οικονομικό Σύνταγμα, όπως τη βελτίωση της ποιότητας της νομοθέτησης».
«Παρόλα αυτά, αυτά που ενέκρινε τα πήραμε και τους δώσαμε σάρκα και οστά», σημείωσε μιλώντας «για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο προωθείται ως συνταγματική διάταξη, τη δυνατότητα της αναβάθμισης του Κοινοβουλίου, μέσα από το δικαίωμα και μικρών κομμάτων να συστήνουν εξεταστικές επιτροπές για να μπορούν να κάνουν έναν αυστηρότερο κοινοβουλευτικό έλεγχο το ζήτημα του νόμου περί ευθύνης υπουργών το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να μη διαλύεται η Βουλή για να βγάλουμε έναν Πρόεδρο, ο οποίος έχει περιορισμένες αρμοδιότητες».
Αναφερόμενος στη φιλοσοφία της αναθεώρησης, ο κ. Στυλιανίδης παρατήρησε ότι αφορά τη «νέα οριζόντια διάκριση των εξουσιών, να οριοθετηθούν οι τρεις χώροι που συνυπάρχουν σήμερα -ο χώρος της αγοράς, ο χώρος της πολιτικής κι ο χώρος της τεχνοκρατίας- χωρίς να αφήνεται κανένας να επικυριαρχήσει επί του άλλου, με πολύ κακές συνέπειες για την κοινωνία και το πολίτευμα».
Σχετικά με την πορεία της συζήτησης για την αναθεώρηση του άρθρου που αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε ότι συζητήθηκε χθες και «υπήρξε απόλυτη ταύτιση απόψεων στο πρώτο μέρος, δηλαδή όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει η μη εκλογή Προέδρου να μη γίνεται αιτία να πηγαίνει η χώρα σε εκλογές». «Ο διαχωρισμός, δηλαδή, της διαδικασίας του Προέδρου από τη διάλυση της Βουλής είναι κάτι το οποίο έχουμε πετύχει και μάλιστα ομοφώνως. Διαφωνίες υπάρχουν στον τρόπο που θα εκλέγεται», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού εκτίμησε πως «αν οι διακομματικές συμφωνίες πάνε καλά θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και τη δυνατότητα της ψήφου των ομογενών, που είναι κι αυτό πολύ σημαντικό». «Γίνεται τιτάνια προσπάθεια από τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκο, σε συνεννόηση με τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης να βρεθεί μία κοινή βάση συνεννόησης. Εμείς καταρχήν σαν Νέα Δημοκρατία είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις λύσεις που αφορούν την ψήφο των ομογενών, αλλά είμαστε υποχωρητικοί για να μπορέσει να βρεθεί ένας συνδυασμός και να υπάρξει αποτέλεσμα, διότι αν δεν υποχωρήσουμε φοβούμαι ότι θα χάσουμε και αυτήν την ευκαιρία. Φαίνεται ότι διαμορφώνεται ένα περιβάλλον συνεννόησης εκεί, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί οι διαχειριστές του διακυβεύματος, για να μην έχουμε ζητήματα αμφισβήτησης, αντισυνταγματικότητας κ.λπ.», τόνισε.
«Εμείς», διευκρίνισε, «περιμέναμε να δούμε ένα σχέδιο κειμένου για να μπορέσουμε πάνω σε αυτό να χτίσουμε μία συνταγματική διάταξη τέτοια, που να μη δημιουργεί πρόβλημα και να μη δημιουργεί πρόβλημα ούτε στο Σύνταγμα, ούτε στον νόμο και να διευκολύνει τους ομογενείς να ψηφίσουν», γι” αυτό «αφήσαμε τελευταία αυτήν τη συζήτηση την ερχόμενη Τετάρτη, ώστε να δούμε πού θα έχει καταλήξει η διακομματική και ανάλογα να προσαρμόσουμε τις τοποθετήσεις της Επιτροπής Συντάγματος».
Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία μετά την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών να μην της δώσουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε: «Οι γείτονές μας νομίζανε ότι η διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυτά τα απλουστευτικά χαρακτηριστικά, που θα τους επέτρεπαν κατευθείαν μετά την υπογραφή αυτής της συμφωνίας να διασφαλίσουν την ευρωπαϊκή τους προοπτική. Δεν είναι έτσι όμως. Το πρόβλημα δεν το δημιουργεί εδώ η Ελλάδα, το δημιουργούν οι ίδιοι οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Γαλλία αποφάσισε να ασκήσει αυστηρά αυτόν τον ρόλο του παιδαγωγού. Εμείς σαν χώρα -και η ΝΔ σαν κόμμα- πάντοτε υποστηρίζαμε και υποστηρίζουμε την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στον ευρωπαϊκό χώρο, γιατί αυτό μας συμφέρει, είναι γειτονιά μας.
Αυτό το έχουμε μπροστά μας. Δεν ήμασταν εμείς που τους εμποδίσαμε, αλλά και δεν ήμασταν εμείς που τους το υποσχεθήκαμε. Εμείς παρακολουθούμε τη διαδικασία αυτή εκ του σύνεγγυς και όταν ανοίξει θα μας δοθεί η δυνατότητα συζητώντας κεφάλαιο-κεφάλαιο να ασκήσουμε τις διπλωματικές πιέσεις που απαιτούνται, για να διορθώσουμε, ό,τι μπορεί να διορθωθεί από αυτήν τη συμφωνία που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση στις Πρέσπες».
Πολιτική
Tags: Νέα Δημοκρατία