Συγκινητικές εικόνες: Τι ζωγραφίζουν τα προσφυγόπουλα στην Ειδομένη;(φώτο)

Μια διαφορετική εικόνα από αυτές που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε το τελευταίο διάστημα από την Ειδομένη, μας δίνει ο Ελληνικό Ερυθρός Σταυρός: Την εικόνα μικρών προσφυγόπουλων που, όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας τους, ζωγραφίζουν!

Εκτός από τις δύο κινητές ιατρικές μονάδες που λειτουργούν στην Ειδομένη από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό με την υποστήριξη του Νορβηγικού, Γαλλικού και Καναδικού Ερυθρού Σταυρού, στην περιοχή που δέχεται καθημερινά χιλιάδες πρόσφυγες, έχει «στηθεί» και ένας παιδότοπος, όπου απασχολούνται τα παιδιά των προσφύγων, μέχρι να έρθει η ώρα να περάσουν τα σύνορα.

 «Συγκινητικές οι εικόνες»

«Είναι συγκινητικές οι εικόνες που βλέπεις στους παιδότοπους του Ερυθρού Σταυρού, με τα μικρά παιδάκια, πώς από τη μια στιγμή στην άλλη μεταφέρονται από τον πόνο στο γέλιο και από το γέλιο στον πόνο. Τη φοβία που έχουν στα ματάκια τους, στην ψυχή τους και λένε, όταν έρθει το βράδυ πού θα κρυφτούμε… Σκέπτονται τα γκρεμισμένα σπίτια, όλα αυτά που περιγράφουν στις ζωγραφιές τους και τα μεγαλύτερα εξ αυτών και στις συνομιλίες τους», τόνισε ο κ. Αντώνιος Αυγερινός, πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

«Αυτό που προκαλεί μεγάλη συγκίνηση σε πολλές ζωγραφιές», επισήμανε ο κ. Αυγερινός, «είναι ότι τα μικρά παιδάκια ζωγραφίζουν την ελληνική σημαία, όπως και τα σύμβολα του Ερυθρού Σταυρού. Η συνεισφορά του απλού Έλληνα πολίτη, που έχει κάνει προοπτική ζωής τη βοήθεια και τη συμπαράσταση στον ανθρώπινο πόνο, αποτυπώνεται έντονα στον ψυχισμό και στις ζωγραφιές των παιδιών. Κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να ξεχάσεις ποτέ. Απλά μένει χαραγμένο για πάντα στη μνήμη σου», υπογράμμισε.

Τι μαρτυρούν για την ψυχολογική τους κατάσταση

Τι μαρτυρούν όμως οι εικόνες που επιλέγουν να αποτυπώσουν στο χαρτί για την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκονται;

«Βλέπουμε πολλά σπίτια στα σχέδιά τους, με όμορφους κήπους και λουλούδια. Ονειρεύονται ένα μέρος όπου θα αισθάνονται ασφαλείς, αυτοί και η υπόλοιπη οικογένειά τους. Βλέπουμε, επίσης, πολύ νερό, βάρκες και μερικές φορές εικόνες που αποτυπώνουν όλο το ταξίδι τους», αναφέρει η Καναδή Ψυχοκοινωνιολόγος του Ερυθρού Σταυρού Emilie Gauthier-Pare.

Η 37χρονη που ανήκει στην ομάδα άμεσης επέμβασης του Καναδικού Ερυθρού Σταυρού, εκτιμά ότι τα περισσότερα προσφυγόπουλα ζωγραφίζουν θετικά πράγματα καθώς αισθάνονται ασφαλή όταν είναι εκεί, σε ένα χώρο φιλικό προς τα παιδιά

«Η ζωγραφική είναι ένας τρόπος να αισθανθούν-έστω και για λίγα λεπτά- ότι η ζωή είναι ξανά φυσιολογική», τονίζει.

Η δράση του ΕΕΣ

Αναφερόμενος στο φλέγον θέμα της έξαρσης του μεταναστευτικού φαινομένου ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού διευκρίνισε: «Είμαστε σε στενή συνεργασία με το ελληνικό κράτος, τους πολιτειακούς θεσμούς αλλά και τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, έτσι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός παρακολουθεί στενά την κλιμακούμενη κρίση και συμβάλλει ενεργά στην ελάφρυνση των συνεπειών από την αυξανόμενη ροή μεταναστών και προσφύγων, κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, την Ειδομένη και στην Αθήνα στις περιοχές Ελαιώνα, Ελληνικού, στο Γαλάτσι και στον πρώην Σταθμό Α΄ Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. επί της οδού Γ΄ Σεπτεμβρίου».

«Σε πρώτη φάση υλοποιήσαμε το έκτακτο σχέδιο ανθρωπιστικής παρέμβασης  του ταμείου D.R.E.F. και τη χορήγηση 315.000 ελβετικών φράγκων από τη Διεθνή Ομοσπονδία μέσω του οποίου διανεμήθηκαν 10.000 πακέτα ανθρωπιστικής βοήθειας σε πρόσφυγες στις προαναφερόμενες περιοχές» υπογράμμισε ο κ. Αυγερινός. «Οι Ερυθροί Σταυροί όλης της Ευρώπης, της Ισπανίας, Νορβηγίας, Γερμανίας, Δανίας, Αγγλίας  συμπαραστέκονται δίπλα μας. Έχουμε λάβει οικονομική βοήθεια, που δεν έχει λάβει ούτε και η πολιτεία, μια βοήθεια που  ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια ευρώ, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σ ΄αυτές τις καθημερινές προκλήσεις».

Όπως τόνισε ο κ. Αυγερινός «ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η προσφορά του Ισπανικού Ερυθρού Σταυρού που μετέφερε και εγκατέστησε δύο κινητές ιατρικές μονάδες στη Σάμο και τη Χίο. Στο συνοριακό σταθμό Ειδομένης ο Ε.Ε.Σ. είναι παρών με επαγγελματίες Νοσηλευτές, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Σαμαρείτες και εθελοντές του, και την υποστήριξη του Νορβηγικού, Γαλλικού και Καναδικού Ερυθρού Σταυρού, με δύο κινητές ιατρικές μονάδες γενικής και γυναικολογικής φροντίδας παρέχοντας πρωτοβάθμια περίθαλψη, πρώτες βοήθειες και υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης μέχρι στιγμής σε 4.258 πρόσφυγες. Παράλληλα έγινε διανομή ειδών πρώτης ανάγκης μέχρι σήμερα σε 10.965 πρόσφυγες», κατέληξε ο κ. Αυγερινός. 

typosthes.gr-topika

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: