Σε καταρχήν συμφωνία με την Κομισιόν για την παράταση της διακοψιμότητας και του Μεταβατικού Μηχανισμού Αποζημίωσης Ευέλικτης Ισχύος κατέληξε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ αυτή η εξέλιξη θεωρείται εξαιρετικά σημαντική στην παρούσα συγκυρία για την στήριξη, τόσο της ενεργοβόρου βιομηχανίας, όσο και των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.
Ανοίγει δε το δρόμο, για την δημιουργία του Μόνιμου Μηχανισμού Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος (CRM), για τον οποίο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα συστήσει ειδική επιτροπή, όπου θα συμμετέχουν οι εμπλεκόμενοι φορείς της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Σημειώνεται ότι οι προηγούμενοι μηχανισμοί είχαν σταματήσει (από τον Φεβρουάριο του 2020 η διακοψιμότητα, από τον Μάρτιο του 2019 ο TFRM) και η παράτασή τους εγκρίθηκε τώρα, παρότι επίκειται η έναρξη της νέας μορφής λειτουργίας της αγοράς ενέργειας (Target Model).
Πιο συγκεκριμένα, μετά από διαπραγματεύσεις που καθυστέρησαν λόγω COVID μεταξύ των ελληνικών αρχών και της Κομισιόν, συμφωνήθηκαν τα εξής:
- Παρατείνεται ο μηχανισμός διακοψιμότητας (μέσω του οποίου οι μεγάλοι καταναλωτές και ιδίως οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, συμβάλλουν στην διασφάλιση της ευστάθειας του ηλεκτρικού συστήματος και στην ασφάλεια εφοδιασμού των καταναλωτών) έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, προβλέποντας και την διαδικασία πλήρους συμμετοχής της ζήτησης στην αγορά εξισορρόπησης.
Το μέγιστο φορτίο που μπορεί να δημοπρατηθεί μέσω των δημοπρασιών ΥΔΦ (Υπηρεσίες Διακοπτόμενου Φορτίου) του ΑΔΜΗΕ ανέρχεται σε 800 MW (400 MW υπηρεσία τύπου 1 και 400 MW υπηρεσία τύπου 2 ).
- Επανεκκινεί μετά από υιοθέτηση κατάλληλων προσαρμογών ο Μεταβατικός Μηχανισμός Αποζημίωσης Ευέλικτης Ισχύος (δια του οποίου εξασφαλίζεται η παροχή υπηρεσιών ευελιξίας στο Σύστημα από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς και τους σταθμούς φυσικού αερίου και η εύρυθμη λειτουργία της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μέχρι η αγορά εξισορρόπησης να καταστεί πλήρως λειτουργική) έως τις 31 Μαρτίου 2021.
Η δημοπρατούμενη κάθε φορά ισχύς, θα είναι ίση με το μέγεθος/ποσότητα ευέλικτης ισχύος που είναι αναγκαία για την διασφάλιση της ευστάθειας του ηλεκτρικού συστήματος. Προβλέπεται τέλος, ότι για να μην υπάρχουν φαινόμενα υπέρογκων αποζημιώσεων των παραγωγών μέσω του μηχανισμού, θα πρέπει να ενσωματώνεται μηχανισμός ανάκτησης.
Κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσαν επίσης, ότι το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται άμεσα και περαιτέρω μέτρα για να μειωθεί το κόστος ενέργειας των ενεργοβόρων βιομηχανιών. Αυτά θα περιληφθούν σε ένα ευρύτερο πακέτο μέτρων για τη βιομηχανία και τον τουρισμό που μελετά η κυβέρνηση και τα οποία θα ανακοινωθούν κατά τα τέλη Μαΐου.
Ενδεικτικά τα μέτρα αυτά θα αφορούν τη μείωση του Eιδικού Φόρου Kατανάλωσης που εφαρμόζεται στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις της μέσης τάσης στα επίπεδα του φόρου που εφαρμόζεται στις επιχειρήσεις της υψηλής τάσης, τη θέσπιση νέων χαμηλότερων συντελεστών για τις χρεώσεις χρήσης συστήματος της ενεργοβόρου βιομηχανίας, τη δημιουργία μηχανισμού αντιστάθμισης όπου θα καταλήγει έως και το 20% των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων ρύπων και τη σύσταση νέου μηχανισμού ΥΚΩ, με ευνοϊκότερους όρους για τη βιομηχανία.
Πολιτική
Tags: Κομισιόν