Η 20χρονη Αιμιλία ρωτά
Μετά από μια σχέση 3 χρόνια, περάσαμε μια μεγάλη κρίση και ήμασταν έτοιμοι να χωρίσουμε. Ωστόσο επειδή νιώθαμε ακόμη πολλά είπαμε να το προσπαθήσουμε, πέρασαν κάποιοι μήνες και ακόμη δεν ήταν καλά τα πράγματα στη σχέση μας και την κατάσταση δεν διευκόλυνε το γεγονός ότι είχαμε αρκετές υποχρεώσεις και λίγο χρόνο. Τώρα βρισκόμαστε ξανά στο σημείο που αποφασίσαμε να προσπαθήσουμε μια τελευταία φορά.
Νιώθω βέβαια μεγάλη ανασφάλεια με όλη αυτή την κατάσταση και μου δημιουργεί πολύ άγχος. Νιώθω ότι μπορεί να είμαι εξαρτημένη από αυτή τη σχέση γιατί νιώθω τόσα πολλά που δεν μπορώ χωρίς εκείνον και στηρίζομαι συναισθηματικά πολλές φορές σε εκείνον. Το κακό είναι ότι δεν ξέρω αν αυτό το νιώθει και εκείνος ή είναι μονόπλευρο και αυτό με κάνει να νιώθω ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια.
Στο ερώτημα απαντά η κλινική ψυχολόγος Νάσια Σκαμπαρδώνη:
Αγαπητή αναγνώστρια,
Αντιλαμβάνομαι πως αυτή η σχέση είναι πολύ σημαντική για εσάς και έχετε δεθεί πάρα πολύ με το σύντροφό σας συναισθηματικά απ’ όσα μας περιγράφετε. Κατά αρχάς, πρέπει να ξέρετε πως ακόμη και στην «τελειότερη» σχέση να βρίσκονται δυο άνθρωποι, το υγιές είναι να μπορούν πρωτίστως να λειτουργούν ως μονάδες, να είναι καλά με τον εαυτό τους και μόνοι τους και να μπορούν να λειτουργούν και ανεξάρτητα και κατόπιν ως σχέση, ως δυάδα.
Μας είπατε ότι έχετε υποχρεώσεις πολλές και αυτός είναι ένας λόγος που δημιουργεί πρόβλημα στη σχέση σας, όμως, οι σχέσεις δεν σημαίνει ότι ανθίζουν και προχωρούν μόνο όταν δεν έχουν υποχρεώσεις οι άνθρωποι ή όταν υπάρχουν οι ιδανικότερες συνθήκες στη ζωή τους. Αν δύο άνθρωποι έχουν αποφασίσει να συμπορευτούν τότε αντιμετωπίζουν μαζί τις δυσκολίες και έχουν κατανόηση.
Πρέπει να δείτε ποια είναι τα ουσιαστικά προβλήματα στη σχέση σας, να μιλήσετε ανοιχτά και όχι απλά να δίνετε παρατάσεις κρύβοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλί αλλά αντιμετωπίζοντάς τα κατά μέτωπον, σε περίπτωση που όντως υπάρχει διάθεση να λυθούν και από τις δύο πλευρές.
Όσον αφορά για την «εξάρτηση» που μας αναφέρετε, σύμφωνα με αυτό που εξήγησα στην αρχή, πρέπει να δυναμώσετε λίγο τον εαυτό σας ως μονάδα, να ασχοληθείτε λίγο περισσότερο μαζί του, να αφουγκραστείτε τις ανάγκες του και εστιάσετε στην αυτό-φροντίδα σας. Να βρείτε τρόπους αγχόλυσης, γιατί και το άγχος είναι κάτι που μας δημιουργεί την τάση να γραπωθούμε πάνω σε κάποιον άλλον για να ανακουφιστούμε. Ενισχύστε την αυτοπεποίθησή σας. Όταν νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας, μόνο τότε είμαστε σε θέση να προσφέρουμε και σε μία σχέση.
Νάσια Σκαμπαρδώνη
Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια
Διαταραχές άγχους
nasiask@hotmail.com
694 – 4606204
Στρατηγού Μακρυγιάννη 36 και 25ης Μαρτίου, Γέρακας, Αθήνα, 153 44
Διαβάστε σχετικά άρθρα:
Φόβος δέσμευσης: Όταν το άγχος νικά την επιθυμία μιας σταθερής σχέσης
Γιατί μία ασήμαντη αφορμή μπορεί να καταστρέψει μία σχέση;
sxeseis-teen