Εναλλακτικά σχέδια επί χάρτου για τη σταδιακή άρση των μέτρων κάνει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση, δεδομένου ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν ακόμη τη λήψη οριστικών αποφάσεων.
Χθες καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ με 519 διασωληνωμένους και 72 θανάτους -συνολικά 1.419 από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού. Το σύστημα υγείας εξακολουθεί να πιέζεται ασφυκτικά με επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ ανησυχία προκαλεί ο τριψήφιος ο αριθμός νέων διαγνωσθέντων με τη νόσο COVID-19 σε Ημαθία (112), Λάρισα (105), Μαγνησία (108) και Πέλλα (107).
Κυβερνητικοί παράγοντες καλούν τους πολίτες να ακολουθήσουν απαρέγκλιτα την εφαρμογή των μέτρων, ενώ για να μην υπάρξει χαλάρωση ο πρωθυπουργός έχει επιβάλλει «σιωπητήριο» στα στελέχη του, προκειμένου να μην προβαίνουν σε δηλώσεις δέσμευσης χρονικής άρσης της καραντίνας.
Το ενθαρρυντικό είναι ότι σύμφωνα με τους ειδικούς καταγράφονται σταθεροποιητικές τάσεις σε Αττική και Θεσσαλονίκη, χωρίς όμως να έχει επιτευχθεί η επιδιωκόμενη καθαρή μείωση του επιδημικού κύματος που παραμένει εξαιρετικά βαρύ ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Παράλληλα, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται, ώστε να εντοπίζονται οι ασυμπτωματικοί φορείς, ο οποίοι και διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διασπορά της νόσου.
Παραμονές Χριστουγέννων το σταδιακό άνοιγμα
Πάντως με βάση τη σημερινή αποτύπωση της κατάστασης, η παράταση των μέτρων θεωρείται δεδομένη για τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά την 30η Νοέμβρη, ενώ όταν επιτευχθεί η αναμενόμενη πτώση των κρουσμάτων, η πρώτη σκέψη αφορά στην επιστροφή των μαθητών στα σχολεία στις 7 Δεκεμβρίου. Το λιανεμπόριο σχεδιάζεται να ανοίξει μια εβδομάδα αργότερα, στις 14 Δεκεμβρίου και η εστίαση (μόνο με καθήμενους πελάτες, μέχρι 4 άτομα ανά τραπέζι και χωρίς μουσική) στο τελευταίο στάδιο με πιθανή ημερομηνία τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, δηλαδή παραμονές των Χριστουγέννων. Παρόλα αυτά θα ισχύουν αυστηρά μέτρα, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει την τοποθέτηση πλέξιγκλας μεταξύ των τραπεζιών, αλλά και την τοποθέτηση θερμαντικών σωμάτων στους εξωτερικούς χώρους μέσω κρατικής επιδότησης.
Με βάση την επιχειρησιακή αυτή στρατηγικής, αναμένεται να συνεχιστεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ οπότε θα κλείνει και η εστίαση, ενώ θα παραμείνει η απαγόρευση στις μετακινήσεις από νομό σε νομό. Χαρακτηριστικό είναι ότι προβληματισμός για το lockdown υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και ενόψει Χριστουγέννων, ενώ κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη άσκηση, το πώς μπορεί να γίνει ένα σταδιακό άνοιγμα για να επανέλθουν οικονομικά και ψυχολογικά οι πολίτες. Ενδεικτική της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί είναι και η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος υπενθύμισε πως περάσαμε το Πάσχα εν μέσω lockdown. «Είναι πολύ λάθος να έχουμε στο μυαλό μας και να μετράμε αντίστροφα σε σχέση με τις ημέρες των Χριστουγέννων. Θέλω να θυμίσω στους συμπολίτες μας ότι το Πάσχα το κάναμε όλοι κλεισμένοι στα σπίτια μας», είπε χαρακτηριστικά.
Εστίες υπερμετάδοσης του ιού
Από την πλευρά του, ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε ότι ο κορονοϊός «χρησιμοποιεί ως όχημα τη δομή της ελληνικής οικογένειας» με την εξάπλωση να συντηρείται εντός των οικογενειών, απευθύνοντας έκκληση για την προστασία των ηλικιακά μεγαλύτερων, ενώ ως προς τα παιδιά τόνισε πως ο ρόλος τους στη διασπορά της πανδημίας είναι δευτερεύων -κυριαρχούν οι μολύνσεις προς αυτά και όχι από αυτά. Ως προς την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, ο ίδιος ανέφερε πως διατηρεί συγκριτικά με την Αττική υπερπενταπλάσιο επιδημικό φορτίο, ενδεικτικό της μεγάλης έντασης της υπερμετάδοσης που καταγράφηκε τις τελευταίες εβδομάδες. Πλέον ο δείκτης Rt φαίνεται ότι προσεγγίζει τα επίπεδα της Αττικής με πρόβλεψη για ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση.
Πολιτική
Tags: κορονοϊός, κυβέρνηση